torsdag den 30. oktober 2014

Marsmanden

Vejret har holdt sig flot, siden vi forlod Skuldelev Strand i går, så torsdagsturen gik til Marsmanden. Vi lagde ud fra klubhuset og kom ud på en næsten spejlblank fjord; tempoet var højt, og alle nød det fantastiske vejr. Sammen med et par fritidsfiskere var vi stort set de eneste, der kunne skabe lidt bevægelse på vandoverfladen. Ved Bognæs var sejlklubben ved at tage bådbroen ind, og de nød også det flotte efterårsvejr. Fra Udby Vig roede vi direkte mod Marsmanden. Da vi nåede frem, lå vi længe og nød vejret og udsigten over inderbredningen, ja, vi lå så længe, at vi drev over til Orø, så turen skulle måske hedde til Orø i stedet for Marsmanden. Et par flyvemaskiner havde lige markeret på himlen, hvor Marsmanden står. Marsmanden trænger i den grad til lidt make up.

Vi lagde ud på en blank Holbæk Fjord.

Her står Marsmanden

Marsmanden tager sig bedst ud på afstand.



Turen tilbage gik lige så fint som udturen, vejret holdt sig, og solen bagte på vores lettere overophede kroppe. Tilbage i kajakklubben sluttede vi turen af med kaffe til hjemmebagte boller. En skøn tur i godt tempo - når der blev roet.

Turen: Holbæk Kajak Klub til Marsmanden og retur.
Antal deltagere: 7 deltagere.
Turens længde 14,2
Vejret: meget svag vind fra sydvest og ganske få skyer.
Temperaturerne: Luften 13 grader og vandet 12 grader.



onsdag den 29. oktober 2014

Torbens fødselsdag

Den 29. oktober er det Torbens fødselsdag, og det har det været i rigtig mange år. Torben mente, det er 17, og tallene er ihvertfald rigtige. Der var flere forslag til fødselsdagsturen, og de var rigtig gode, men det var også nogle aftaler, som skulle passe sammen med disse forslag, så det var ikke så nemt at ændre på turen. Jan ville ro den modsatte vej, men det var ikke så smart, så det blev til turen fra Vænget til Skuldelev Strand, hvor fødselsdagen skulle fejres. Det var lidt diset, da vi satte ud, men vi var endnu ikke kommet til Færgelunden, før opklaringen var tydelig. Det var lavvandet, da vi satte ud, så det var om at passe på sten og muslingebanker helt frem til Frederikssundbroen. Ved broen var det blevet ganske klart, lidt lette skyer var der tilbage, men dem tittede solen så småt igennem. Vi roede helt ind om Brandt Møllers lille havn, inden vi roede mod gabet til fortidens jernbaneforbindelse over Roskilde Fjord. Vind var der ikke noget af, så vi hyggede os hele vejen til Skuldelev og kunne rigtig nyde naturen og vejret. Det var efterhånden blevet solskin, så det var en meget flot tur til Skuldelev.



Ved Skuldelev Strand stod Jakob og ventede på os, vi var nok lidt lang tid om turen. Det var en overraskelse for Torben, at Jakob stod og ventede på os, men det var nu aftalt. Jakob er sygemeldt for tiden, så han kunne desværre ikke ro med os.

Velkomstkomiteen.

Vi fik hurtigt arrangeret et passende bord til spisning, og tre store pakker med smørebrød kom op af kajakken og sat på bordet. Efter maden var der den traditionelle citroncreme-kage fra Torbens kone Britta til kaffen. Med Brittas kage fik frokosten en meget fin afslutning. Det blev en rigtig lang pause i meget flot solskin. Mens vi spiste, var der ikke en sky på himlen, så det var bare perfekt.

Så er der serveret.

Fødselsdagsbarnet skærer for.

Efter pausen fortsatte vi mod Skuldelev og Kølholm og blev meget hurtigt enige om, at vi skulle da op på toppen (col de Kølholm). Den har altid været imponerende, som den ligger der og indbyder til et nærmere besøg. Vi lagde ind til land og gik op på toppen af knolden. og hvilket imponerende skue ud over Roskilde Fjord.

Af sted igen.

Indbydende Kølholm, den skal da bestiges.

Udsigten mod syd.


Udsigten mod nord.

Torben" the eagle", når man er "27", kan man næsten flyve.

Det var også et flot syn at se revet sno sig fra sydspidsen af Kølholm, og så kunne vi betragte det ret vanskelige farvand for større både. Her skal man rigtig kende området for at undgå grundstødning. Fra Kølholm var der en ret kraftig modvind frem til jernbaneforbindelsen, desuden er der ret lavvandet i dette område. Vi skulle da også lige igennem kanalen ved Frederikssund Havn, inden vi fortsatte, så vi krydsede fjorden og roede ind i havnekanalen. Ved Frederikssundbroen kom vinden fra nord, samtidig med at strømmen  var sydgående, og meget kraftig, så kraftig, at vi skulle passe på ikke at blive taget af strømmen. Det gik fint nok med at komme igennem, da strømområdet var noget begrænset. Vi fortsatte til Vænget, men det var heldigvis blevet højvande, så det gik meget nemmere at ro fra Færgelunden og forbi Kignæs Havn til Vænget ved højvande. Vi var først tilbage, da solen var ved at gå ned, så det blev tidsmæssigt en meget lang tur. Men også en meget fin fødselsdagstur.

