tirsdag den 11. juli 2023

Lammefjorden rundt

Tirsdagstur rundt i Sidinge Fjord og Lammefjorden. Vi satte ud fra Kongsøre, rundede Næbbekroen og så roede vi mod Sidinge Fjord. Dæmningens side mod vandet er en flot og historisk oplevelse, hvor ydersiden ikke har været ændret siden den blev påbegyndt i 1841, og færdigbygget i 1848. Dæmningen er blevet forstærket med store sten ud i vandet, men den kan godt trænge en grundig reparation og vedligeholdelse. Selve fjorden er en istidslavning, som er meget lavvandet med største dybde på et par meter.
Sidinge dæmning håndarbejde fra 1840erne, som ikke er blevet ændre og vedligeholdt.

Overgangen til Lammefjorden kan være ret besværlig, da vanddybden blot er få cm. lang ud i fjordene, men der er enkelte steder man lige kan snige sig over sandrevet, og så fortsætter det lavvandede område af Lammefjorden frem mod Audebodæmningen fra 1873. Lammefjorden er ligeledes en istidslavning, men noget dybere end Sidingefjord. Audebodæmningen med sine 2260 meters længde holder vandet ude af resten af Lammefjorden, som rent faktisk er Nordeuropas største inddæmmede område med sine 11.000 tønder land. Dæmningen er løbende blevet forbedret, forhøjet og vedligeholdt, men det har i mange år også været en vigtig trafikforbindelse mellem det sydlige og det nordlige Odsherred indtil Rute 21 kom til. Vi lagde ind ved Odsherreds Kajakklub, hvor vi nød frokosten, og blev budt velkommen af nogle af folkene fra klubben. Havneanlægget er det længst varende anlægsprojekt i Odsherreds Kommune. Havneanlægget blev påbegyndt i 1997, og er langt fra færdig, om det nogen sinde bliver færdigt er uvidst.
Audebodæmningen er længere, bredere, højere og langt bedre vedligeholdt med maskiner

Efter frokosten fortsatte vi langs Audebodæmningen og ud mod Kisseruo, hvor vi krydsede over mod Næbbekroen og tilbage til Sandskredet. Ekke den bedste beslutning, da skyerne trak ind over området, og de kunne godt ligne noget med regn og torden, men der kom hverken regn eller torden. Det blev en ganske fin tur en lummervarm tirsdag.

Turen: Sandskredet Kongsøre og rundt i Sidinge Fjord og Lammefjorden.
Dato: 11. juli.
Deltagere: Hanne, Lotte, Margit og jeg.
Turens længde: 20 kilometer.
Vejret: Dagen startede med masser af sol og så blev det ovestyet fra middag, svag vind fra syd.
Temperaturer: Luften var 25 og vandet 20 grader.

Ingen kommentarer: