Birgitte igang med at bryde isen.
Velkommen til Oleshavkajak. Her skriver jeg om nogle af de oplevelser jeg har ved at ro havkajak. Jeg ror primært kajak for at komme ud og få nogle gode oplevelser langs de sjællandske kyster. Jeg ror med netværket Kajakhornsherred, som prøver at holde fast i en ugentlig kajaktur det meste af året, og så ror jeg med Holbæk Kajak Klub, hvis nogen vil have mig med, og når det passer ind i kalenderen.
lørdag den 18. november 2023
Første tur i isen
Efter 6 uger med lidt sygdom, havde jeg meget lyst til at komme på vandet i dag, og da vejret var med sol og ingen vind, så var det oplagt at få gang i kroppen igen. Det flotte vejr betød også, at der var masser af nyis på fjorden. Vi fik en lille forsmag på, at vi skulle ud og bryde is, da vi roede ud i havnen, men det var intet i forhold til, at der var is fra kysten og ud til sejlrenden, så lyden af isbrydning var ret voldsom, og jeg sad hele tiden og tænkte på, hvor når der kom vand ind. Ude ved sejlrenden var der isfrit, så turen til Hønsehalsbugten gik fint uden ret meget is. Da vi var på vej tilbage mødte vi Klaus, som kunne berette, at isen ikke var væk, så vi skulle igennem ret meget is for at komme tilbage til kajakklubben. Det var bare skønt at være på vandet igen, men turen kunne godt mærkes i armene efter en dejlig tur i et fantastisk vejr.
onsdag den 11. oktober 2023
Gershøj til Lyndby og retur
Sidste onsdag havde vi en del vind fra vest, og så er det fint at sætte ud fra Gershø og ro sydover i 50 cm. højvannde. I dag blæste det endnu mere, så vi gentog turen fra Gershøj til Lyndby. Vinden var ikke i vest men kom nærmere fra syd, så vinden stod skråt ind til Gershøj. Med vind fra syd, så er der ikke meget vand i Roskilde Fjord, derfor blev det en tur på lavt vand. Vi overvejede situationen, og blev enige om, at vi bare kunne ro til Lyndby i passende afstand til kysten. Der var også lovet en regnbyge senere, så det var den optimale mulighed, hvis vi kunne være tilbage i Gershøj inden regnen kom. Vi havde således direkte modvind til Lyndby, men vi fik da et par solstreif under turen. Ved Hyldehpolm oplevede vi et par havørne på jagt over en stor flok blishøns, men kun Jens var tæt på havørnene, men ingen blishøne fangst. Vi lagde ind ved Det Lille Gule Hus, hvor vi spiste frokost ude, men så kom der lidt regn og vi flyttede til shelteren, hvor vi nød kaffen og Patricias dejleige makronmuffins inden vi nærmest blev båret af medvinden til Gershøj, vi kunne drive i medvinden med næsten 5 km/t. Selv om vejret var hårdt fik vi en god onsdagstur, som ikke var helt så lang, som vi plejer. Tilbage ved Gershøj satte vi os over under halvtaget og sluttede turen med en kop kaffe og flere makronmuffins. Da vi ville gå tilbage til bilerne, så kom den kraftige regnbyge vejrudsigten havde lovet, og jeg skal da lige love for at der kom regn, så godt vi ikke kom ud i regnen.
Havørn i luften over Hyldeholm.
onsdag den 4. oktober 2023
Fra Gershøj til sælstenen og retur
Med det ene øje på vejrudsigten, blev det besluttet at sætte ud fra Gershøj og ro til Sælstenen, så vi slap for det åbne land i modvind. Vejrudsigten lovede lidt sol, lidt vand og vind på 8 m/s og 14 m/s fra vest i vindstødene, så turen fra Gershøj var en af få muligheder vi havde for en onsdagstur, og da der samtidig var ca. 50 cm højvande, så var det en oplagt mulighed, da vi kunne ro helt inde under land. Turen til Sælstenen gik forbavsende let, når vi roede inde under land, men kom vi bare 50 - 100 meter ud fra kysten så kunne vi mærke den krafrige vind, så vi kunne glæde og til turen tilbage til Gershøj. Ud over os seks kajakker, var der kun nogle store flokke gæs og svaner ude på fjorden, og så var det bare super fint at være på vandet. Da vi kom tilbage til Gershøj, fik vi hurtigt pakket sammen og så begyndte det at regne, derfor flyttede vi over under halvtaget og nød kaffen i ly for regnen, mens en enkelt vinter eller efterårsbader hyggede sig med nogle gange i vandet. Vi fik en meget fin tur trods det hårde vejr.
Klar til afgang fra Gershøj.
Vindstille under land.
Sælstenen med bugen i vand.
Klar til afgang fra Lyndby.
Inde under land var der bare skønt at være.
En stor lang regnbyge over Selsø.
onsdag den 27. september 2023
En tur rundt på Roskilde Fjord
Indian sommer og meget svag vind i september, er ikke noget der er så almindeligt, men denne onsdag i september stod temperaturen på 23 grader, masser af sol og næsten ingen vind, så det var om, at vælge en tur der kunne leve op til det vejr. Det blev en tur fra Veddelev og op forbi Risø og videre mod Salvadparken, og der efter syd om Eskildsø og til Sønderby, hvor vi nød frokosten i det skønne sensommervejr. Karin havde hjemmebagt kage med til kaffen, og så var meget som det plejer. Efter en lidt kortere frokostpause fortsatte vi til Færgebrorevet og frem til Vesterskoven og videre langs Bognøs, hor vi oplevede et havørnepar i toppen af et grantræ, og så var dagen ligesom reddet, inden vi krydsede til Elleore og tilbage til Veddelev. Vi sluttede denne flotte tur med mere kaffe og mere af Karins kage,
Fprsøgsstationen Risø.
Bolund Halvø ligge så smukt og anderledes i fjorden.
Kysten frem til Salvadsparken er bare en flot strækning.
Adskellige gåsetræk, alle på vej til Eskildsø.
Jakob på stille vand.
Havørneparret i toppen af grantræet.
søndag den 24. september 2023
Redningsaktion ved Stevns Klint
Jeg tog på søndagstur med Marianne langs Stevns Klint i det
skønneste sensommervejr, solen stod højt, og vinden var svag, så det tegnede til
en stor tur. Vi var seks kajakker der roede ud af Rødvig Havn med svag rygvind
og kurs mod Sigerslev. Snakken gik og snart var vi ved Højerup Gl. Kirke, hvor
vi holdt en kort pause på vandet, mens Marianne fortalte historien om kirken.
Alle Mariannes pauser er generelt korte. Efter det lille stop fortsatte vi mod
Sigerslev Kalkværk, Mette og Erik Vangsgård var allerede kommet frem, og gået i
land lidt syd for eneboerens hytte for frokostpause, og hvor vi blev inviteret
til at komme senere. Vi rundede den ene af pillerne til piren og så var det om
at ro tilbage til Mette og Erik og få lidt frokost, men efter få hundrede meter
så vi en hund sidde i vandkanten. Den første tanke var, hvor er ejeren? Jo
ejeren stod meget chokeret oppe på toppen af klinten, og kunne fortælle, at
hunden Walther var styrtet ned af den nok 30 meter høje skrænt. Walther havde
det absolut ikke godt, den blødte ud af munden og højre forben havde det heller
ikke godt. Det var noget af et chok at se, hvordan Walther havde det. Marianne
tog resolut handling og roede ind for at hjælpe Walther, og med lidt hjælp kom
hunden over i Mariannes kajak, hvor Marianne sad på bagdækket og støttede hunden.
Michael og Søren trak kajakken med Marianne og Walther hen til Sigerslev
Kalkværk, hvor ejeren sørgede for den videre transport til dyrehospitalet.
Walther overlevede og har det godt efter omstændighederne. Walther var ikke en
almindelig labrador, den var uddannet til at finde mennesker i ruiner mv., så nu var det Walthers tur til at få noget hjælp. En
vanvittig flot indsats af Marianne og hjælperne. Efter redningsaktionen
fortsatte i hen til Mette og Erik og en tiltrængt frokost. Denne gang havde vi
en noget længere frokostpause, hvor vi også lige skulle få tankerne væk far
redningsaktionen. Efter en god lang tiltrængt frokostpause fortsatte vi turen
tilbage til Rødvig, de sidste fire kilometer dog i modvind. Det var en rigtig
fin tur og stor ros til Marianne for hendes indsats med Walther.
Kort pause i kajakkerne ved Højerup Gl. Kirke.
Marianne kystnært.
Walther sad ivandet efter at være styrtet ned fra klinten.
Marianne tog resulut gang i redningen af Walther.
Så er redningsaktionen i gang.
Frokostpause.
torsdag den 14. september 2023
Fra Skovbroen til Tørslev hage
Onsdagsturen var en tur fra Skovbroen til Tørslev Hage, en ganske fin tur vi ikke har roet længe, nok på grund af stenene i fjorden og at Skovbroen kan være en udfordring at sætte ud fra. Denne onsdag var ingen undtagelse, da begge steder vi kunne sætte kajakkerne i vandet var fyldt med ulækket ildelugtende fjordvand, men vi fik kajakkerne i vandet nogle meter længere hen ad kysten. Vejret var overskyet, og der var ikke lovet meget andet denne onsdag, alligevel kunne vi ro mod Tørslev Hage med udsigt til blå himmel, så solen var på vej. Turen op langs den smukke og varierede kyst var bare en fin oplevelse, selv i gråvejr. Vi skulle mødes med Bjarne ved Østby, og han lå allerede og ventede på os, da vi ankom, og Jens H. mødte vi ved Skuldelev. Da vi var samlet roede vi mod Tørslev Hage, hvor Jens havde et godt pausested i tankerne. Solen begyndte at skinne over pausestedet, så det var et fint pausested i solskin, men vandet ved slæbestedet var noget af en ulækker sag. Ved fælles hjælp kan vi fint i land uden at få for meget kontakt med vandet. Ved pausestedet var der store brombærbuske med skønne brombær, som ikke var angrebet af andre besøgende. Kim havde en dejlig kage med til kaffen, som gjorde frokostpausen til en noget langstragt affære. Tilbage i kajakkerne gennem slæbestedets grumsede vand fortsatte vi øst om Kølholm, og der efter mod Hyldeholm, som vi lige skulle runde inden vi fortsatte kystnært mod Skovbroen. Efter Hyldeholm roede Bjarne og Kim mod Jyllinge og vi fortsatte mod Skovbroen med dejligt medvind, så vi kunne nyde kysten endnu en gang. Kim kom tilbage til os lige før Skuldelev, så vi kom samlet tilbage. Tilbage ved Skovbroen fik vi hurtigt pakket sammen og så sluttede vi dagen med kaffe og mere kage ved skovbegravelsespladsen, mens regne så småt begyndte efter en dejlig tur på Roskilde fjord.
Det er nok her ved Skuldelev der skal stilles nye sheltere.
En svær landgang gennem ildelugtende mudder og tang.
Dejligt pausested ved Tørslev Hage.
Smukke Hyldeholm set fra sydlig side.
Peberholm, Kølholm og Kronprinsesses Marys Bro i lige linje.
Langs Roskilde Fjord er efterårsfarverne ikke ankommet endnu.
Turen: Skovbroen til Tørslev Hage og retur.
Dato: 13. september.
Deltagere: Lene, Finn, Kim, Jakob, Bjarne, Jens H. og jeg.
Turens længde: 19 kilometer.
Vejret: Gråvejr lige med undtagelse af frokostpausen som bød på sol, vind på 3 til 6 m/s. fra nord.
Temperaturerne: Luften var 23 grader og Roskilde Fjord var 20 grader.
søndag den 10. september 2023
En tur langs Røsnæs
Gruppen jeg var på Nakskov Fjord med inviterede til lørdaghstur til Røsnæs, et rigtig godt rovand, når septembersolen står højt og vinden er svag. Vi satte ud fra Vollerup Strand, som er et rigtig godt sted at starte turen ud til fyret fra, der er ikke langt fra P-pladsen til strandkanten, som godt nok er lidt stenet, men der er ryddet for sten til lige netop fire kajakker. Vi nød frokosten ved Nyby Havn og derefter videre ud til fyret. Vi lagde atter ind til Nyby Havn for kaffepause hvor Hanne bød på kage og is til kaffen. Efter kaffepausen retur til Vollerup efter en super flot tur langs Røsnæs.
Af sted mod fyret i et fantastisk vejr.
Vendepunkt fyret på Røsnæs
Der er noget magisk over kysten langs Røsnæs.
Kaffe, kage og is.
Nyby Havn er særdeles velbesøgt, når vejret er godt.
Tilbage ved Vollerup efter en super tur.
onsdag den 6. september 2023
Tur til ishuset
Onsdagsvejret var helt fantastisk fra formiddagen med vindstille, sol og næsten 30 grader, det var som en varm sommerdag da vi roede mod Munkholmbroen. Ved Munkholmbroen lagde vi ind ved ishuset efter at have rundet en af bropillerne. Vi mødte Margit ved ishuset hun var ude at lufte både kanoen og hunden. Hans og Lars var roet i forvejen, da de ville en tur ind i Tempelkrogen og så møde os ved ishuset. Efter en god lang frokostpause med is fra ishuset roede vi over fjorden og roede op langs Bramsnæs, hvor Lars lige skulle plukke sig nogle østers. Der efter returnerede vi til Bredetved, lagde dog ind ved Søminen, som Hanne og Lars aldrig har være inde ved. Så fulgte vi kysten til Kirsebærholmen og der efter i lige linje til Klubben. Det var en meget fin sommertur i et fantastisk vejr.
Mødet med Margit og hunden i kano.
Fantastisk vejr ved fjorden.
I skovens stille ro ligger søminestationen.
Abonner på:
Opslag (Atom)