onsdag den 28. juli 2021

En sløjfe på Holbæk Fjord

Onsdagsturen blev til en tur på Isefjorden fra Munkholmbroen til Bognæs, og så ønskede Karin, at vi lavede en sløjfe fra Bognæs og et stykke ind på Holbæk Fjord. Vindretningen var ikke helt, som meldt ud i vejrudsigten, men vindhastigheden passede godt nok. Vi kom fint afsted, selv om jeg havde glemt rotøjet, så er det jo godt, jeg bor lige i nærheden. Vi have dejlig medvind fra Munkholmbroen op langs kysten til Kirsebærholmen. Det var lavvandet, så vi skulle lige passe på de mange store sten, der er under turen, ingen ramte sten, men vi måtte da lige lande på et par muslingebanker. Enkelte lystfiskere var ude at fiske efter sild, om der var gevinst, fik vi ikke kendskab til. Da vi kom frem til Kirsebærholmen, kunne vi mærke, at vinden var taget til, så der var godt gang i bølgerne, da vi krydsede over til Bognæs. Der, hvor bådebroen skulle være sat op, lagde vi ind for frokost, og vi fandt da også et fint og roligt sted i læ for vinden til frokosten. Bjarne havde været forbi bagerstræde, så der var spandauer til den efterfølgende kaffe. Da vi skulle på vandet igen, var vinden ret så kraftig, lige på land, så spørgsmålet var, om vi skulle krydse fjorden og tage Hornsherredskysten tilbage til Munkholmbroen, men vinden var sydsydvest, så det blev til Karins ønske om en sløjfe ind i Holbæk Fjord. Det blev ikke helt den sløjfe, Karin havde ønsket sig, da vinden var ret kraftig mod os, så vi fulgte kysten, til vi kom til det lavvandede område, hvorefter vi roede mod Holbæk Havn, men efter nogle få kilometer var det om at komme ind i læ under Holbækkysten, så vi kunne få lidt medvind tilbage til Kirsebærholmen. Der var ikke megen trafik på fjorden, det var ellers det helt rigtige vejr for en sejlbåd. Da vi kom i læ af Kirsebærholmen, var der fint stille sidevind samtidig med, at solen bagte, så det var helt fint at ro tilbage med sidevind. Ved Søminen lagde vi ind for en kaffepause, og da der ikke var aktivitet på stedet, kunne vi sidde inde på den hyggelige gårdsplads og nyde en kop kaffe, inden vi skulle fortsætte, et fantastisk sted til en pause. Den sidste kilometer mod Munkholmbroen var i modvind, så der skulle tages fat i åren for at komme fremad. Det blev en fin tur i tørt vejr med en hel del sol, men også ret megen vind.
Klar til Afgang fra Bognæs.
Holbæk Havn, hvor jeg forhåbentlig snart flytter ned.
Bjarne i modvind.

"Søminen" er snart lukket inde bag træerne.
I læ bag Dragerup Skov.

Turen: Munkholmbroen til Bognæs med visit ind i Holbæk Fjord.
Dato: 28. juli.
Deltagere: Karin, Stig, Bjarne, Finn og jeg.
Turens længde: 23 kilometer.
Vejret: Tørt og solrigt med vind fra sydsydvest på 4 - 6 m/s.
Temperaturerne: Luften var 25 og vandet 24 grader.


onsdag den 21. juli 2021

Rundtur på Roskilde Fjord

På turen til Skuldelev var der et par regnbyger ,der generede lidt, men der var ikke ret meget vand i bygerne. Da jeg kom til Skuldelev Strand, var det tæt skydække, men tørt, uden sol, så det tegnede ganske godt. Vi satte ud fra det sædvanlige sted på stranden, stranden var fyldt med tang, som var ganske ildelugtende. Vi aftalte at lave en rundtur, så vi krydsede fjorden og fulgte kysten på Frederikssundsiden i passende afstand. Ved Frederikssund roede vi den sædvanlige tur ind gennem kanalen og ind i den gamle trafikhavn. Vi skulle naturligvis lige hen forbi den gamle Skjælskør, inden vi fortsatte mod Kronprins Frederiks Bro. Ved broen var der kø af sejlere, som ventede på ,at broen skulle åbne. Der var ret mange forskellige fartøjer, der skulle passere broen. Da køen af lystfartøjer havde passeret, krydsede vi over på Hornsherredssiden. Der var lidt højvande, så vi kunne ro langs skoven over til Kignæs Havn, selv om det var med fjordbunden tæt på kajakken. Vi kom alle til kajakklubbens bro uden at ramme sten eller fjordbund. Da vi lagde til ved flydebroen, skinnede solen flot ,og så havde vi flot solskin under hele frokostpausen, men lige så snart vi var på vandet igen, var det skyerne, der havde overtaget under resten af turen. Karin havde rigelige mængder hjemmebagt rabarberkage og creme fraiche med til kaffen. Vi fulgte Hornsherredskysten så tæt som muligt helt til Skuldelev. Vi havde aftalt, at vi skulle til Værebro Å og se det nye sluseanlæg, men ved Skuldelev var det nok mere Karins rabarberkage, der trak, så det må blive en anden gang, vi skal op i Værebro Å. Vi afsluttede turen med kaffe og mere rabarberkage.

I lettere gråvejr krydsede vi Roskilde Fjord.
Så er broen åben, så Bjarne kan komme igennem.
Gammel flot træskib med rigtig fiskekutter lyd.
Frokostpause i Kignæs Havn.
Klar til afgang fra herlig frokostpause.

Turen: Rundtur på Roskilde Fjord fra Skuldelev
Dato: 21. juli.
Deltagere: Karin, Birgit, Jens, Kim, Bjarne og jeg.
Turens længde: 21 kilometer.
Vejret: Vekslende skydække med udsigt til regn og sol under frokostpausen.
Temperaturene: Luften ca. 20 grader og vandet 24 grader.

onsdag den 14. juli 2021

Den dag GPSen fik solstik

Det er ikke kun os mennesker der kan få solstik, det kan en GPS tilsyneladende også. Den var i hvert fald ikke nem at få liv i igen efter at have opholdt sig i solen i en times tid, men den overlevede og har det godt igen, vi andre tog ingen skade af solen. Det er årsagen til, at sporet mangler den sidste halvdel. Vi var fem, som kunne ro denne onsdag, og det blev til en rundtur i Lejre Vig fra Herslev og efter vejrudsigten ville vi få lidt vind, når vi kom over til Gershøj og sydover til til Lyndby, hvilket ville være dejligt, når nu temperaturen skulle nærme sig de tredive grader. Der var allerede ret mange badende ved Herslev Strand denne morgen, så det ville nok blive et særdeles velbesøgt sted, med rigtig mange mennesker ved stranden. Vi fik hurtigt pakket kajakkerne og kom fint ud på vandet. Vejret var fantastisk med sol og vindstille, og varmen føltes ret så voldsom, så vi glædede og faktisk til at fø lidt vind. Vi roede mod Gershøj i et ganske modetat tempo og kunne nyde kysten og fjorden langs Vestskoven. Ved Gershøj var der også fyldt op på stranden af badende, som var taget til stranden nu, hvor vandet var varmt og solen skinnede. Nu skulle der være lidt østenvind, som skulle køle os lidt af under strækningen til Lyndby, men ingen vind, så fjorden lå spejl blank. Det var lidt hårdt at ro i den enorme varme og fjordvandet var da også ganske lunt, så det kølede ikke meget. Vi kom fint til Lyndby Strand, men her var også en mange mennesker og ingen skygge, så vi fortsatte over til Bådlauget og vikingeskibene, hvor vi kunne nyde frokosten i svalende skygge under de store træer. Det blev ikke så lang en frokostpause, så vi skulle i gang igen. Jeg havde lagt mit spreydæk i solen, det var så varmt, at jeg ikke kunne røre ved det. GPsen var også meget varm af solen, så den ville ikke være med til mere den dag. Da den var kølet ned, kom der liv i den igen, men sporet ville ikke starte op, derfor er sporet kun til frokostpausen. Da vi kom på vandet var der endelig kommet lidt vind fra sydøst, som var dejligt at ro i. Vi roede ned i bunden af Lejre Vig inden vi satte kursen mod Herslev. Det blev så nogle kilometer i medvind og enorm varme. Da vi kom tilbage til Herslev fik vi hurtigt pakket sammen og så var det ellers om af finde badetøjet frem og få en dukkert inden vi skulle slutte kajakdagen med en kop kaffe. Fantastisk tur i fantastisk vejr, men nok lidt for varmt til en tur på 21 kilometer.

Turen: Lejre Vig rundt.
Dato: 14. juli.
Deltagere: Karin, Kim, Bjarne, Jens H. og jeg.
Turens længde: 21 kilometer.
Vejre: Sol, ingen vind højst 3 m/s.
Temperaturerne: Luften var lige under 30 grader og vandet 24 grader.