søndag den 7. august 2011

Kajaktur til Det Sydfynske Øhav.

Uge 31. fra den 30. juli til den 6. august.


For tredje år i træk gik sommerferieturen til Det Sydfynske Øhav med Rantzausminde Camping som base. Deltagerantallet er efterhånden kommet over 40, så der var mange ting, der skulle prøves af, kunne man huske deltagernes navne, kunne deltagerne overholde husordenen, kunne eller ville deltagerne holde sammen på turene og var det overhovedet muligt at lave fællesture. Det er således ikke muligt at nævne alle deltagernes navne her, men blot nævne, at deltagerne kom fra Køge Kano- og Kajakklub, Skovshoved Roklub, Jægerspris Kajakklub, Holbæk Kajak Klub og Kajakhornsherred. De fleste ankom i løbet af weekenden, og gensynsglæden var stor, deltagerantallet begyndte først at falde fra onsdag. Vi fik som sidste år en dejlig plads på "marken" lige ned til Svendborgsund, og vejret var med os hele ugen, men det blæste lidt rigeligt.


Jeg havde på forhånd inddelt området i fælles opholdsplads, teltplads og parkeringsareal, så det skulle være nemt for alle at finde ud af, hvor teltet kunne stå. Desværre var der nogle som både ville have udsigt til Svendborgsund og have bilen ved side af, og så måtte reglerne bare vige. Birgitte havde ønsket, at biler og telte skulle holdes adskilte, nå, men jeg var nu ikke på tur for at være en slags ridefoged med pisk i hånden. 


Lørdag den 30. juli.
Lørdag formiddag var vi nogle, som ankom, og vi fik hurtigt rejst et telt og gjort kajakkerne klar til en eftermiddagstur. Vi roede ind til Svendborg Havn, selv om vi vidste, at den ville stå på modstrøm ind til havnen, strømmen ved havnen var på ca. 6 knob, så det var virkelig modstrøm, der var til at forstå. Vinden var ret kraftig og kom fra vest, så det var umiddelbar den rigtige løsning. Det var meget sjovt at ro inde i strømhvirvlerne og opleve forskellen mellem de områder, hvor strømmen var ekstrem, og hvor der ingen strøm var. Vi gjorde holdt ved Ishuset ved siden af kajakklubben, inden vi roede tilbage til Rantzausminde.


Det er ikke kun ved Fjellebroen, man kan få store is.


Søndag den 31. juli.
Søndagsturen gik til Valdemar slot, og 22 kajakker forlod Rantzausminde klokken 10.00 med kurs mod Svendborg Havn, hvor vi skulle se forberedelserne til starten på Seachellence Fyn, som skulle starte klokken 12.00. Der var hektiske forberedelser med klargøring af kajakker. Vi lå lidt og kiggede på de mange kajakroerer der skulle ud på en ret anstrengende tur rundt om Fyn. Derefter fortsatte vi rundt i havnen, inden vi fortsatte mod Troense og derefter Valdemar Slot. I Troense var der nogle, som vendte for at ro tilbage, og efter pausen ved Valdemar Slot var der en enkelt, der fortsatte rundt om Thurø, men vi andre roede mod Troense, andre ville på museeum, men vi lå og nød solen ved kajakklubben. Med en gruppe på 22 må man forvente, at ikke alle vil det samme. I år var vi så heldige, at vil havde medstrøm begge veje. Turen tilbage til Rantzausminde fortsatte langs Tåsinges kyst til Iholm, hvor vi krydsede Svendborgsund og fulgte fynskysten resten af vejen.

Vi lagde ind ved kysten lige ud for den lille strandpavillion.

Hele stranden fyldt med kajakker. 19 kajakker fylder op på stranden.


Mandag den 1. august.
Ud fra vejrudsigten skulle langturen starte mandag, idet både mandag og tirsdag skulle blive med fint vejr, mens onsdag skulle blive med lidt mere vind, så derfor besluttede en gruppe på 12 deltagere, at vi skulle ud i øhavet. Efter lidt diskution søndag aften besluttede vi, at turen skulle være til Birkholm med overnatning på Strynø. Turen til Strynø foregik i næsten vindstille vejr, men på åbent hav kommer der altid små bølger. Vi lagde ind ved Birkholm for at nyde frokosten der, og efter frokosten var vi nogle, som gik en tur ind til "byen". Birkholm er en skøn lille ø med blot ti faste beboere, som bor i en klump inde midt på øen. Højeste punkt på øen er blot 1,8 meter over havet. En rigtig god oplevelse at se den lille ø og opleve, den særprægede måde at befolke øen på. Birkholm har langt flere huse end faste beboere.

Det var nu ikke, fordi vi kom, at Birkholm flagede, de gør de hver dag.

Efter Birkhoilm fortsatte turen i det lavvandede område til Strynø. Vi lagde ind ved Smakkecentret, som ikke var den gode oplevelse, vi havde forventet. Det startede med, at den ene kajakvogn var punkteret, og den anden havde defekt hjul. Køkken, toiletter og baderum var meget snavsede og det flød med affald og græs, men vi fik etableret en god lejr. Det var en dårlig oplevelse at se Smakkecentret i den forfatning, når de opkræver  65 kr. for at overnatte på deres teltplads, så skal kajakvogne og faciliteter være i orden. Efter aftensmaden gik vi en tur for at opleve øen, som er en af Øhavets mest beboede øer, men der var rigtig mange huse til salg. Vi fik en god snak med en af dem, som ejede et at de fine gamle huse, som var blevet familiens sommerhus. Tirsdag morgen lå hele området indhyllet i dis. På et tidspunkt kunne vi ikke se vandet, men ved 10-tiden kunne vi se, at det begyndte at klare op, og så kunne vi skimte Langeland, så vi gjorde klar og var på vandet 10.45 og satte straks kursen mod den sydlige del af Strynø.


Vi kunne dog ikke se Ærø, så Ulla og Thomas synes ikke, at det var klart nok til at krydse til Marstal. Der var ingen vind, vi kunne se blå himmel, og solen bagte, så vi roede mod Marstal, idet vi hele tiden kunne se Strynø Kalv og Strynø, indtil vi kunne skimte Ærø i disen. Det var vores opfattelse, at der absolut ikke var et sikkerhedsproblem, idet vi hele tiden kunne følge kostene ved sejlrenden. Vi nåede Marstal og lagde ind lige uden for havnen. Nogle medlemmer af Marstal Kajakklub synes vi skulle have overnattet hos dem, så det har vi til næste år. Vi spiste frokost på Havnecafeen, hvorefter vi atter var klar i kajakkerne og fortsatte langs Ærøs kyst og Halmø. Al disen var efterhånden væk, og det var meget klart i vejret, så vi krydsede over forbi Lille og Store Egholm og lagde atter ind ved Birkholm Havn, hvor planen var at holde kaffepause, men det var så varmt, at det blev en tur i vandet, inden vi fortsatte mod Drejø og Den Gamle Havn. Under turen kontaktede vi Drejø Kro og bestilte bord på kroen. Vi måtte dog ændre tidspunktet, da krydset tog længere tid end beregnet. Da vi var fremme, fik vi hurtigt etableret os ved havnen på den skønne lejrplads på den vestlige side af havnen. På kroen var der et begrænset spisekort ,og syv ville have skrupper, mens resten valgte andre retter. Vi sluttede af med dessert og kaffe. Maden var nu ikke den store kulinariske oplevelse, men vi havde det særdeles sjovt. Tilbage på lejrpladsen hyggede vi os ude på molen, inden vi meget sent lagde os til ro.

Aften- eller nattehygge på havnemole.

Lasse lagde sig til at sove på kanten af Drejø med den fineste udsigt over øhavet.

Lasse på kanten af Øhavet.

Onsdag morgen var det lidt svært at få øjne, men vi var hurtigt på vandet og så af sted igen mod Skarø. Det var blæst op, og nu havde vi modvind de sidste tolv kilometer til Rantzausminde. Vi skulle dog først ind til Skarø for at få kaffe og hjemmelavet is. Nydelsen var stor, og der manglede ikke noget. Vi var tilbage ved Rantzausminde klokken 14.00, hvor vi fik pakket ud og slappet lidt af inden aftensmaden.


Torsdag den 4. august.
Torsdag formiddag delte gruppen sig op i forskellige ture. Nogle roede til Svendborg, andre til Fjellebroen, tre roede i hurtigt tempo rundt omkring Avernakø, mens andre øvede sig i redningsøvelser. Da der var flere instruktører til rådighed,  var det en oplagt mulighed. Jeg hørte til den sidste gruppe og fik øvet redningsøvelserne og øvet mig med grønlandsåren, nogle nye redningsøvelser og endelig prøvet at slæbe en anden roer i modvind, modstrøm og bølger.
Torsdag eftermiddag havde vi aftalt med Nicolai, at vi ville komme og høre om hans produktion af Arrow-kajakkerne. Det var meget spændende og interessant at høre om, hvilke tanker der lå bag designet og opbygningen. Vi fik det meget meget flotte tilbud at få nogle kajakker til Rantzausminde, så vi kunne afprøve kajkkerne og ro ture med dem om fredagen, men det var mest den meget flotte Nuka, der var interesse for, så de, der havde lyst ,kunne ro i Vivis Nuka. Vi havde en meget fin eftermiddag hos Nicolai og Nicusnature. Torsdag lavede jeg mad til Elgjægerens Kate - det gik meget fin - hun spiste op og overlevede.

Fredag den 5. august.
Fredag morgen lavede vi det lille ø-hop, hvor vi først roede til Hjortø. Mellem sejlrenderne havde jeg den store oplevelse at få følgeskab af et marsvin. Først ramte jeg faktisk marsvinet med siden af kajakken, hvorefter det lå lige foran kajakken de næste tre kilometer - det var årets oplevelse. Vi nåede Hjortø efter ca. ti kilometer med modvind, men hvad gør det, når man følges med et marsvin.

Hjortø er meget velholdt og en fin ø at besøge.

Hjortøs brandstation.

På Hjortø gik vi først en tur på øen for at opleve den lille og meget spændende ø med de 5 gårde og blot 10 beboere. Selv om øen se så ubetydelig ud fra vandsiden, er Hjortø en god oplevelse med velholdte huse og gårde, samt en lille meget fin brandstation. Da den ikke var låst, kiggede vi lige ind i brandvagten, hvor udstyret stod klar, hvis ulykken skulle opstå. Tilbage på havnen spiste vi frokost, og så gik turen videre til Drejø, hvor vi roede til Færgehavnen. Det var en hård tur i ca. 10 m/s. modvind og bølger på over en meter. Drejø ligger midt i øhavet med en mil til Fyn, en mil til Tåsinge og en mil til Ærø. På Drejø satte vi direkte kurs mod Gl. Elmegård og søstrene Sanne og  Beth. Det er en selvfølgelighed at besøge Gl. Elmegård og få kaffe og kage i Cafeens hyggelige have. Derefter hurtigt tilbage til kajakkerne og så til Skarø for atter at besøge øen og smage den fantastiske Skarø-is.


Vinden skulle lægge sig på hjemturen, så turen ikke blev så ubehagelig, men jeg synes nu ikke bølgerne fulgte med. Hjemturen bød på medvind og ret kraftige bølger på over en meter, men vi kunne ikke surfe på de tætte og uregelmæssige bølger. Da vi nåede Rantzausminde ved tyve-tiden efter en fin tur i ret hårdt vejr, var det tid at bryde lejren op. Det havde været tørvejr hele dagen, så teltene var tørre, så da der var lovet regnvejr til natten, besluttede jeg at tage hjem, selv om det var blevet sent. Det var ellers meningen, at jeg først ville tage hjem lørdag middag.


En meget fin tur rundt i Det Sydfynske Øhav var slut, og nu er det tid at kigge frem mod næste år. Uge 31 er der atter bestilt plads på Rantzausminde Camping, så nu skal vi finde ud af, hvordan næste års tur skal sættes sammen. Til januar har vi atter en evalueringsaften med god mad, film og billeder fra turen.

Turen til det Sydfynske Øhav.
Antal deltagere: 41.
Turenes længde: 133 kilometer.








Ingen kommentarer: