onsdag den 26. juni 2024

Rundt om Ægholm

Turen: Rundt om Ægholm fra Veddelev
Dato: 26. juni.
Deltagere: Karin, Birgit, Jens R., Bjarne, Jens H. og jeg.
Turens længde 19 kilometer.
Vejret: Sol fra en skyfri himmel og vind fra sydøst på ca. 3 m/s.
Temperaturerne: Luften var 26 og vandet 20 grader.
Ægholm ligger lidt vest for centrum.

Et fantastisk vejr bør naturligvis bruges på en fantastisk tur, og en af de bedste ture på Roskilde Fjord, er turen rundt om Ægholm. Hvis det kun er Ægholm vi skal ro rundt om, så vil Møllekrogen nok være et lidt nemmere sted at sætte ud fra, men det er kysten fra Veddelev  til Nørrebro Rev og fra Østby til Veddelev via Salvadparken der er den unikke natur under turen. Vi satte ud i et fantastisk vejr fra stranden ved Veddelev, der var allerede menge mennesker ude at bade. Vi strtede med at ro mod Elleore og holdt god afstand til Kongedømmet. Fra Elleore satte vi kurs med Bognæs og fulgte kysten i passende afstand. Da vi kom frem til "Træstammen" satte vi kursen mod revet vest for Ægholm. Det var mest for at opleve alle de mange sten der blev udlagt rundt om Ægholm. Vi kunne lige liste over revet, hvis vi fandt et sted hvor det kunne lade sig gøre. Jens, Jens og Bjarne ville lige ro mod Ægholm. Vi var atter samlet ved Sønderby, hvor Birgit fandt et fint skyggested til frokostpausen. Det blev en god lang frokostpause, hvor Karin havde knækbrød og hjemmelavet syltetøj med til vandet, da det var for varmt til kaffe. Da vi atter kom i kajakkerne igen gik der ikke ret lang tid før vi alle seks var spredt for alle vinde, ikke den bedste rostil, når vi skal holde sammen. Ved Bolund Halvø var vi fem atter samlet, Jens var nok allerede ankommet til Veddelev. Fra Bolund og Risø fulgtes vi fint ad til Veddelev efter en meget fin tur på Roskilde Fjord i et fantastisk rovejr. Efter at have pakket sammen, nød vi lige lidt mere vand til mere knækbrød. Turen rundt om Ægholm er bare roturen på Roskilde Fjord.
Klar til afgang efter en laaang frokostpause.
Ægholm Rev og jeg skal da lige love for, at der er udlagt sten langs revet.
Kysten ved Salvadparken.
Boholdt Halvø og Karin.
Tilbage ved Veddelev Strand efter en fin tur på Roskilde Fjord.






torsdag den 13. juni 2024

Gershøj - Lyndby

Turen: Gershøj Strand til Lyndby.
Dato: 12. juni.
Deltagere: Birgit og Jens, Lene og Finn, Karin, Bjarne og jeg.
Turens længde: 14 kilometer.
Vejret: Overvejende solskin og vind fra vestsydvest på 6 m/s.
Temperaturer: Luften og vandet var lige under 20 gradear.

Atter en blæsende onsdag, men i dag kom vinden fra vestsydvest, så det måtte være en tur på Roskilde Fjord, og for at undgå bugten ud for Skibby, satte vi ud fra Gershøj Strand. Der var tilmed lidt højvande, så vi kunne ro kystnært og ro i læ for vinden, lige med undtagelse af nogle få områder, hvor vinden var lidt gererende. Birgit og Jens var med for for første gang i år, så det var et dejligt gensyn. Turen startede ellers med at en svane gik til angreb på Birgit, hun blev noget chokeret over at en kom susende ind mod hende og kajakken, Finn trådte hurtigt til, og så var det ham svanenes vrede kortvarrigt gik ud over. Svanen havde ikke unger med på vandet, og ingen unger i sigte. Det er ret usædvanligt, at en enlig svane går til angreb på os, det har vi ikke oplevet før. Vi lagde ind ved Lejre Havkajakefter at have rundet Lejre Havn, men der var ret meget vind ved deres nye flotte bord og bænksæt, så ved bålpladsen var der fint læ. Turen tilbage til Gershøj var i medvind, så det var bare en nydelse at komme fra Lyndby til Gershøj. Fin men lidt kort onsdagstur.  
Kystnært i læ for vinden.
Kort pause på vandet.
Dejligt pausested ved bålpadsen hos Lejre Havkajak.


fredag den 7. juni 2024

Nattergal og skærgård

Vi var ni kajakker i fantastiske Hällaryd Skærgård, hvvor vi nød skærgården i lidt anstrengt vejr.
Turen: Hällaryd Skärgård, Blekinge.
Dato: Fra 3, april til 6 april.
Deltagere: Lene og Finn, Vibeke og Jørgen, Karin, Kim, Bjarne, Flemming og jeg.
Turens længde;       Første dag 8 kilometer.
                                Anden dag 15 kilometer.
                                Tredje dag 16 kilometer.
                                Fjerde dag 12 kilometer.
                                Ialt 52 kilometer.
Vejret første dag: opklaring til sol middel vind fra vest på ca. 6 m/s.
Vejret anden dag: sol middel vind fra vest til syd på 3 - 6 m/s.
Vejret tredje dag: sol til overskyet med vind fra syd til sydvest på 4 m/s.
Vejret fjerde dag : sol til overskyet med vind fra sydvest på ca. 4 m/s.
Temperaturerne lå fra 15 til 20 grader, men blot 7 garder den korte nat,

Mandag morgen hentede jeg Flemming, og vi fik hurtigt pakket kajakken på taget og grej ind i bilen, og så af sted  mod Sverige. Trafikken gled overraskende godt, så efter en time var vi ved rastepladsen efter betalingsanlægget ved Øresundsbroen, hvor vi skulle mødes, så vi fik lidt ventetid inden vi alle var samlet, og så af sted mod Nytäppet i samlet flok med et enkelt kort kaffestop ved Ekerydrasten. Da vi kom frem startede vi med at spise frokost imnden vi pakkede kajakkerne. Vi roede først til Østra Bokø, hvor vi etablerede lejren, men det var nu ikke så nemt, da hele lejrområdet har haft besøg af vildsvin, så der var ikke ret mange pladser, hvor vi kunne have teltene.
Sådan ser en flot græseng ud, når der har været besøg af vildsvin.

Vi fik placeret teltene et godt stykke fra hinanden, da det var hele området der var molestreret. Da kajakkerne var tømt roede vi en tur, men vinden var lige i overkanten, så det blev blot en tur på 8 kilometer i midten af skærgården. Tilbage ved lejren nød vi aftensmaden og hyggede os til det var til at gå til ro. Dagens tur blev på 8 kilometer.
Anden dag.
Det var en dag med sol fra en næsten skyfri himmel vi stod op til , og vinden var faldet til svag vind, men vinden skulle tage til op ad dage og samtidig gå over i syd, så vi besluttede, at det var ikke muligt at ro over i Järnavikfjorden, men det var muligt at ro rundt om Tärnö fra vest, hvis vi kom tidligt af sted, så det var målet for dagens tur. Vi roede inde i skærgården, og rundt om en af øerne, for lige at fornemme dønningerne. Vi kom fint frem til vestsiden af Tärnö, hvor der stadig var en hel del dønninger fra mandagen. Da vi nærmede os det vestlige rev kunne vi se en stor fugl på den store stenee, var det en gås eller ørn, og da vi nærmede og kunne vi se en meget stor ørn sidde på stenen, da vi kom tæt på lettede den kæmpe store ørn med en fugl i fangerne, et imponerende syn da den lettede lige foran os og fløj få hundre meter for at sætte sig og fortsætte måltidet., og da vi kom tæt på igen lettede den igen med eskorte af nogle krager, så generede den voldsomt, så måske var det en krage den havde i fangerne. første gang. Vi kom dårligt nok rundt om den sydlige ende før vi kunne mærke, at vinden tog til, og så er den sydlige ende ikke et godt sted at være, så om i læ og nyde østsiden af Tärnö. Vi rundede fyret og lagde os ind på "vores" gamle lejrplads for frokost, hvor vi nød frokosten med adskkillige sangglade nattergale som underholdning. Efter frokosten gik vi en tur op omkring det gamle forsvarsværk og tilbage til pladsen. Vi satte atter kajakkerne i vandet og roede tilbage til vores lejr, hvor vi nød en stille men blæsende aften. Dagen tur blev på 15 kilometer.
Tredje dag
Onsdagen blev en tur rundt i den inderste del af skærgården. vi startede med at ro nord om Vester Bokö og der efter prøvede vi at ro rundt om en af de små øer og ud i Østersøen, og blev hurtigt bekræftet i, at det var for hårdt, men vi fik en ganske fin tur ud af at ro rundt om en del af øerne. Frokosten nød vi i den nye og flotte shelter på Fölsö. Dagens tur blev på 16 kilometer.
Fjerde dag
Torsdagen startede med, at vi pakkede vores udstyr sammen, men lod teltene stå, og så roede vi en tur i den nordøstlige del af skærgården, og tilbage til Östra Bokö, hvor vi pakkede vores lejr sammen, pakkede kajakkerne og roede i lige linje tilbage til Nytäppet, hvor vi hurtigt fik pakket bilerne og så af sted mod Danmark. Den sidste dag fik vi roet 12 kilometer. 
Selv om vejret ikke var optimalt, så fik vi en ganske fin særgårdstur ud afdet.


Klar til afgang fra Nytäppet og fire dage i skærgården.
Bølgerne var tålelige, når vi roede i læ af øerne.
På billederne kan man slet ikke fornemme vinden.
Helt i læ var der bare skønt mellem skønne Fölsö og Hallö.
Vi kunne lægge nogle ruter, hvor vinden var svag, men helt undgå vind kunne vi ikke.
I læ af Tärnö er bare et af de smukkeste steder i skærgården.
Udsigten fra "vores" gamle lejtr på Tärnö.
Inspktion af lejren inden tirsdagens frokost.
Aftenhygge i læ for den kolde vind fra syd..
Frokosthygge ved den nye shelter på Fölsö.
I læ af Aspeholmen, hvor vi skulle lave et billede af hele holdet.
Det meste af holdet på toppen af Fölsö.

søndag den 2. juni 2024

Månedens tur rundt i Lejre Vig

Turen: Rundt i Lejre Vig fra Herslev Strand
Dato: 2. juni.
Deltagere: Birgitte, Hanne, Lotte, Mette, Lasse og jeg.
Turens længde: 20 kilometer.
Vejret: sol, masser af sol over få skyer med let vind fra nordvest på ca. 4 m/s..
Temperaturer: luften var 24 grader og vandet 20 grader.
Vi var seks kajakker, der drog af sted fra kajakklubben ud på månedens tur, som var en rundtus fra Herslev Strand. Det var den tur der passede bedst til deltagerne og vejret. Vi lagt ud og roede langs kysten til Færgebro Rev og kryds til Gershøg, der efter med vinden i ryggen til Lejre Havkajak, hvor vi nød frokosten. Efter en god lang frokostpause fortsatte vi ned i bunden af Lejre Vig, hvor vi vendte kajakkerne, for at ro tilbage til Herslev. Nattergalen sang så smukt ved Borrevejle Roklub. Tilbage ved Herslev Strand var friluftsområdet fyldt med søndagsgæster. Vi fik pakket traileren og returnerede til klubben efter en skøn tur Lejre Vig rundt.
Et rigtig godt rohold på tur.
Volmuemarkerne var i blomst.
Fantastisk pausested ved Lejre Havkajaks klubhus.