onsdag den 18. september 2024

Vellerup Vig til Kyndby Huse

Turen: Vellerup Vig til Kyndby Huse og retur.
Dato: 18. september.
Deltagere: Vibeke og Jørgen, Kim, Jens, Finn og jeg.
Turens længde 22 kilometer.
Vejret: Dagen startede med tæt tåge og sluttede i sol og svag vind fra nord.
Temperaturerne: Vandet 18 grader og luften 20 grader.

Da jeg ankom til Vellerup Vig, hvor vi skulle starte turen var der tæt tåge, så tæt, at jeg ikke kunne se den sydlige kyst i vigen, men det lysnede og inden afgang var der fin sigtbarhed. Vind var der ikke noget af, så fjorden lå flot spejlblank, men med lidt dis, så vi satte ud i roligt tempo mod Kyndby. Vi fulgte kysten i passende afstand, så vi kunne nyde den flotte kyst i formiddagsdis. Da vi kom til Sømer Skov trak vi længere ud og fulgte Kyndby Revet i passende afstand til vi kunne ro over revet. Ude for enden af revet var der en større gruppe sæler, som lå på de store sen og nød, at solen var begyndt at varme. En enkelt havørn lettede også fra revet. Vi kom fint over det stenfyldte rev og roede så ind mod Kyndby Huse, hvor vi gik i land for frokost. Under frokosten kunne vi nyde den flotte udsigt over området og havørnen som svævede over skoven samtidig med at den blev generet af andre store fugle. Vi oplevede også en vandrefalg som mussede lige over os. Det blev en god lang frokostpause med lidt kajakguf til kaffen. fter frokostpausen roede vi tilbage til Vellerup Vig, hvor Kim oplevede to marsvin lige efter Orøfærgen. Det blev en meget flot tur i et fantastisk vejr, og så oplevede vi både sæler, marsvin, havørn og vandrefalk.
Vi satte ud en distet onsdag formiddag.
Kyndby Revet.
Den yderste del af Kyndby Revet, men der er stadig mange sten under vandoverfladen.
Den lille lejrplads kunne godt trænge til lidt kærlighed.
    
Udsigten fra pausestet, et sted der er værd at opleve.
Frokostpause og total afslapning ved Kyndby Huse.






søndag den 15. september 2024

Københavns Havn

Turen: Københavns Havn Sydlig tur.
Dato: 14. september.
Deltagere: Helle, Margit, Hanne, Mette, Lotte Karin, Carsten, Lasse, Per, Claus, Regin og jeg.
Turens længde: 19 kilometer.
Vejret: En del sol, vind fra norg på ca. 5 m/s.
Temperaturerne: Vandet 20 grader og luften 19 grader.

Helle og Carsten havde ønsket en tur rundt i Københavns Sydhavn, og så blev den sat til den 14. september. Der var mange som ville med på turen og en del faldt fra igen. Vi blev alligevel et ret sstort hol på 12 deltagere. Det gør ikke noget i Københavns Havn, hvis deltagerne forstår reglerne for sejlads i havnen. Det var godt nok også i en meget presset weekend, hvor der var fjordstafet om fredagen og så Københavns Havn om lørdagen og Københavns Halvmaraton om søndagen. Vi mødtes allerede klokken 08.00 lørdag morgen, og fik hurtigt pakket trailere og så af sted til Refshalevej ved Christiania. Det kan virke lidt underligt, at vi satte ud i den modsatte ende, men Sydhavnen er ikke så lang en tur, og så skulle det også være en kanaltur. Vi startede med at ro rundt om Frederiksholm og mellem Frederiksholm og Dokøen, så runbdt om Papirøen, hvor der stadig bygges derefter ind i Christianshavns Kanal, kryds af havnen og langs Kalvebod Brygge og direkte ind i Tømmergraven, godt nok med lidt besvær, men vi kom alle diverse rør under broerne. Fra tømmergraven ad kanaler og havnen ind i Frederiksholmløbet inden vi gennem kanaler roede ind i Teglværkshavnen og sluttede via kanaler ved Naturpark Amager for frokost. Der var fælles frokost med Æg og rejer, Hannes kyllingefrikadeller, Hønsesalat, Hjemmelavet leverpostej, Roastbeef  samt tilbehør, og så sluttede vi med hjemmebagt kage, desværre lå severingsudstyret og brødkniv stadig i den ene trailer, men vi blev alle godt mætte. Tilbage i kajakkerne fortsatte vi tilbage til Christianshavn langs den nordlige side af havnen på grund af vinden, så det var godt, at den ikke var kraftigere. Vi sluttede med en tur rundt om Slotsholmen og en smut ind i Nyhavn. Det var en fin tur, men der var nogle af deltagermne, som ikke er vant til at ro sådan et sted. Hvis turen skal gentages, skal det nok være med en infoaften, for at undgå misforsståelser, og at turinformationen inden afgang ikke skal være for lang. 
Frokostsstedet ved Naturpark Amager.
Klar til kryds af havnen.
Stemningsfulde Nyhavn var afslutningen på turen.
Og så sluttede turen rundt i Københavns Sydhavn.


torsdag den 5. september 2024

Lejre Vig

Turen: Lille rundtur på Lejre Vig.
Dato: 4. september.
Deltagere: Bjarne Finn, Jens H. og jeg.
Turens længde: 16 kilometer.
Vejret (Lejre Vig) Sol fra en næsten skyfri himmel og vind fra forskellige retninger.

Da jeg gjorde klar til at køre ned og hente min kajak, stod himmel og jord nærmest ud i et, det tordnede og lynede og så kom der også så meget regn, at det nærmest var et skybrud. Det udsatte afgangen en del, men vejrudsigten lovede, at der nok skulle komme sol efter klokken 9.00, så det var trods alt ok at tage af sted. Kajakken blev sat på bilen, og jeg kom af sted mod Herslev. Ved Munkholmbroen var der ingen regn og ved Gevninge skinnede solen og det så nærmest ud, som de ikke havde fået regn. Ved Herslev Strand var Bjarne allerede kommet og solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, bare man ikke kiggede mod vest, for der var stadig regn med lidt lyn og torden. Da vi var samlet gjorde vi os klar til kajakturen Lejre Vig rundt. Der var ikke ret meget vind, så turen langs Agernæs var helt fantastisk med et utal af fasaner, som løb rundt langs stranden og op ad skrænterne. Fasanerne havde lavet en massse stier på skrænterne. Der var masser af fasaner helt ud til spidsen af Agernæs. Hvorfor er der fasaner i Danmark?  Jo, som Bjarne kunne berette. Omkring 1570 forærede Dronning Dorothea sin søn Frederik den II et fasanpar. Kongen hade altid ønsket sig nogle eksotiske fugle at drive jagt på. Kong Frederik den II etablerede et lille fasaneri på Frederiksborg Slot og satte fasanerne ud i Kongelunden for at drive jagt på dem ude i Kongelunden, så fasanerne i Danmark er en eksotisk fugl der oprindelig stammer fra Asien, og indført af Dronning Dorothea. Ja, og sådan er der så meget. Da vi kom til Agernæs roede vi over mellem Langholm og Hyldeholm og derfra mod Lejre Havkajak. Vi fortsatte i passende afstand til kysten forbi Lyndby Havn og Sælstenen, og der efter rundt i den inderste del af vigen. Vi lagde ind ved bådlauget ved Lindenborg for frokost i solskin og fantastisk vejr. Efter frokosten roede vi tilbage til Herslev Strand med en lille afstikker ind i Gevninge Å. Bjarne fortsatte et godt stykke ind i åen og vi andre vendte noget tidligere og nærmest drev tilbage mens vi ventede på Bjarne ekspditionstur på Gevninge Å. Tilbage ved Herslev Strand måtte vi konstatere, at vinden havde vendt sig under hele turen, så vi havde medvind stort set hele strækningen rundt i Lejre Vig. Vi fik hurtigt pakket kajakker og udstyr sammen, og så nød vi en kop kaffe med dejligt hjemmebag til. Det var bare en rigtig skøn tur, selv om optakten var lidt voldsom.
Kystnær roning langs Agernæs med masser af fasaner langs kysten.
Agernæs med begyndende efterårsfarver.
Et stærre gåsetræk mellem Langholm og Hyldeholm.
Sælen på Sælstenen ved Lyndby må nærmest betegnes som verdens grimmeste sæl.
Tilbage mod Herslev Strand.


.