fredag den 16. maj 2014

2 dage på Storstrømmen

Efter tre uger i Toscana er jeg tilbage og klar til at komme på vandet igen. Kajakken og rotøjet er ikke krøbet væsentligt, så det var skønt med en tur, der var noget ud over det sædvanlige.

For længe siden blev det foreslået at prøve en to-dages tur med blot en enkelt overnatning et eller andet sted. Det egentlige mål var at sætte ud fra Ulvshale på Møn og ro rundt om klinten, overnatte ved Mandemarke for så at ro tilbage næste dag. På den måde kunne vi opleve klinten i formiddagssolen. Nu er vejret som bekendt en ret betydelig medspiller, og netop denne onsdag og torsdag var vejret ikke helt, som vi kunne tænke os. Desuden var der ti tilmeldte, og så mange kan vi ikke klemme samme på den lille plads ved Mandemarke. Elgjægeren foreslog, at vi satte ud fra Vordingborg Ro- og Kajakklub og så ro til Kalvehave (Kallehaee). Det lød helt fint, når der var middel til kraftig vestenvind og lovet byger om onsdagen og sol med nordenvind om torsdagen. Det  blev aftalt, at vi skulle sætte ud klokken 10.00 fra Roklubben i Vordingborg. Vi var fire, der skulle samles og samkøre mod Vordingborg, hvor vi alle var samlet ved roklubben klokken 09.30, og så gik vi i gang med at pakke kajakkerne. Vi fyldte næsten hele roklubbens bro, hvilket betød at morgenroerne næsten ikke kunne komme i land. Men alt lykkedes, og så blev vi budt på kaffe, inden vi drog mod Kalvehave. Da vi kom ind i klubhuset, var det lidt af en underdrivelse, for ud over kaffe var der hjemmebagt franskbrød, ost og marmelade, afsluttende med kiksekage, så vi hyggede os med morgenroerne samtidig med, at vi fik de sidste instruktioner omkring lejrpladsen ved Kalvehave. Det var noget af en modtagelse, vi fik, det kan vi lære en hel del af. Vi kom så ikke af sted klokken ti, men nok nærmere lidt over elleve, men hvad gør det, når vi var i hyggeligt selskab, og så havde vi jo masser af tid.

Klar til afgang fra Vordingborg Ro- og Kajakklub.

Da vi kom på vandet, blev vi nærmest blæst ned mod Farøbroen, der skulle ikke ros ret meget, så der var tid til at hygge under turen.  Efter velkomsten i Vordingborg Ro- og Kajakklub var vi ikke ret sultne, så først ved halv totiden lagde vi ind et stykke efter Farøbroen for at nyde den efterhånden noget udsatte frokost. Vi fandt en skøn plet med læ, hvor vi kunne nyde udsigten til Tærø og Langø. Efter pausen fortsatte vi langs kysten nord om Tærø og Langø, og så var vi lige pludselig fremme ved Mønsbroen eller rettelig Dronning Aleksandrines Bro. Lejrlpadsen lå lige ved siden af broen på den østlige side.

En af de flotteste broer i Danmark mellem Kalvehave og Koster.

Det var ikke så nemt at komme i land, da hele bugten var fyldt op med tang, men ved fælles hjælp lykkedes  det at få alle kajakker på land og tømt. En enkelt havde glemt teltstængerne - ingen navne, men da var det allerede besluttet at sove i en af de to fine sheltere, der var på pladsen. Pladsen hører til Familiecentret, men pladsen bestyres af Vordingborg Ro- og Kajakklub. Det er en meget fin plan plads med godt læ, to store sheltere, bålhytte, borde og bænke samt en helt ny flydebro til landgang. Vand og toiletter var ved Familiecentret. Alt i alt en meget fin overnatningsplads af meget høj standard. Vi blev tilmed budt velkommen af lederen af Familiecentret og blev informeret om forholdene, igen en flot modtagelse.

En rigtig god lejrplads ved Kalvehave, som bestyres af Vordingborg Ro- og Kajakklub.

Da lejren var etableret og tøjet hængt til tørre, begyndte det at regne, så vi var glade for bålhytten, hvor vi kunne sidde bekvemt omkring bålet. I den ene shelter var der dejligt tørt brænde til bålet.

Så kom solen frem og dannede en flot regnbue over Mønboen.
 
Da vi havde spist og hygget os med kaffe og hjemmebagt franskbrød med hjememlavet abrikosmarmelade, gik vi en tur hen til havnen.  Regnen var ophørt, og solen lavede en fantastisk solnedgang.
 
Solnedgangen ved Kalvehave Havn.
 
Tilbage ved lejren var det tid at afslutte dagen, og snart efter lød der en behagelig ældremandssnorken over området. Meget hurtigt efter stod solen op, og klokken var pludselig blevet syv, og området duftede af stegt bacon, kaffebrygning, og så holdt Benny ord med, at han ville hente friskt morgenbrød i Brugsen. De havde tilbud på Dagmartærte og morgenbrød, så han forsynede sig som var der hungersnød på vej. Solen kom frem, og snart efter var det sommervejr. Vinden var vendt, så vi fik også rygvind på det meste af turen tilbage til Vordingborg. Efter at have passeret Mønsbroen, satte vi kursen mod Østerhoved på Langø og fulgte den sydlige kyst i passende afstand helt til Skalkenæs, hvor vi krydsede sejlrenden til Tærø. Ved sejlrenden passerede en gammel hollandsk ombygget fragtbåd os i fin stil.
 
 
Tærø fulgte vi i passende afstand indtil Gåsenakke, hvor vi lagde ind for at holde frokostpause. En fantastisk plet i øhavet med en storslået udsigt. Efter frokostpausen krydsede vi til Bogø, som vi oplevede fra nordsiden. Ved Farø var det atter tid til at komme ud af kajakkerne for at strække ben og nyde udsigten. Derefter var der ca. syv kilometer til Vordingborg og afslutningen på en fantastisk tur i Det Sydsjællandske Øhav.
 
Frokostpause ved Gåsenakke på Tærø.
 
Mange anser Det Sydfynske Øhav som toppen af de kajakområder, man kan opleve i Danmark, men af de ca. syv tusinde kilometers kyststrækning vi har, er der mange lige så skønne ro-områder i Danmark. Det Sydsjællandske Øhav med Smålandsfarvandet og Storstrømmen, er lige så fantastisk som det syd for Fyn. Jeg vil driste mig til at mene, at det Sydsjællandske er lidt overset, man tager kun turen ud til Møns Klint, men hele området fra Møns Klint til Nakskov Fjord byder på et fantastisk ro-vand med en usædvanlig flot og varieret natur. Det er absolut et områder, der er et længerevarende besøg værd, hvis man er til flot og varieret natur med gode lejrpladser. Gæstfriheden er også en væsentlig del af oplevelserne i dette område, idet det ikke er første gang, jeg har oplevet en fantastisk gæstfrihed her.
 
 
Turen: Vordingborg til Kalvehave og retur.
Deltagere: Elgjægeren, Jakob, Benny, Kim, Stig, Peter, Palle, Bjarne, Søren og jeg.
Turens længde: 43 kilometer.
Vejret: Onsdag gråvejr med nogle regnbyger, vind fra vest 6 - 8 m/s. Torsdag opklaring, sol, sol og sol med vind fra nordøst 2 - 3 m/s.
Temperaturerne: 12 - 17 grader, og vandet var 14 grader.
 
 
 

Ingen kommentarer: