onsdag den 11. november 2020

Vintervejr i november

Tiderne skifter, og det gør vejret så sandelig også. Sidste onsdag var det nærmest sommervejr med en del vind vind, og i dag var det absolut vintervejr, koldt og vindstille. Vi satte ud fra Hammer Bakke, og det var meningen, at vi skulle rundt om Orø, men det var også meget lavvandet og diset i vejret, så vi valgte i stedet at ro til Bramsnæs, hvor vi kunne ro kystnært og opleve resterne af efterårsfarverne. Vi havde lidt modvind under turen til Bramsnæs, en meget kold modvind, så det føltes som en rigtig vinterdag. Vi rundede Bramsnæs Vig, inden vi roede uden om Bramsnæs. Planen var, at vi ville lægge ind ved den lille jagthytte, men det så ud, som håndværkerne stadig var igang med renoveringen, så vi fortsatte. Det bliver spændende at se det færdige resultat. Vi lagde ind i den sydlige ende af bugten, hvor der var fint læ, og så blev det en kort frokostpause, mest fordi kulden generede, så det var dejligt med varm kaffe og kanelstang, som Kristian havde med. Efter frokostpausen roede vi tilbage mod Hammer Bakke i let medvind, som heldigvis ikke føltes helt så kold. Vi roede ind i Vellerup Vig, hvor vi kunne ligge og betragte en flok marsvin, som boltrede sig i vigen, et flot syn. Vi fandt aldrig ud af, hvor mange der var, men 3 eller 4 marsvin. Tilbage ved Hammer Bakke fik vi hurtigt klædt om, og så nød vi en kop kaffe og mere kanelstang, inden vi skiltes efter en fin, men kold tur på Isefjorden.

Klargøring til returen til Hammer Bakke.
Spøgelsestræer på Bramsnæs.
Marsvin i Vellerup Vig.

Marsvinet er en lille tandhval og en af de mindste hvaler i verden, med en kropslængde på 1.4 - 1.8 meter, og en vægt på cirka 55-65 kilo. Hovedet er lille og afrundet, og marsvinet har ikke det karakteristiske næb, som delfinen har. Marsvinet lever i salte og brakke områder, hvor der er tilstrækkelig føde. Marsvin kælver som regel i maj eller juni måned efter en drægtighedsperiode på omkring 11 måneder. Kalven vejer ca. 10 kilo ved fødslen, og den dier hos moderen i 8-11 måneder. 

 Marsvin færdes ofte i grupper på to til fem dyr, men i områder med rigelig føde kan grupperne være større. Marsvin bevæger sig med langsomme og rullende bevægelser, og skal op og trække vejret ca. 3 gange i minuttet, men kan holde sig neddykket i op til 8 minutter. Føden finder de ved såkaldt ekkolokalisering, hvor de ved at udsende højfrekvente og stærke lydbølger i en stråle rammer eksempelvis fisk, hvorefter lyden bliver kastet tilbage, og på denne måde kan marsvinet bestemme afstanden og retningen til byttet. Marsvinet spiser ca. 4 kg. fisk hver dag.

Turen: Hammer Bakke til Bramsnæs og retur.
Dato: 11. november.
Deltagere: Kim, Kristian, Finn, Jens, Steen og jeg.
Turens længde: 20,8 kilometer.
Vejret: Diset og gråvejr med vind fra syd på 4 m/s.
Temperaturerne: 9 grader.



Ingen kommentarer: