Jeg har meget længe haft et stort ønske om at ro på Mariager Fjord, som har ry for at være en af de flotteste fjorde i landet. Jeg ror jo en hel del på Isefjorden, og den har en masse flot natur at byde på, og så er den nem at ro på. Vejret op til turen så helt fantastisk ud, så planen var klar og aftalerne på plads. Vi var en gruppe på syv, som alle syntes, turen til Mariager var en god ide. Efterhånden som vi nærmede os dagen for turens start, blev vejrudsigten markant dårligere. Dagen før turen så det ud som om, at de dage, vi skulle være ved Mariager Fjord, ville ligne resten af sommeren bortset fra, at der ikke skulle komme ret meget vind, men masser af regn var på vej. Det kunne dog ikke afholde mig og de seks andre fra at tage af sted. Vi havde fået lov til at sætte ud fra Mariager Kajakklubs bro og at parkere ved kajakklubben, så vi skulle lige hen over Fyn og op til Mariager. Vi mødtes tirsdag den 5. september klokken 08.00 og drog ud af Holbæk 20 minutter senere. Første stop var ved Kildebjerg lidt vest for Odense, hvor vi gjorde kaffestop. Vi sad ude og nød kaffen og Grethes hjemmebagte snegle, derefter af sted igen, og næste stop var ved Mariager Kajakklub. Vi fik hurtigt pakket kajakkerne og af sted mod Vive Havn. Vi fik en lille forsmag på, hvor varieret og smuk fjorden er. Vi fulgte kysten forbi Akso Nobel, eller det der engang hed Dansk Salt og derefter Dania, hvor anlægget eller nærmere ruinerne ude ved fjorden godt nok ikke er det kønneste sted på fjorden, mens de bagved liggende bygninger ser ret hyggelige ud. Vi lå lidt og nød området og det gamle fiskerleje. Derefter krydsede vi over til Vive Havn, hvor vi lagde ind for at overnatte på lejrpladsen. Lejrpladsen var fyldt godt op af Ans Naturefterskole, som havde lagt en del af kajakundervisningen lige her. Der var masser af plads til os, men da endnu en efterskole kom med en masse elever, måtte de flytte over til Kongsdal Lejrplads. Vi slog lejr, og derefter roede vi en tur ud til Hadsund og retur til lejren, hvor vi trak over under et stort halvtag, hvor vi lavede mad og nød aftenen. Det blev mørkt lidt over otte, og vi sad og nød aftenen til halv titiden, hvorefter vi gik til ro. Vi havde dårligt nok lagt os, før det begyndte at regne, og så regnede det stort set hele natten.
Jeg kiggede lidt forkert på uret og stod op klokken 05.00, men kun for en kort bemærkning. Vi var klar, da det begyndte at blive lyst ved sekstiden, regnen holdt op, og vi startede dagen med morgenmad under halvtaget, da nattens regn havde sat sit præg på området. Lejren blev pakket sammen, og da vi var klar til at gå på vandet, begyndte efterskolen så småt at vågne. Vi var på vandet halv ni i næsten vindstille, men lidt diset vejr, men en skøn morgen at starte turen mod Hobro. Efter en times tid nåede vi omkring Stinesminde, hvor en større gruppe skoleelever var i gang med sup undervisning. Nogle havde lidt svært ved det, mens andre kom op at stå med det samme. Da der var ekstremt mange unge ved havnen fortsatte vi til Høllet Havn, hvor vi lagde ind for formiddagskaffe med kage til. Efter kaffepausen troede vi, at vi kunne ro ind i Kielstrup Sø, men der var for mange siv, og fjordbunden var lidt for ulækker, så det blev opgivet. Ude på fjorden igen begyndte den flotteste del af turen mod Hobro, vejret holdt, og ind imellem kom solen da også frem, så det var en fantastisk strækning, vi roede. Ved Bramslev Bakker lagde vi ind for frokostpause lige ved fjorden. Inger startede med at fodre et af fårene, og straks blev vi omringet af en stor flok får, som mente, at de også skulle have lidt af vores mad. Det var tydeligt, at de var vant til at blive fodret af turister. Et fantastisk sted for en god pause. Af sted igen mod Hobro, hvor vi have fået lov af havnemesteren for Hobro Lystbådehavn til at overnatte ved havnens masteskur, samt til at benytte klubhus og toiletter, en fantastisk gæstfrihed, som vi nød rigtig meget. Inden vi lagde ind og slog lejr, roede vi ind omkring Hobro Havn, hvor vejret stadig viste sig fra den pæne side. Vi roede derefter til Sildehagen og lagde ind ved hegnet til Lystbådehavnen, løftede alt vores grej og kajakker over hegnet, slog lejr og fik indrettet os. Vi sad under halvtaget til masteskuret og havde fået indrettet os med læsejl og bord af sejlklubbens planker, her kunne vi nyde eftermiddagskaffen, men så begyndte det så småt at regne, regnen tog til, og snart styrtede det ned, så hele området nærmest stod under vand. Vi besluttede os for at trække op i klubhuset, hvor vi havde fået lov til at være, der var andre fra sejlklubben, som på grund af vejret havde opgivet onsdagssejladsen, så stemningen var helt i top. Det med at lave mad blev opgivet, og snart holdt pizzabilen ved klubhuset, så aftenens menu bestod af bragt pizza og dertil masser af rødvin og Irish coffee samt hygge. Da det så ud som regnen tog af, gik vi tilbage til teltene og fik sikret alt vores våde tøj, inden vi gik til ro. Det regnede stort set hele natten, og i perioder var det endda med kraftig vind.
Vi stod op lidt over seks til en usædvanlig våd morgen, men alle havde haft en tør nat inde i teltet, vi fik hurtigt pakket lejren sammen, og så lagde vi alt vores udstyr i masteskuret, inden vi satte os ind i Sejlklubbens klubhus for at nyde lidt morgenmad, inden vi skulle på vandet. Det småregnede, og vinden var svag fra øst, da vi atter flyttede kajakker og grej over hegnet til Sildehagen, hvor vi pakkede kajakker med våde telte og meget vådt grej. Vi var atter på vandet klokken halv ni, hvor er det bare dejligt, når vi kan komme tidligt på vandet. Vi krydsede over fjorden og fulgte den flotte kyst tæt mod Mariager. Ved Ørnedalsbugten roede vi ind til lejrpladsen og måtte konstatere, at det var godt, vi ikke havde overnattet dér, vandet var skyllet ned af bakken og gennem lejrpladsen. Efter godt to timer langs denne side af Mariager Fjord var vi atter fremme ved Mariager Kajakklub. Det støvregnede stadig, så vi fik hurtigt pakket sammen. Vi ville meget gerne have set kajakklubbens nye klubhus og bådhus, men vejret gjorde, at vi ikke vidste, om der kom nogen for at vise os klubben, så vi forlod Mariager og kørte hjem til Holbæk, hvor vi ankom klokken fem.
Da jeg kom hjem, viste det sig, at vi skulle have ringet ang. rundvisning, men jeg havde ikke fået meddelelsen, inden vi tog hjemmefra.
Mariager Fjord: Om Mariager Fjord er Danmarks flotteste fjord, skal jeg være usagt, men det er absolut en usædvanlig og flot fjord, som absolut er et besøg værd. Der er ikke mange fjorde i Danmark, der kan tilbyde tilsvarende natur, fugle- og dyreliv. Det er også tydelig, at det en fjord, som flere gange er blevet ramt af iltsvind. Eneste minus er, at der ikke er mere end tre officielle lejrpladser, samt en enkelt campingplads, til gengæld er gæstfriheden stor i sejlklubberne. Vi havde ihvertfald en fantastisk tur, selv om vi fik rigtig meget regn.
Turen: Mariager Kajakklub til Hadsund - Hobro og tilbage til Mariager Kajakklub.
Dato: Fra 5. til 7. september.
Deltagere: Birgit, Grethe, Marianne, Inger, Michael, Søren og jeg.
Turens længde: 1. dag 18,3 kilometer. 2. dag 21,3 kilometer. 3. dag 11,4 kilometer. Ialt 51. kilometer.
Vejret: Svag vind fra østlige retninger. Mest tørt, men kraftig regn om natten og støvregn om torsdagen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar