søndag den 3. maj 2009

Weekendtur på Immeln

Ingerlise og Bjarne havde foreslået en tur på Immeln, så selvfølgelig skal vi en weekendtur til Sveriges tredje største sø - Immeln specielt, når der er guide med. Datoen blev fastsat til 2. og 3. maj, fordi vejret selvfølgelig ville blive perfekt. På turen blev vi Ingerlise og Bjarne, Torben, Jakob, Benny, Preben, Per, Dan og jeg. Vi blev således ni kajakker på tur i det gamle Snaphaneland.

Efter opsamling var det første mødested klokken 10.00 ved parkeringspladsen lige efter Øresundsbroen. Alle var der til tiden, så vi lige kunne aftale de sidste detaljer omkring køreturen til Immeln og lige nyde en kop kaffe og Ingerlises hjemmebagte snegle, og så af sted igen mod Immeln.

Da vi nåede Immeln, fik vi hurtigt lagt kajakkerne ned til vandet, og så var det tid til frokost med efterfølgende kaffe og kage fra Patricia, inden vi pakkede kajakkerne.


Da kajakkerne var pakket, og vi selv var klar til turen, var det ud på søen, og i roligt tempo med medvind gik det nord over. Der var ikke megen vind, til gengæld skinnede solen fra en skyfri himmel, så der var skruet godt op for varmen.

Det er svært at forestille sig, at det gamle snaphaneland var mere bart. I Immeln er der rigtig mange store sten lige under vandoverfladen med samme barbariske egenskaber som de gamle Snaphaner, alle uden undtagelser var på ridetur - heldigvis kun med overfladiske skrammer.

Man taler om, at Immeln har lige så mange øer, som der er dage i året, og som dansker er det betagende at se de mange små øer, som i 1600-taller var beboet af snaphaner, der kunne holde sig skjult på øerne for den svenske hær. I den nordlige ende af søen gik turen igenmnem en smal rende mellem to øer og frem mod Brotorpet, hvor vi skulle slå lejr.


Generelt skal man ikke ro helt ind under kysten på grund af de mange sten. Flere tog chancen og opdagede, at det er en dårlig ide.

Fremme ved Brotorpet var der en del fjeldvandrere, som lige snuppede lejrpladsen ved søbredden. Vi fandt shelterpladsen mere indbydende, så vi fandt nogle næsten plane steder til at slå telt og tarp op. Dan og Benny ville hellere overnatte i shelteren, så det blev et perfekt område til lejrplads under nyudsprungne bøgetræer og lige ud til søen, det kunne simpelthen ikke være bedre.

Efter aftensmaden gik vi tur i området, vi skulle da lige se overbæringen på 500 meter til Filkesjöen. På denne shelterplads lå en lille dansk gruppe på fire, som også var taget til området for at blive en oplevelse rigere. De havde lige været i skoven for at skaffe varme til natten, det kan kajakvogne også bruges til.

God nat - hvilken solnedgang over træerne.

Efter gåturen fandt vi tilbage til lejren og fik kaffe og Ingerlises hjemmelavede pandekage. Derefter var det om at finde soveposen efter en god dag på Immeln.

God morgen - hvilken udsigt fra teltåbningen. Stille, men koldt, morgentemperaturen var blot 6 grader. Så let frysende blev morgenmaden klargjort og indtaget med varm kaffe.


Under morgenmaden aftalte vi afgangstid klokken 10.00, det blev overholdt af alle. Afgangen var med spejlblank sø, let morgendis og ingen vind.

Tilbageturen blev inde i bugter og rundt om nogen af de mange øer. Vi befinder os i fuglenes ynglesæsson, så vi holdt os naturligvis fra de øer, som var markeret som fuglenes yngleområde.

Søndagsfrokosten skulle indtages ved Breanäs, hvor der var et skønt lille friluftsområde med strand og bænke.

Et meget velegnet område til en lille kajaksøndagsfrokost. Vi fylder en hel del med ni kajakker. Der var opsat skilte om ingen kanoer på området - godt der ikke stod noget om kajakker.

Det blæste lidt op, og himlen blev dækket af flere og flere skyer. Turen tilbage til udgangssstedet
blev således i let modvind. Den første af øerne var Prästön, hvor nogle præster var flygtet over efter at have forgiftet nogle svenske soldater. Syd for Prästön ligger ligeledes nogle historiske øer fra Snaphanetiden. Kvinöerna består af to små øer, som ligger lige op ad hinanden. Her flygtede kvinder og børn over for at slippe for den svenske hær under urolighederne. Det kan undre, at soldaterne ikke kunne komme over til øerne, om det var, fordi de ikke kunne svømme, eller der ikke var andre overfartsmuligheder.

Over søen så vi rigig mange rovfulgle og noget så sjældent som en fiskeørn over sin rede. Et meget flot og betagende syn.

I midten af billedet kan man lige se fiskeørnens rede. Der var fugle i reden, så vi holdt os på god afstand.

Ørn i rede og i luften.

Det gik meget fint med tilbageturen. Den var i en helt anden synsvinkel, så det var en meget betagende tur i et fantastisk område. Ud over en hel del grundstødninger var det det, der må betegnes som en perfekt og fantastisk tur med gode rovenner.

Turen i tal: Afstand fra Kastrup til Immelns Kanotcenter er blot 160 km. Fra København tager det et par timer at køre til udgangsstedet i den sydlige ende af Immeln.

Distancen 1. dag 16.2 km. 2. dag 18,6 km. Ialt 34,8 km.

Vejret var bare fantastisk under turen, sol med ca. 16 grader og ca. 6 grader om natten, dog ikke megen sol. Under hjemturen fik vi afprøvet vinduesviskerne.

Foto. Jakob og Ole.

Ingen kommentarer: