onsdag den 24. september 2008

Kanalen til Arresø


I dag skulle turen gå fra Kulhuse og Sølager til Frederiksværk, hvor vi ville prøve at ro op i kanalen til Arresø. Det skulle være muligt, så vi var meget spændte på om det nu også kunne lade sig gøre. Jeg mødtes med Benny i Kulhuse. Benny og jeg roede derefter over indsejlingen til Roskilde Fjord og mødtes med Jakob og Torben ved færgelejet i Sølager som aftalt klokken 10.20. Vejret var faktisk sommervejr - ikke en sky på himlen og meget svag vind fra nordøst.

Mellem Kulhuse og Sølager sejler den lille færge Columbus, der atter er kommet tilbage til overfarten efter et par år på Vestfyn. Her til formiddag havde den meget travlt. Færgen har ikke en sejlplan, men sejler efter behov - også selv om der bare holder en cykel på den anden side.

Jakob i sin nye Kokata rojakke - flot syn - mæææn hva det spreydeck Jakob.

Da vi var klar i Sølager, fulgte vi kysten frem mod Frederiksværk. Der er meget lavvandet, så vi måtte ro et godt stykke fra kysten. Efterårsfarverne er så småt begyndt at sætte sit præg på træerne. Sommeren er slut, så vi er i efteråret, som også kan være sommeragtigt. Der var svag modvind og modstrøm frem mod Frederiksværk.

Frederiksværk tonede frem af formiddagsdisen.

I starten af kanalen ved kanalens udløb i Roskilde Fjord var der god vanddybde og ret kraftig strøm.

Kanalen blev ret hurtig smal. Bunden var meget mudret, og det flød med alt muligt affald. Det er synd, at et så smukt vandløb skal ligne en kloak.

Vi kunne ro et par hundrede meter efter campingpladsen, derefter var vandløbet så misligholdt, at vi ikke kunne komme længere. Lige før vi vendte, så vi en isfugl i et piletræ, og der var flere fiskehejre i vandløbet. Jeg tror ikke, der var ret mange levende dyr under vandoverfladen. Hvert rotag hvirvlede bunden op, og derefter bredte der sig en stank fra mudderet. Tag jer lidt sammen deroppe i Frederiksværk og få gjort lidt ved vandmiljøet i kanalen.

Tilbageturen ud af kanalen roede vi i et hurtigt tempo, efter denne lidt kedelige oplevelse.

Vi besluttede at ro over til ro- og kajakklubben, hvor vi ville spise den medbragte. En dejlig klub med ca. 230 medlemmer. Et af medlemmerne kom hjem fra en rotur til Frederikssund, da vi sad og spiste, hvorefter vi blev vist rundt i herlighederne. Tak for rundvisningen og tak for at vi måtte slå os ned hos jer.

Så gik det tilbage til udgangsstedet. Nu var der en lille smule medvind, så det blev en meget varm tur tilbage. Vi roede noget nærmere kysten, så vi kunne nyde den smukke kyststrækning.

Vi sagde farvel til Jakob og Torben ved Sølager, hvorefter Benny og jeg roede frem mod Lynæs for lige at nyde de stejle skrænter mellem Lynæs og Sølager, inden vi krydsede sejlrenden for at ro over til Kulhuse.

Kyststrækningen fra Sølager til Lynæs er meget flot med stejle skrænter ned til fjorden.



En meget flot dag i et bragende flot vejr. Nu har vi haft en del ture i regnvejr, så derfor var det dejligt at ro en hel dag i flot solskin. Vi havde ikke så travlt, så vi brugte hele dagen på turen, som blot var på 21 km. Kortet er fra Jakobs GPS, derfor er strækningen fra og til Kulhuse ikke med.

Foto: Jakob, Torben og mig.

torsdag den 18. september 2008

Rundt om Orø

Dagen startede med tandlægebesøg klokken 09.00 (pris kr. 1585.-), skulle møde Jakob klokken 10.00 ved færgemolen til Orø for enden af Hammer Bakke. Ro rundt om Orø. Derefter solnedgangstur med Carsten fra OKK-center ved Tempelkrogen, derforskulle jeg være hjemme i god tid. Det siger sig selv, at det kan ikke lade sig gøre uden nogle forsinkelser, men alt lykkedes undtagen at være hjemme i god tid - desværre. Jeg mødtes med Jakob 10.40. Forsinkelsen skyldtes alene et ret omfattende vejarbejde ved Hammer Bakke, så forsinkelsen var ikke med i min planlægning. Jakob var klar, og jeg kom hurtigt i rotøjet, vi lagde fra klokken godt elleve. Vejret startede overskyet, men klarede op over middag. Til en afveksling fik vi heller ingen regn. Der var næsten ingen vind, og den vind, der var, kom fra nord og gik senere over i nordøst, så det var en perfekt dag på vandet.


Vi glædede os meget til at tage turen under disse vejrforhold. Nordspidsen af Orø plejer ikke at at være uden bølger, men i dag var der næsten spejlblank vandoverflade.

Skrænterne ved Næsset på nordspidsen af Orø er et fantastisk stykke kystområde, men kysten har usædvanligt mange sten lige under overfladen - vi satte os ikke på nogen af dem.


Atter en gang mødte vi en sæl ved Orø. Den var meget sky, så vi kunne ikke komme tæt på.

Vi lagde ind ved campingpladsen på Orø for at indtage madpakkerne. Et godt sted til spisepause med sandbund helt ind til land. Jakob havde varm aspargessuppe med - dejligt.

Området mod vest set fra campingpladsen.

Området mod nord set fra campingpladsen - det kunne lige så godt være oplægget til et landskabsmaleri.

Tuse Næs i modsol.

Ned mod Orø Havn er også meget lavvandet, så vi kunne ikke ro kystnært.
Efter Orø havn bliver det igen meget lavvandet, men der var lige akkurat så meget vand, at vi kunne ro mellem Lindholm og Orø uden at gå på grund. Det er et område, hvor man må være parat til at trække kajakken noget af vejen. Vi kunne nyde den flotte kyststrækning.

Det sidste stykke tilbage til udgangsstedet var med nordvestlig vind, så den stod på modvind de sidste kilometer. Det blev en tur på 19,85 kilometer. Vi var tilbage ved udgangsstedet klokken 16.30, så med lidt held kunne jeg også nå at se solen gå ned over Tempelkrogen.




Solnedgang over Tempelkrogen

Mødtes med Benny og Carsten fra OKK-center ved Munkholmbroen. Vi skulle lige opleve et af denne eftersommers mere sjældne begivenheder - se solen gå ned over Tempelkrogen. Et fantastisk flot syn - nok fordi det er så sjældent at se solen gå så flot ned.

Det blev ikke til så mange kilometer, men jeg fik prøvet at ro i en Nelo C-Trek bygget i kulfiber. Dejlig hurtig kajak, men noget ubekvem i forhold til min Prijon.



tirsdag den 16. september 2008

Rundt om Gavnø


I dag tirsdag var vejret helt perfekt til en tur rundt om Gavnø. Benny og jeg havde egentlig planlagt også at ro rundt om Enø, men tidsmæssigt var det ikke muligt - sådan er det med planer. Vi lagde ud fra stranden ved stejlepladsen på Enø og roede langs sejlrenden mod Næstved. I starten var vi lidt overrasket over, hvor lavt vandet er i Karrebæk Fjord; så vi ville ikke ro øst om Lindholm, men holdt os i nærheden af sejlrenden. Jeg har altid en eller anden frygt for sten lige under vandover- fladen, som der tit er ved ture langs Isefjordens og Roskilde fjords kyster. Vi skulle nok have holdt os til den vestlige kyst. Det må vente til næste gang, vi skal på tur ved Næstved.

Karrebæk ligger stolt ud til Karrebæk Fjord.
Vinden kom fra nordøst, så der var strid modvind frem mod Næstved. Efter en timestid var vi fremme ved Gødesholm og renden mod Gavnø Slot.

Så begyndte en meget lavvandet strækning, da vi roede ind i Vasen.

Gavnø Slot fra søsiden - på afstand et meget flot skue.

Var der lavvandet ude ved Enø - så var der ekstremt lavvandet inde i Vasen og Fladstrand. Ikke nok med at der var lavvandet, men bunden var meget blød, så blød at det næsten var umuligt at komme i land for at indtage madpakken. Det lykkedes at komme i land lige før Vejlø Skov og udkanten af det smalle stykke Kragesholmsstrøm.

Gavnø Slot fra Vejlø Skov.

Meget mere lavvandet og smuk natur langs sydsiden af Gavnø.


Lønned Skov på sydsiden af Gavnø er så småt begyndt at få efterårsfarver.

Et andet tegn på at efteråret er begyndt, er de mange trækkende fugle. På turen mødte vi flere flokke af trækkende gæs.

Så er vi atter tilbage ved udgangsstedet efter en flot tur på 15 kilometer.
Nu skulle bilen bare pakkes, så vi kunne komme hjem. Benny havde en aftale, så vi var nødt til at nøjes med Gavnø, og så må Enø vente. Jeg håber mine rovenner får planlagt en tur til Knudshoved Odde, for området er meget smukt -selv om der er meget lavvandet inde i fjorden.
Klar til afgang fra Enø efter en god dag på vandet.
Vejret:
Kold vind fra Nordøst 4 - 8 m/s. Delvis sol og ingen regnbyger.
Temperatur: Ca. 14 - 15 grader
Vandtemperatur: Ca 15 grader



mandag den 8. september 2008

Efterårstur til Blekinge Skærgård

Torsdag, fredag, lørdag og søndag den 4. til 7. september.

Torsdag, fredag, lørdag og søndag den 4. til 7. september. For anden gang i år var vi på tur rundt i Blekinge Skærgård. Da vi var i skærgården i juni, var vi fast besluttet på, at den oplevelse burde gentages i løbet af efteråret. Vi var en gruppe bestående af Elgjægeren, hans datter Kate, Jakob, Torben, Benny og jeg. Vi kørte hjemmefra torsdag den 4. september klokken ca. 14.00 for at være fremme i Matvig, inden det begyndte at blive mørkt. Da køreturen tager ca. 3½ time, kunne vi ikke køre senere, da planen var at ro over til Øster Bokö straks efter ankomsten for at overnatte på denne lille perle i skærgården, og så var vi fri for at lede efter en passende plads på havnen. Vi havde slået lejr klokken ved 19.00-tiden og skulle kun have en kop kaffe inden sengetid. På forhånd havde vi lagt en plan for hvilken rute, vi ville ro rundt i skærgården. Vinden og vejret skulle så afgøre, om det kunne lade sig gøre. Vejret lovede ikke det allerbedste, så vi måtte vente og se, hvordan det ville udarte sig. Den første del af turen forløb lige efter planen.

Torsdag = mørkeblå tur
Fredag = rød tur
Lørdag = Lilla tur
Søndag = Lysblå tur
Lejren på Ø.Bokö blev hurtigt etableret. Ø.Bokø er meget ideel som startsted for en skærgårdstur. Øen har gode faciliteter, og lejrpladsen ligger på den nordlige ende af øen, så der er rimelig med læ, og så er der kun godt en kilometer frem til lejrpladsen.

Fredag morgen var vi hurtig ude af poserne, fik spist morgenmad og pakket kajakkerne.

Vejret indenskærs var roligt, vind omkring 6 - 8 m/s fra sydvest og få skyer. Vi roede øst om Ø.Bokö og nord om V.Bokö, hvor vi krydsede over til Nästersö, som sammen med Sjöö danner de vestligste øer i Hälleryd Skærgård.

Indenskærs er der roligt vand og fuld sol, da der er mange øer til at danne læ.

Skærgårdsøerne havde endnu ikke fået efterårsfarver, så skærgården mindede mest om en kold sommerdag og ikke en af de første efterårsdage.

Vi roede gennem sundet mellem øerne og ville have krydset over til Hallö, men da vi kom ud i det åbne vand, var bølger og vind for kraftige for os. Efter en hurtig rådslagning besluttede vi at vende om og ro samme vej tilbage. Benny kunne ikke vende i det smalle sund, eller han hørte ikke beslutningen, så han fortsatte rundt om øen. Panikken bredte sig. Vi roede hurtigt den modsatte vej rundt om øen, og inden længe var vi alle samlet igen. Vi var nødt til lige at tale situationen igennem, og så var det blevet frokosttid.

Efter frokosten på Nästersö krydsede vi tilbage til V.Bokö og Malö, roede mellem Hallö og Fölsö, over til vestsiden af Joggesö til Y.Ekö og krydsede over til Tärnö, som er den sydligste af skærgårdsøerne. Vi valgte at slå lejr samme sted som sidste gang, da pladsen på nordøstsiden af øen er meget ideel for os. Da vi havde slået lejr, gik vi en tur rundt på øen - den sædvanlige tur op til det højeste punkt på øen, hvor der er en storslået udsigt over hele skærgården.

Udsigten fra det nedlagte militæranlæg på øen og ind over den nordvestlige del af skærgården.

Torben, Kate og Jakob på toppen.

På tilbagevejen var Jakob lige ved at træde på en hugorm - en flot lille sag.

I løbet af natten blev vi vækket af råb fra Elgjægeren. Han havde fået uvelkomment besøg af en af skovens faste beboere. Det var meget mørkt (nymåne), så Elgjægeren var ikke helt klar over, hvad det var (måske en ræv), blot at dyret havde fået interesse for hans mad. Natten bød også på begyndende regn, ja det regnede faktisk uafbrudt fra klokken 02.00 til midt på formiddagen, så vi udskød afgangen til det blev lidt tørvejr. Regnen var så kraftig, at vi måtte spise under Elgjægerens og Torbens tarp. Lidt regnvejr kunne dog ikke slå os ud, så vi forlod Tärnö, og efter at have roet lidt begyndte solen at titte frem, og resten af eftermiddagen var det bare et fantastisk vejr.

Vi roede vest om Y.Ekö, over til Joggesö og rundt om Ekö. Ved Ekö, som faktisk består af to øer kun ved højvande, kunne vi lige ro mellem øerne. Ekö er den skærgårdsø med flest indbyggere. Ud over sommerhuse er der en del kystfiskere tilbage på øen. Fra Ekö roede vi over til Bockö, hvor vi lige ville se overnatningspladsen samtidig med, at vi ville indtage frokosten. Efter frokostpausen roede vi rundt om Bockö og Brorsö.

Østsiden af Bockö og Brorsö danne de yderste østlige øer i Hälleryds Skærgård. Lørdagen bød på næsten vindstille, så det blev en helt fantastisk tur i svage dønninger.

Syd for Brorsö roede vi atter ind til Joggesö og fulgte dovent kysten frem til Ekö og Bockö, hvor vi slog lejr for natten.

Bebyggelsen på Ekö ligger tæt hele vejen rundt, hver ejendom sin anløbsbro.

På skærgårdsøerne er det ikke muligt af lave fundamenter ved kysten, så flere huse er blot placeret på nogle store sten - dem er der nok af.

Far og datter på tur i skærgården. Det er datteren til højre.



Det var ikke megen enrgi vi brugte på denne lille rundtur. Hastigheden var blot 2 kilometer i timen. Det blev en stor oplevelse i det fantastiske vejr.

Da vi havde slået lejr var det tid til en tur rundt på øen. På øens sydside står en gammelt nedlagt fyr, som vi gik op til. Der er også en enkelt ruin fra et husmandssted, som er forladt for mange år siden. Nu er der kun en mindre fåreflok tilbage på øen.

Øens lejrplads ligge i den nordlige ende godt beskyttet af bakken og mange frugttræer. Lejrpladsen er omkranset af et hegn for fåreflokken, men det har ikke været lukket længe, så det har ikke ydet den optimale beskyttelse mod fårene. Bort set fra at pladsen ikke har toiletforhold, så er det en af skærgårdens bedste pladser.

Dagen sluttede med en flot solnedgang. Som bekendt når solen går ned i en sæk - står den op i en bæk - og det holdt. Tidligt på morgenen måtte vi lige modtage et par lette regnbyger. Morgenmaden blev således indtaget i let støvregn. Og så skulle vi til at pakke kajakkerne, for sidste gang på denne tur, med våde telte, klamt tøj og udstyr.

Søndagens tur var planlagt til en tur mod Tjärö, som ligge i en lille fjord øst for Hälleryd Skærgård. Det var lettere diset og vindstille inde i skærgården. Vi roede over mod Mjöö og fastlandet for at følge kysten frem mod Tjärö fjorden. Det var en fantastisk formiddag, hvor tågedisen stille og roligt lettede, så kysten tittede frem under tågen.

For at komme ind i fjorden skal Tellakullen lige passeres. Ved Tellakullen mødes to vande, hvilket betyder, at bølgerne kommer fra både sydøst og sydvest, og strømmen er samtidig meget kraftig rundt om knuden. Da vi kom frem mod knuden, var der da også kraftig sø med refleksbølger som strakte sig flere hundrede meter ud i Østersøen. Da vi ikke havde nogen vejrudsigt for søndagen, og vi fornemmede, at vinden tog til, besluttede vi at turen blot skulle gå rundt om Skiftesön og så tilbage mod Matvig, Vi lagde en plan om at ro ind i en lille vig ved fastlandet for at indtage frokosten, men det var umuligt at komme i land på grund af sten og stor vanddybde helt ind under kysten.

I stedet valgte vi at ro tilbage til Ø.Bokö, hvor turen startede i fredags. Vi hyggede os en times tid, hvorefter vi roede tilbage til Matvig.

Tibage i Matvig pakkede vi bilerne, fik et hurtigt bad og så tilbage til Sjælland. Efter næsten fire timer var vi atter hjemme - efter en skøn tur i Blekinge Skærgård. Lige som sidste gang vil jeg nævne, at det ikke er sidste gang vi har været i denne skærgård.

Det blev en tur på 32,7 kilometer, og vi roede i sammenlagt 10 timer, så det var en af de ture, hvor vi bare nød at ro rundt i naturen.

En stor tak til Carsten fra OKK-center i Holbæk for lån af en Prijon Seajak til Kate, den passde hende perfet, hvilket også gjorde turen for Kate til en rigtig god oplevelse, nu det var første gang Kate var på overnatningstur i kajak.