mandag den 29. december 2008

Tak for i år.

Hej alle som kigger på denne blog. Så er 2008 ved at være til ende. Det er ikke blevet til så meget roning, som jeg havde forventet, men et rigtig godt år sammen med nogle pragtfulde rovenner. På det seneste har jeg ikke siddet i kajakken så meget på grund af ferie, jul og familiearrangementer mv. Jeg glæder mig meget til at tage hul på 2009 - og jeg har mange planer om spændende ture. Jeg er netop ved at lægge sidste hånd på et sæt nye kort over spændende roture rundt i landet. Det er mit håb, at der er nogen, der vil med på nogle af disse ture. Kig på www.kajakhornsherred.dk, hvor de nye kort vil være slået op. Og så vil jeg bare ønske alle læserne af bloggen et rigtig godt nytår.

Rigtig godt nytår!
Ole Schytte.

onsdag den 19. november 2008

Tur fra Møllekrogen.

Så kom jeg atter på vandet efter nogle dage med en kraftig forkølelse. Rovennerne havde lagt turen fra Møllekrogen ved Selsø og sydover forbi Gershøj og ned til Roarpladsen, hvor frokosten skulle indtages. Da vejrudsigten lovede op til 13 m/s. med vind fra vest og regnbyger hele dagen, så skulle turen gå kystnært. Ikke den bedste vejrudsigt, men som det er sagt mange gange - al vejr er rovejr, når bare påklædningen passer. I dag var vi Henrik, Jakob, Torben og jeg. Det er udemærket, når man tænker på årstiden. Vi mødtes i god tid og var på vandet lidt over klokken ti.
Da vi ankom til Møllekrogen var det stort set vindstille, solen var ved at blive dækket helt af skyer, en skøn formiddag til en rotur. Vi kom hurtigt i kajakkerne og afsted mod Roarpladsen. Det er første gang vi sætter i fra Møllekrogen, som faktisk er et meget ideelt sted at starte en rotur fra, der er let adgang til vandet, rampe, og så er der også gode parkeringsforhold med simpel toilet. Det er et godt sted at starte en tur fra, både sydover mod Borrevejle og øst over mod Selsø Hage og Eskildsø, så det gør vi nok igen en anden gang.
Vejret holdt stort set tørt hele dagen, men det begyndte at blæse lidt op som forudsagt.
Efter en time og fyrre minutters roning i roligt tempo var vi fremme ved Roarpladsen, der ligger lige ud til fjorden mellem Gershøj og Lyndby, og som planlagt holdt vi pause ved Roarpladsens shelter, hvis det skulle begynde at regne. Det holdt tørt - så vi nød de gode forhold ved pladsen inden turen gik tilbage mod Møllekrogen. Jakob havde atter kage med til kaffen - men den var ikke helt så god som den kage hans kone laver.
Roarpladsen er et rigtig godt sted til pause og overnatning, idet pladsen har en meget fin shelter, der er gode adgangsforhold fra stranden, og den ligger i læ for vestenvinden.
Efter pausen kunne vi rigtig mærke, at vinden tog til, men der var rygvind hele vejen tilbage, så vi kunne drive af sted med bare 3,5 km/t.
Møllekrogen er et meget smukt sted i Roskilde fjord - også en tung novemberdag.
Så var vi ved udgangsstedet efter 13 km roning. En skøn dag på vandet - selv om den stod på lidt støvregn - men det var ikke noget i forhold til det vejr, der var lovet i vejrudsigten

Vejret: 4 - 13 m/s. 8 - 10 grader, overskyet med vind fra syd til vest. Ingen regnbyger, kun lidt støvregn.
Vandet: blot 8 grader
Distancen: 13,2 km.

onsdag den 5. november 2008

Tur på Værebro å.


Vi var i dag fem rovenner, som lagde ud fra Frederikssund, hvor vi benyttede parkeringspladsen ved den nordlige side af broen som udgangssted. Vi mødtes 09.45, gjorde os hurtigt klar, var i kajakkerne 10.10 og roede mod Jyllinge og Værebro å. På turen i dag var vi Torben, Jakob, Elgjægeren, Henrik og jeg. Målet var at ro op til kanoklubben for at indtage frokosten, hvorefter turen skulle gå tilbage til Frederikssund. En forholdsvis lang tur, hvor vi først vil være tilbage, lige inden solen går ned.

Vi er begyndt vinterroningen, så vi ror kystnært og foretager ikke kryds af fjorde mv. Så kan vi jo rigtig nyde den flotte kyststrækning mod Jyllinge.

Vi fandt hurtigt og nemt Værebro å´s udmunding i Roskilde Fjord. Jeg havde ladet kortene ligge i bilen, men sammen kunne vi huske, hvor åen munder ud i fjorden. Sivene hindrer udsigten til siderne, men vi kunne se en del af omgivelserne.

Efter ca. 3 kilometer i modstrøm på åen var vi fremme ved kanoklubbens plads, her var opsat borde og bænke til gæster. Kanoer og kajakker var placeret i sheltere lige ud til åen.

Dejligt at se, at kajakroere er velkomne til pladsen.

Pladsen ligger naturskønt ud til åen, Vi følte, vi havde roet langt op ad åen, men havde blot roet 3 kilometer og den farbare del af åen er 16 kilometer.

Tilbageturen bød på svag vind, så det blev en rigtig fin tur.

Da vi nåede udgangsstedet gik solen ned - flot solnedgang, og så kunne vi rigtig mærke kulden.

Distancen: Dagens distance blev på 23,4 km.
Vejret: Svag vind fra øst 3 - 5 m/s.
Tørt vejr, men diset med en del skyer, sidst på dagen klart vejr og vekslende skydække.
Temperatur: 7 - 9 grader.
Vandtemperatur: 10 grader.

onsdag den 29. oktober 2008

Flot vejr og fødselsdag.


Selv om Torben havde fødselsdag, så var det jo onsdag - og man aflyser ikke onsdagsroningen på fjorden, bare fordi man har fødselsdag, men mødetidspunktet blev udsat til kvart over ti. Vi var Torben, Jakob, Henrik og jeg. Henrik var med for første gang. Henrik er en behagelig romakker, som vil falde godt til i gruppen og samtidig en kajakroer med rigtig god erfaring, så vi håber Henrik vil deltage fremover. Vi forlod Gershøj atten minutter over ti i kold let modvind.


Vi planlagde at ro til Lyndby havn og spise fødselsdagsfrokosten dér. Vi roede ind i havnen, spurgte pænt om lov til at gå i land for at spise ved havnens borde - men nej. Kvinden på stigen synes ikke vi skulle lægge til i Lyndby Havn, hvorefter vi forlod havnen.

Sådan ser Lyndby havn ud fra søsiden. Vi var virkelig chokerede med vores møde med Lyndby Havn. Vi har efterfølgenbde kontaktet havnen, som bedyrer, at det ikke er havnens generelle holdning til gæster. Alle er velkommen til Lyndby Havn.

Heldigvis fandt vi et fantastisk godt sted at indtage frokosten på den anden side af fjorden, lige ved Tranehals. Torben blev meget overrasket over vores lille påfund : at invitere "fødselsdagsbarnet" på frokost. Op af kajakkens agterluge trak vi lige 2 æsker med lækker smørebrød. Med flag på bordet, god mad på bordet og en udsigt, der bare var fantastisk. En dag sidst i oktober, fuld sol og næsten ingen vind - naturligvis, når det er Torbens fødselsdag.

Der var nok en, der blev overrasket. Så må han bare tage madpakken frem næste gang.

Efter frokosten af sted igen. Vi blev på sjællandssiden, hvor der er meget roligt, og hvor kyststrækningen er meget flot. Vi rundede pynten og roede langs kysten ind forbi Herslev Havn, hvor der med et stort skilt stod "Velkommen til Herslev", der kan de lære noget over i Lyndby. Gæstfriheden har altid været stor i Herslev, og nu skilter man også med den - flot.

Vi var klædt godt på, og jeg fik det nu lidt for varmt. Jeg havde frygtet, det skulle blive en kold dag, men det holdt ikke stik. Da vi stod ved havnen i Gershøj, var det en rigtig kold morgen.

Det blev en tur rundt i Kransekrogen i meget roligt tempo - og vi nød turen langs kysten.

Vi glædede os meget til at følge Bognæskysten, som stadig har efterårsdragten i behold. Der er meget lavvandet langs kysten fra Herslev til Nørre Rev, så vi skulle passe på stenene.
Henrik med Bognæs i baggrunden efter at have krydset fjorden.
Henrik forrest og Jakob og Torben lige bag ved. Vi krydsede fjorden fra Agernæs ved Bognæs, hvor fjorden er meget smal. Vandet var meget roligt, næsten ingen strøm, så der fandt vi det i orden at krydse over, hvor fjorden er smal, og der er lavvandet.

Tilbage ved Gershøj efter en seks timer på fjorden. Det blev blot til 16 kilometer.

Turen på kortet.
Turens data:
Temperatur: ca. 10 grader og sol stort set hele dagen - meget få skyer.
Vind: Fra sydøst til syd, ca. 3 m/s.
Vandtemperatur: ca. 10 grader.
Roet strækning: 16,7 kilometer.
Tid: 5 timer og 45 minutter m. fødselsdagsfrokost.

onsdag den 22. oktober 2008

Fra Munkholmbroen til Kirsebærholmen

Efter to ugers ferie i Grækenland er det således tre uger siden, jeg sidst var ude at "kajakke", så det var dejligt at være på vandet igen med rovennerne. Hullet i spreyskørtet var blevet lidt stramt, men det siges, at det bare skal ros væk. Vi var kun de sædvanlige fem, Torben, Jakob, Elgjægeren, Benny og jeg. Det er lidt ærgerligt, at der ikke er flere af alle de mange nye medlemmer, der kan afse tid til at komme på vandet med os. Torben havde lagt ud med, at turen skulle gå fra Munkholmbroen og langs skovene til Kirsebærholmen, hvor frokosten skulle indtages. En tur vi har roet flere gange i år, men nu var skovstrækningerne i efterårsfarver, så det blev en meget smuk tur langs kysten.

Vi fulgte kysten frem til golfbanen ved Kirsebærholmen.
Ved golfbanen spiste vi de medbragte. Det vil sige, nogen havde rigtige madpakker med, og andre var begyndt på vintermenuen - varm linsesuppe. Elgjægeren havde sin trangia med, så han skulle bare lige varme sin linsesuppe, inden han kunne få noget at spise.

En elgjægerportion er for voksne mænd - og så spiste han en hel grydefuld linsesuppe.

Linsesuppe er ikke nok. Efter maden blev der også plads til et par stykker kage. Elgjægeren er ikke så meget for kager og søde sager, så det er den bedste anbefaling man kan få.
Tak til Jakobs kone for lækker kage.

Efter frokostpausen skulle vi tilbage til Munkholmbroen, hvor vi roede så kystnært som muligt for at nyde skoven i efterårsfarver.

Lidt før Munkholmbroen mødte vi et stort træk af fjeldvåger (ca. 40 stykker) på vej til de mere sydlige lande - et fantastisk syn. Fjeldvågen er ret almindelig på denne årstid, men et så stort træk er bare et meget flot syn. På denne strækning er det muligt at møde mange forskellige dyr i vandet, i luften , men også ved vandkanten. Vi har tidligere mødt sæler her, men i dag var der ingen. Et enkelt rådyr kunne vi høre bag sivene og så passerede en tårnfalk os, da vi spiste.

Skoven i al sin pragt. Strækningen byder på to meget flotte skovstrækninger. I dag var efterårsfarverne på sit højdepunkt - en gang blæsevejr, og der er ingen blade tilbage.
På denne strækning langs skoven er der flere steder, hvor vi kan komme helt ind land og nyde skoven og opleve livet i skoven.

Og så er vi ved at være tilbage ved udgangsstedet. De sidste par hundrede meter var i strid modvind. I modsætning til alle de andre gange, vi har været på vandet, specielt på Isefjorden, mødte vi i dag flere kajakker, som også var ude at nyde det gode efterårsvejr på fjorden. Først mødte vi Bolette (formandinden) fra Holbæk Kajakklub sammen med en ro-ven, og lidt senere var en enkelt roer - også fra Holbæk - på tur til Marinestationen.

Dagens distance blev på blot 14 kilometer.
Vinden var i starten 4 m/s. som blæste op til 6 m/s. fra sydvest
Vejret var med spredte skyer og få byger. Temperaturen lå på 13 grader og vandet er blot 14 grader. En flot efterårsdag på Isefjorden.

Foto: Jakob, Torben, Elgjægeren og Ole

onsdag den 1. oktober 2008

Tre på tur fra Skuldelev

Onsdag den 1. oktober.

Dagen blev ikke helt, som ønsket. Vi havde tænkt os en tur til Møns Klint eller Knudshoved Odde, men vejret sagde kraftig vind fra sydvest 10 - 16 m/s. og regn hele dagen, så med den vejrudsigt valgte vi at lægge ud fra Skuldelev og ro ned til Selsø Hage. Vi blev Jakob, Torben og jeg. Vi mødtes 09.45 ved lejrpladsen lige før Skuldelev Havn. Vejret var ganske fint solskin og meget svag vind - det stemte slet ikke med vejrudsigten. Vi kom hurtigt i kajakkerne sammen med madpakkerne, kage og kaffe.

Da vi kom på vandet, oplevede vi et skift i vejret. Lynhurtigt blev det overskyet, og vinden tog til, så den, der havde bestemt vejret i dag, fik måske sin vilje alligevel.

Skovstrækningerne ved Roskilde Fjord er efterhånden ved at få efterårsfarver, men vi siger jo også 1. oktober.


Hele kysten fra Frederikssund til Sønderby er en ganske dejlig og varieret kyststrækning med forholdsvis passende vanddybde, som egner sig perfekt til roning, når vandet er blevet koldt.

Da vi kom frem til den sidste stykke skov lige før Selsø Hage, mødte vi en ensom kajakroer på tur fra Skuldelev. Han havde det meget koldt - bare tæer og tyndt tøj. Det er yderst sjældent, vi møder andre kajakroere på fjordene, derfor var det dejligt at møde ham og høre om hans roning. Vi gjorde naturligvis opmærksom på kajakhornsherred.dk, hvor han vil være et oplagt medlem, så vi glæder os til også at se ham i gruppen.

Jakobs kone havde bagt lækker kage til efter madpakken - en stor tak for kage.

Torben igang med det tredje stykke kage.

Vi fandt en stille vig, hvor vi kunne komme i land og spise frokost. Da vi kom i kajakkerne, slog vejret om. Vinden gik i syd og blev meget kraftig. Vi drev med ca. 5 km/t., så tilbageturen blev med dejlig rygvind, men så begyndte det at regne ret kraftigt den sidste halve time af turen - har man det rigtige tøj på, så er det ikke noget problem, det kan bare regne.

Dagens distance blev på 15,1 km. og vejrudsigten blev som forudsagt, men mest tørvejr.


onsdag den 24. september 2008

Kanalen til Arresø


I dag skulle turen gå fra Kulhuse og Sølager til Frederiksværk, hvor vi ville prøve at ro op i kanalen til Arresø. Det skulle være muligt, så vi var meget spændte på om det nu også kunne lade sig gøre. Jeg mødtes med Benny i Kulhuse. Benny og jeg roede derefter over indsejlingen til Roskilde Fjord og mødtes med Jakob og Torben ved færgelejet i Sølager som aftalt klokken 10.20. Vejret var faktisk sommervejr - ikke en sky på himlen og meget svag vind fra nordøst.

Mellem Kulhuse og Sølager sejler den lille færge Columbus, der atter er kommet tilbage til overfarten efter et par år på Vestfyn. Her til formiddag havde den meget travlt. Færgen har ikke en sejlplan, men sejler efter behov - også selv om der bare holder en cykel på den anden side.

Jakob i sin nye Kokata rojakke - flot syn - mæææn hva det spreydeck Jakob.

Da vi var klar i Sølager, fulgte vi kysten frem mod Frederiksværk. Der er meget lavvandet, så vi måtte ro et godt stykke fra kysten. Efterårsfarverne er så småt begyndt at sætte sit præg på træerne. Sommeren er slut, så vi er i efteråret, som også kan være sommeragtigt. Der var svag modvind og modstrøm frem mod Frederiksværk.

Frederiksværk tonede frem af formiddagsdisen.

I starten af kanalen ved kanalens udløb i Roskilde Fjord var der god vanddybde og ret kraftig strøm.

Kanalen blev ret hurtig smal. Bunden var meget mudret, og det flød med alt muligt affald. Det er synd, at et så smukt vandløb skal ligne en kloak.

Vi kunne ro et par hundrede meter efter campingpladsen, derefter var vandløbet så misligholdt, at vi ikke kunne komme længere. Lige før vi vendte, så vi en isfugl i et piletræ, og der var flere fiskehejre i vandløbet. Jeg tror ikke, der var ret mange levende dyr under vandoverfladen. Hvert rotag hvirvlede bunden op, og derefter bredte der sig en stank fra mudderet. Tag jer lidt sammen deroppe i Frederiksværk og få gjort lidt ved vandmiljøet i kanalen.

Tilbageturen ud af kanalen roede vi i et hurtigt tempo, efter denne lidt kedelige oplevelse.

Vi besluttede at ro over til ro- og kajakklubben, hvor vi ville spise den medbragte. En dejlig klub med ca. 230 medlemmer. Et af medlemmerne kom hjem fra en rotur til Frederikssund, da vi sad og spiste, hvorefter vi blev vist rundt i herlighederne. Tak for rundvisningen og tak for at vi måtte slå os ned hos jer.

Så gik det tilbage til udgangsstedet. Nu var der en lille smule medvind, så det blev en meget varm tur tilbage. Vi roede noget nærmere kysten, så vi kunne nyde den smukke kyststrækning.

Vi sagde farvel til Jakob og Torben ved Sølager, hvorefter Benny og jeg roede frem mod Lynæs for lige at nyde de stejle skrænter mellem Lynæs og Sølager, inden vi krydsede sejlrenden for at ro over til Kulhuse.

Kyststrækningen fra Sølager til Lynæs er meget flot med stejle skrænter ned til fjorden.



En meget flot dag i et bragende flot vejr. Nu har vi haft en del ture i regnvejr, så derfor var det dejligt at ro en hel dag i flot solskin. Vi havde ikke så travlt, så vi brugte hele dagen på turen, som blot var på 21 km. Kortet er fra Jakobs GPS, derfor er strækningen fra og til Kulhuse ikke med.

Foto: Jakob, Torben og mig.