torsdag den 14. juni 2018

Madpakketur på Susåen

Jeg har prøvet at lave en traditionstur til Susåen, og da nummerpladserne gælder i fire dage, så kan to hold tage turen. Det har imidlertid været vanskeligt at få afsat alle ti nummerplader, så torsdagsholdet var kun med otte deltagere, hvoraf en var gæst.
Vi kom fint til Vrangstrup, læssede kajakkerne af, klædte om og fik ret hurtigt kørt bilerne til Holløse Mølle og retur i en enkelt bil. Denne transport kunne vi gøre på knap 40 minutter, og det var lige den tid, de tilbageblevne skulle bruge til at sætte nummerplader på kajakkerne og få dem lagt ned til åen. En kort information og så var det ellers om at komme af sted, solen skinnede, og vinden var svag. På grund af den lange tørke var der ikke meget vand i åen, men nok til os. Det gik selvfølgelig ud over udsigten til landskabet, når man sidder 40 cm. lavere end åbrinken. Det mindre vand betød også, at åen var helt grøn af alger og grøde, men midt i alt det grønne blomstrede åkander, så der var ganske smukt på Susåen. Alger og "grøden" var ekstremt tungt at ro i, men søgte vi gennem de åbne områder gik det fint. Efter de første par kilometer kunne vi nyde landskabet og den fantastiske stilhed, der er langs åen. Jeg tror, vi var de eneste, der var på Susåen denne torsdag.. Ved Næsby Bro lagde vi ind for en kaffepause, de første 7 kilometer havde tager halvanden time at ro, så pausen var tiltrængt. Vinden var imod os, så ved engområderne kunne vi godt mærke, at der var nogen vind. Fremme ved Tystrup sø lagde vi ind for frokost. Vi lagde ind samme sted som sidste år, for her var godt at holde pause i læ for vinden. Det er et skønt pausested, når der er læ og sol. Der er blot fjorten kilometer fra Vrangstrup ud til søen, og det havde taget tæt på fire timer at ro, inklusiv den korte kaffepause. Mens vi spiste frokost, kunne vi fornemme, at det kunne blive en hård tur over søen, så efter frokostpausen blev vi enige om at krydse over til den anden sige af søen i direkte modvind og så udnytte læsiden frem til Bavelse Sø. Ved åens udmunding til søen opstår nogle refleksbølger, når åstrømmen møder vindbølgerne.  Det var kun et problem de første 500 meter, så var bølgerne minimale og kun modvinden generede.
Der var bare skønt at komme i læ over ved Tystrup og ikke mindst være fri for alle vandplanterne, nu kunne vi nyde turen langs med søen. Ved Hørhaven lagde vi ind for en kort strække-ben-pause.
Turen ned til kanalen ind til Bavelse Sø blev en strækning med overvejende medvind, så det blev et fint kryds. På Bavelse Sø kom en kort strækning med sidevind samt udsigt til det flotte Bavelse Gods. Snart var vi inde i Susåen igen, og her var der ingen vandplanter, så det blev en fin strækning at ro. De sidste seks kilometer var gennem endnu et nyt og flot naturscenarie, og snart var vi fremme ved Holløse Mølle. På grund af krydset over Tystrup Sø og ikke mindst problemerne med vandplanterne var turen næsten 4 kilometer længere, og det havde taget næsten 3 timer mere, end det plejer.

Turen: Susåen fra Vrangstrup til Holløse Mølle.
Dato: 14. juni.
Deltagere: Birgit, Grethe, Lisbeth, Dorthe, Kirsten, Michael, Finn og jeg.
Turens længde: 29.8 km.
Vejret: Overvejende sol og vind fra vest på 5 - 7 m/s.
Temperaturerne: Luften 24 og vandet var bare lunt.

Ingen kommentarer: