lørdag den 24. august 2024

Fem dage på Bornholm

Turen: Kajakture langs Bornholms kyster.
Dato: Fra 19. til 23. august.
Deltagere: Mette, Lotte, Birgitte, Vibeke og Jørgen, Lene og Finn, Peter, Lasse og jeg
Turens længde 74 kilometer.

Vejret: Dansk sommervejr, dog uden ret meget sol, masser af vind og lidt regn.
Der var problemer med GPSen, så desværre kun de to første ture.

Søndag den 18. august.
Vi mødtes i kajakklubben søndag aften efter Fjordens Dag og fik pakket bagage og kajakker. Vi måtte ikke låne begge trailere, det var måske takken for at bruge 7 dag på, at bygge tre nye bagagekasser i aluminium for klubben, nå men vi kom meget fint af sted til Køge, og kom tidligt ombord på færge. Vi fik alle en køje i sovesalen til sejlturen. Ikke den bedste søvn i de omgivelser, men det var ok med ca. 5 timers søvn.

Mandag den 19.

Vi kom også ret hurtigt ud af færgen og kørte til Cirkel K i Rønne, for at få en kop kaffe inden vi fortsatte til Sannes Familiecamping, hvor vi nød morgenmaden ved stranden. Vibeke og Jørgen var allerede kommet til Bornholm om søndagen. Vind fra nord var der rigeligt af, så planen blev, at det var nok bedst at køre til Hulle Havn og klargjorde til at sætte ud fra starnden og ro til Snogebæk. Bilerne blev kørt til Snogebæk. Lene og Finn var dagens madhold, så deres bil kørte tilbage til Hulle Havn og så ud i Østersøens bølger. Der var god dønninger og rygvind så vi dansede nærmest af sted mod Snogebæk, vi roede en tur ind i Aasdale og Nexø Havn, men kunne ikke komme igennem udløbet i syd, da vandstanden var for høj, så tilbage igen. Nexø Havnebassin er godt 1 km. langt. Frokosten blev indtaget ved den lille Nexø Jollehavn. Efter en god lang frokostpause fortsatte vi turen, men under udsejlingen fra jollehavnen fik Finn beskadiget sit ror på noge betonelementer, og havde derefter voldsmme problemer med at styre kajakken i medvind og medsø. Det betød, at Finne måtte sættes af ved Balka Strand, da han slet ikke havde styr på kajakken. Vi kom fint ind i Snogebæk Havn og hurtigt af sted til Balka Strand og hente Finn og kajakken og så til Hulle Havn og tilbage til campingpladsen. Lene og Finne fremtryllede et fantastisk aftenmåltid, som vi nød uden for ved fælleskøkkenet. Der var i den grad rigeligt med mad, som vi slet ikke kunne spise op. Den første tur blev på 18 kilometer.
Nærmest sort sol af gæs over Nexø.
Vi var rigtig gode til at holde sammen under alle ture.
Dagen sluttede med blå supermåne.

Tirsdag den 20.

Efter en god lang og velfortjent søvn var vi klar til en tur fra Hasle Havn til Sandvig. En bil blev sat ved Sandvig Havn og så af sted til Hasle, hvor vi atter var hurtigt på vandet. Vi startede med at ro ned mod Kultipperne for lige at vurdere vind og bølger. Alle var klar til turen og så roede vi igennem havnen og mod Hammerhavnen med et besøg i alle de små havne langs kysten. Vind og bølger kom far sydlige retninger, så det blev atter en tur med medsø og medvind. Vinden var ret kraftig, men alle var klar til at fortsætte. Det virkede som om, at vinden tog lidt af, da vi kom fri af de store klipper under Hammershus. Ved Hammerhavnen lagde vi ind for at nyde de lækre sandwichs fra Cafeen. Da vi atter kom på vandet igen, var det som om, at vinden var aftagende, men nærmest tvært imod. Det blev en meget hård tur op forbi de store klipper med dønninger og refleksbølger på over en meter, så der blev ikke taget nogen billeder ved de stejle og flotte klipper. Efter klipperne var det fint vand at ro på. Vi rundede Hammerknuden og så var det meget fint vand ind til Sandvig Havn. Turen langs de store klipper ved Hammerknuden fik i den grad flyttet nogle grænser, ingen væltede, og klarede turen meget flot. Tilbage ved campingpladsen frembragte madholdet et fantastisk måltid, som vi nød uden for, men trak ind, da solen gik ned. Dagen tur blev på 19 kilometer.
Efter Sandkås starter de store klipper, her med Hammershus i baggrunden.
Shelterne ved Hammerhavnen.
Så sluttede de store bølger, og alle kunne glæde sig over at alle klarede turen meget flot.

Stilhed efter stormen og bølgerne.
Fyret ude på Hammerknuden.

Onsdag den 21.
Onsdagsvejret var med meget voldsom vind på over 8 m/s., så det blev en dag hvor kajakken fik fred og ro. Vi spiste morgenmaden ved fælleskøkkenet og planlagde en stille dag med besøg på Hammeren Fyr og Krystalsøen. Frokosten bestod af nyrøgede sild fra Gudhjem Røgeri. Efter frokosten kørte vi op til Hammeren Fyr, hvor vi var oppe i fyret og der efter gik vi ned til Krystalsøen og nød udsigten over Opalsøen. Bilerne blev kørt ned til Opalsøen, hvor dem som ikke kørte bilerne gik turen ned fra Krystalsøen. Derefter kørte vi til Sandvig havn for at nyde en lille Kalas is. Efter dagens turist sightseeing kørte vi tilbage til campingpladsen og madholdet gjorde klar til endnu et fantastisk måltid ved fælleskøkkenet bestående af rester fra mandagen og tirsdagen. Det blev et fantastisk måltid selv om det overvejende var af rester fra de foregående dage.

Torsdag den 22.
Torsdagen bød på svag vind fra syd, så vi kørte kajakkerne til Sandvig, hvor vi satte kajakkerne i vandet fra slæbestedet og roede til campingpladsen med besøg i alle havnene under turen. Vi havde problemer med at finde det helt rigtige sted til frokostpausen, så det blev landgang i den lille havn ved Bådsted, hvor der var en lidt besværlig landgang, men et ganske fint sted at holde pause. Da vi kom på vandet igen skulle vi kun have roet nogle få hundrede meter, så kom stedet vi havde planlagt at spise frokost ved. Efter frokost kom vi til Helligdomsklipperne, hvor vi brugte meget til at nyde området og de smukke klipper med besøg i den våde ovn. Efter Hellligdomsklipperne fortsatte vi langs Salene Bugt, Nørresand og Gudhjem havn. Efter Gudhjem havn besøgte vi Melsted Havn, som efterhånden er noget mere tom og knap så spændende. Da vi atter var tilbage ved campingpladsen stod den på badetur for nogle i gruppen og kaffe til resten. Aftensmaden var atter en stor oplevelse, og sidste måltid sluttede med en lækker dessert. Dagens tur var på 24 kilometer.
Helligdomsklipperne.
Kø ved den våde ovn ved Helligdomsklipperne.
Ertholmen på vej ud af Gudhjem Havn.
Dagens ret kylling med grøntsager og salat.
Det er ikke sikker at kagen skæret ligeligt ud.
Fredag den 23.
Fem dage på Bornholm går mega stærkt, og fredagen var desværre også sidste rodag. Vi stod tidligt op, fik noget morgenmad og så pakkede vi vores lejr sammen og læsset biler og trailere. Vinden var svag fra syd, men tiltagende til storm op ad dagen, så vi havde fralandsvind. Heller ikke i dag havde vi brug for solcreme. Vi var alle indstillet på, at vi skulle have den sidste tur på vandet i denne omgang, så vi var på vandet klokken 09.00 og roede en tur til Randkløveskæret og Haralds Havn. En tur hvor vi kunne ro ind mellem de mange klippeskær der er i dette område. Det var ikke muligt at finde et egnet sted at komme i land ved Randkløveskæret, så vi roede tilbage, hvor Randkløveskærene begynder og lagde ind for kaffepause ved en stenstrand, som absolut ikke var kajakvenlig. Tilbage ved campingpladsen, fik vi lagt kajakkerne på biler og trailer, pakket det sidste, spist frokost og slutte af med et bad og tjekket ud. Vi forlod campingpladsen ved tretiden og kørte til Rønne. Færgen havde ikke mange personbiler med, så der var god plads ombord. Vejrudsigten meldte ud om stormvarsel til sejladsen, men ikke noget der var mærkbart på færgen Hammershus. Resten af turen var perfekt, selv om det blæste ret kraftigt.

Færgen var i Køge til tiden og vi var ved kajakklubben ved midnat efter nogle fantastiske dage langs Bornholms kyster, og selv om vejret ikke var optimalt, så fik vi samlet roet 75 kilometer. Sannes Familiecamping var atter vores helt fantastiske base under hele turen.
Turen mellem klipper og skær.
Gennem slugter og skær.
Randkløveskæret.
Det super gode rohold Bornholm 2024.












onsdag den 14. august 2024

Onsdagstur med besøg af Palle på mountainbike

Turen: Hammer Bakke til Bramsejl ved Ejby og retur.
Dato: 14. august.
Deltagere: Jakob, Bjarne, Jens H. Finn og jeg.
Turens længde: 18 kilometer.
Vejret: En del sol og lettere overskyet med vind fra sydøst på 5 m/s.
Temperaturer: Luften 27 grader og vandet 20 grader.
Efter meget lang tids fravær var Jakob atter klar til en tur på vandet. Det var dejligt at se Jakob igen, og det var også spændende at se, hvor hårdt pausen har været ved Jakob. Vi satte ud fra stranden ved Hammer Bakke og roede mod Ejby. Vi havde en del modvind fra Hammer Bakke til vi var forbi Vellerup Vig, hvorefter vi kunne ro i læ af bakkerne, så vi ikke kunne mærke vinden. Så fint nok med modvind, når den ikke sværere at ro i, og så vi fulgtes fint ad til Ejby og til Sejlklubben Bramsejl, hvor vi lagde ind for frokost. I frokost pausen fik vi besøg af Palle, som var på tur med sin mountainbike, som er i noget højere kurs end kajakken. Vi fik en god snak med Palle, så måske er han også tilbage i kajakken en dag. Efter en god lang frokostpause roede vi tilbage til Hammer Bakke i dejlig medvind. Hvis vi kom godt ud fra kysten bar vinden os af sted med hele 5 km/t. uden af have gang i pagajen. Tilbage ved Hammer Bakke fik vi hurtigt hentet biler og pakket sammen, og så sluttede vi onsdagsturen med en kop kaffe, hvor vi delte en snegl i fire små passende stykker til kaffen. En fin onsdagstur, som Jakob klarede fint efter en meget lang pause.
Jakob og Bjarne på vej ud af vindbæltet og ind i et vindstille område.
Jens og Finn er også på vej i et vindstille område.
Bjarne og sælen ved Ejby, det er Bjarne i kajakken.
Hele onsdagsholdet samlet med Palle som gæst.




onsdag den 7. august 2024

Langs nordsiden af Røsnaæ

Turen: Fra Vollerup Strand til Røsnæs Fyr og retur.
Dato: 7. august.
Deltagere: Lene og Finn, Vibeke og Jørgen og jeg.
Turens længde: 27 kilometer.
Vejret: Vind fra syd, tørt og lettere overskyet.
Temperaturerne: Luften 25 grader og vandet 20 grader.
Med vind fra syd er der ikke mange ture i nærområdet vi kan ro, og når der så forventes vindstyrke på 7 m/s, og op mod 10 m/s i vindstødene, så må vi lidt væk fra Hornsherred, så i dag blev det Røsnæs, hvor vi satte ud fra Vollerup Strand og roede til Nyby Havn, hvor vi nød frokosten. Der var lettere overskyet, men solen var der, men ikke så skarp, blot behagelig solrig dag. Der var rigtig mange badegæster ved Nyby Havn, som også nød de sidste feriedage ved vandet. Efter frokost roede vi ud til fyret, hvor vi lige skulle mærke vinden fra syd og bølgerne inden vi roede tilbage til Nyby Hav, hvor det var tanken at holde en lille kaffepause, men det blev til en lang pause med is fra kiosken. Da vi kom på vandet igen oplevede vi et par marsvin uden for havnen, men det var kun ganske kort, og så vi ikke mere til dem. Tilbage ved Vollerup Strand kunne vi se en skypumpe ved Ågerup og samtidig kunne vi mere høre torden i det fjerne, så det var det helt rigtige tidspunkt vi var tilbage efter en god lang flot tur langs en fantastisk flot kyststrækning.
Stor errosion af skrænterne på Røsnæs.
Bølgerne ved Røsnæs Fyr.
Fyret ude på spidsen af Røsnæs.
Flot kyststrækning ved Røsnæs Fyr med læ inde under land.
Skypumpe ved Ågerup.

fredag den 2. august 2024

4 dage i Det Sydfynske Øhav

Turen: 4 dage rundt i Det Sydfynske Øhav
Dato: Fra 29 juli til 1. august
Deltagere: Inga, Lene og Finn, Bjarne, Jens H. og jeg.
Turens længde 81 kilometer.
Vejret: 4 dage med flot vejr, masser af sol og svag vind.
Temperaturerne: Luften omkring 24 grader og vandet 23 grader (Rantzausminde)
Den samlede tur over 4 dage.
Første dag: Turen ind til Svendborg.
Vi ankom lige inden middag til Rantzausminde Camping, stillede telte op og etablerede lejr i hjørnet, hvor vi tidligere har haft fast base. Da lejren var etableret gjorde vi klar til en tur ind til Svendborg Havn. Strømmen var indadgående, og der var ret meget vind, så vi kunne ikke ro ud til Skarø, som planlagt, så derfor blev det Svendborg Havn i let til middel vind og indadgående strøm, så der var god fart på kajakkerne mod Svendborg. Vi rundede havnen og da vi kom ud i Svendborgsund ved roklubben, så skal jeg da lige love for, at strømmen var på si højeste ca. 5 - 6 knob, så højeste hastighed var ca. 2 km/t, når vi gik til den. Vi lagde lige ind ved havnekiosken ved det gamle færgeleje til Tåsingefærgen og nød en lille is og lidt kaffe, inden den stod på 6 kilometer i modvind og ret kraftig aftagende modstrøm. Den første tur var på 15 kilometer, og ret hård ved armene, så da vi var tilbage var det ren afslapning, badning og aftenhygge ved stranden. 

Anden dag: Tur til Drejø og Skarø.
Vi stod op til den mest fantastiske morgen i vindstille og næsten skyfri himmel, og så var aftalen, at vi først skulle på vandet 09:30, lidt sent og den sidste tid gik da også med at gå og vente på at klokken kom over 9. Da vi kom på vandet, roede vi langs kysten mod Ballen og da det passede med at krydse mod Skarø Rev og følge Skarøs vestside indtil vi kunne krydse til Drejø via Grydholm og ind til den Gamle Havn på Drejø. Den skønneste og mest gæstfrie havn i Øhavet. Vi kunne ikke lægge ind på vestsiden af havnenen, så det blev slæbestedet i den tætpakkede havn til hele 17 både. Da vi var kommet i land spiste vi frokost og gik så på sigtseeing ind til byen og rundt i den lille samling af huse og gårde på Drejø. Desværre have Sanne og Beth lukket Gammel Elmegård, så desværre uden besøg der. Tilbage i Den Gamle Havn mødte vi en af de lokale, som hyggede med at være skærsliber og fortælle historier. Efter Drejø roede vi til Skarø, hvor målet var Cafe Olga til Skarø is og kaffe. Turen tilbage til Rantzausminde var direkte til over til Fyn og derefter langs kysten tilbage til campingpladsen, og ikke direkte til Rantzausminde.
Torsdag morgen ved Svendborgsund.
Kysten langs Sydfyn er bare så flot at ro langs.
Klar til kryds mod Skarø.
Frokost på Skarø inden turen til byen.
Værksted, milæjæ og indendørs ophold.
Køleskab med drikkevarer, øl, vand og vin til kr. 6,-.
Typisk sommerbolig på Drejø.
Så er der kurs mod Skarø.

Tredje dag: Tur rundt om Thurø.
Atter en skøn morgen men vejrudsigten forventede en del vind op ad dagen, så vi blev enige om en tur rundt om Thurø med start fra Christiansminde. Vi pakkede bilerne og kørte til Christiansminde, hvor vi pakkede kajakkerne og roede mod Thurødæmningen, for lige se, hvordan det var med strømmen gennem dæmningen. Ved dæmningen måtte vi indse, at modstrømmen gennem dæmningen var for kraftig, og det ikke var muligt at ro "med uret" rundt om Thurø, så vi satte kursen mod Troense, som vi bare roede forbi. Vi havde således 3 timer til at ro rundt om Thurø, hvis vi skulle igennem dæmningen inden stræmmen atter blev for kraftig mod øst og Langelandsbæltet. Turen rundt om Thurø er ikke så lang, så vi lagde ind ved den vestlige campingplads for frokost og lidt badning. Efter frokosten roede vi mod dæmningen og jeg skal da lige love for at svag modstrøm ikke bare er noget man bare smutter igennem. Vi kom fint igennem, men der skulle godt nok atbejdes med pagajen. Vi fik afsluttet turen og læsset kajakkerne på bilerne og returneret til Rantzausminde. Det blev en flot tur rundt om Thurø i modstrøm det meste af turen rundt, og turen blev på 20 kilometer. Aftensmaden blev købemad inde i Svendborg. Jeg fik en pizza som ekspedienten startede med at tabe og lavede sen så om. Det var bestemt ikke det lækre måltid vi drømte om, dårlig betjening forvirret personale, ingen bestil eller glas til drikkevarer. 
Klar til afgang fra Christiansminde.
Det Sydfynske Øhav er kendt for at mange gamle skibe komme på besøg.
Skrænterne langs Thurøs sydlige side er bar en smuk og god oplevelse.
Landgan ved campingpladsen for  frokost og lidt badning.
Det kan være en barsk oplevelse at ro gennem dæmningen til Thurø.

Fjerde dag: Tur til Hjortø og Birkholm.
Atte en skøn morgen med svag vind og sol fra en skyfri himmel. Turen i dag skulle gå til Hjortø og Birkholm, så vi kom fint af sted klokken 09:30, hvor vi krydsede Svendborgsund og roede et stykke langs Tåsinges flotte kyst, og krydsede over til Hjortø. Da vi kom til Hjortø gik vi en tur ind på øen for lige at opleve lidt af østemningen på Hjortø. Et særdeles spændende besøg. Tilbage ved kajakkerne fortsatte vi til den sydlige ende på øen og derefter krydsede vi over til Birkholm, hvor vi lagde ind på stranden, og fik hurtigt gjort klar til frokost. Vi fandt en fint sted på både-broen, hvor vi kunne nyde frokosten og opleve den gamle filmstjerne "Rylen" sejle ind i havnen. Rylen blev brugt af grønlandsfareren Acton Friis, som sammen med maleren Johannes Larsen tog ud på ekspisitionen  "De Danske Øer". Efter frokosten gik vi en tur ind på øen for også mærke lidt af stemninegen på Birkholm. Tilbage i kajakkerne var der bare lige 12 kilometer til Rantzausminden. Vi satte kursen så vi roede mellem Odden og Mejlholm, og derefter  ind til kysten på Tåsinge. De sidste kilometer fra Mejlholm til Rantzausminde var med sidevind på ca. 4 m/s, en del bølger og så også en del trafik i Svendborgsund. Med hensyn til lystsejlerne i det Sydfynske, så er det med søvejsregner ikke noget man vægter ret højt, så det er noget man skal være opmærksom på, tyske lystsejler maser bare på, som om de intet kender til søvejsregler, og de mener åbenbart, at alle skal vige for dem. Vi oplevede næsten det samme med nogle danske sejlere. Tilbage ved Rantzausminde efter 24 kilometer, skulle jeg bare pakke sammen og køre tilbage til Holbæk efter fire fantastiske dage i Det Sydfynske Øhav med fast bask hos Birgitte på Rantzausminde Camping
Det gamle posthus på hjortø. På postkassen stå blot, "Tømmes ikke".
Ude i Øhavet får man mere ud af at braklække frem for at dyrke jorden.
På Birkholm prøver man at bevare nogle af de smukke gamle gårde.
Lejr og shelterpladsen på Hjortø.
Velkommen til Hjortø.
Afganfra Hjort med kurs med Birkholm.
Rylen ligger til kaj på Birkholm.
Gadekæret på Birkholm.
Birkholm råder også over et "supermarked" med frostvare, kølevarer, bøger og brødudsalg.
Alle de Sydfynske øer bør på flot natur og en masse sommerblomster ved gårde og fritidshuse.

Fire fantsatiske dag i Det Fydfynske Øhav med masser af sol og et godt rohold, hvor vi fik roet 81 kilometer over de fire dage.