Turen: Vænget til Skuldelev Strand og retur via Frederikssund.
Deltagere: Torben, Palle, Jens, Peter, Bjarne, Søren og jeg og Jacob.
Vejret: Fra diset til skyfrit vind fra både sydvest og nord.
Temperaturerne: Luften var hele 13 grader og vandet sølle 10 grader.
Turens længde 22, 2 kilometer.



torsdag den 23. oktober 2014

Frokost på Ordrup Næs

+60 holdet fra kajakklubben tager på madpakketur hver anden torsdag, og det var madpakketur i dag. Vejret var ikke fantastisk, men tåleligt. Der var da også flere forslag til, hvor madpakken skulle spises, og så faldt valget på en tur fra Høve Strand til Ordrup Næs, som helt klart er en fantastisk efterårstur, og en tur alle kan klare. Vi kom ubesværet til Høve og fik hurtigt gjort os klar til turen.

Klar til afgang fra Høve Strand.




Det var lettere gråvejr med lidt støvregn, men farverne på skoven kunne ingen skjule for os, så det var en meget fin tur inde under land, hvor vi ikke kunne mærke vinden. Skoven stod meget flot i efterårsdragten, og netop denne strækning har meget skov helt ned til strandkanten. Vi fandt et fint sted til frokost, men skulle da lige helt ud for enden af næsset, inden vi roede ind til frokoststedet. Helt ude ved næsset var vinden dog ret så kraftig, så det var ikke nogen god ide at lægge ind i bugten på vestsiden og holde pause. Det første sted, vi fandt, var et ganske fint sted at lægge til og holde frokostpause. Landgangen gik fint, selv om der var mange sten ved strandkanten. Vi holdt en fin pause og fik lidt ny energi til hjemturen. Den startede med lidt modvind, som vi dog hurtigt blev fri for, da vi kom ind i nærheden af kysten, og så havde vi lettere medvind fra anløbsbroen og under resten af turen tilbage til Høve Strand.


Tilbage ved Høve Strand.

Vi fik hurtigt pakket traileren og kom ud på vejen igen efter en meget fin tur.

Turen: Høve Strand til Ordrup Næs og retur.
Turens længde: 19,5 kilometer.
Vejret: Diset og støvregn med let vind fra sydlige retninger.
Temperaturerne: luften var 12, og det var vandet også.




onsdag den 22. oktober 2014

Ud og gå med kajakken

At det er efterår med et totalt ustadigt vejr, mærkede vi ikke meget til i dag. Vi satte ud i stille vejr med blå himmel og en hel del sol. Jan foreslog, at vi roede fra Vellerup Vig til Kyndby Huse, og det er en af de helt fine ture på Iseforden, og hvor vi flere gange har set havørne. Vejret holdt, så vi havde en skøn tur til Kyndbyrevet, og da det var højvande, var jeg en af dem, der troede, at vi kunne ro over revet. Det viste sig, at det var højvande, men ikke så meget, at vi kunne ro over. Så er det vel muligt at ro uden om, men nej, når man er inde ved revet, så er der meget langt uden om, så vi måtte ud af kajakkerne og trække, hvilket Jens opfattede som en stor fadæse, men vi måtte alle ud og trække kajakkerne hen over revet, og det er ikke bare 25 meter, men nærmere 500 meter, det føltes ihvertfald meget langt. Vi kom over i meget spredt flok. Bjarne mente, han kunne blive i kajakken, så han roede tættere på land, og han slap faktisk for en gåtur over revet.



Gåtur hen over Kyndbyrevet.

Vi kom over og tilbage i kajakkerne, hvorefter vi roede de sidste hundrede meter ind til kysten, hvor vi skulle sidde og nyde frokosten med udsigten til revet i flot solskin. Det er et fantastisk syn at sidde på bakken og kigge ud over Kyndbyrevet. Da vi havde spist, kunne vi også nyde udsigten til Palles 1000 km. kage. Traditionen tro, har Palle lagkage med, når han har roet 1000 km. i samme år. Denne gang kom lagkagen fra hans eget køkken, og det var en meget fin 6-lags lagkage, og den smagte rigtig godt, så det blev en meget lang frokostpause. Lige kage nok til 9 personer

Sådan fejres 1000 kilometer i 2014.

Tilbage i kajakkerne var vi nogle, som ikke ville igennem revet igen, så Jakob, Søren og jeg roede hele vejen uden om, mens resten roede igennem alle stenene. Lige inden revet oplevede vi en stor havørn inde over skoven, men den kom desværre ikke ud over vandet. Selv om den var langt væk, er det et betagende syn, når den kredser højt oppe over træerne.

Det er en alvorlig sag at ro gennem et sådan rev.

Vi mødtes på den anden side af revet og fortsatte tilbage til Vellerup Vig i roligt tempo. Tilbage ved bilerne drak vi atter kaffe med kage til, inden vi forlod Vellerup efter en skøn tur på Isefjorden.

Turen: Vellerup Vig til Kyndby Huse og retur.
Deltagere: Torben, Jakob, Jens, Palle, Peter, Jan, Bjarne, Søren og jeg.
Turens længde 21,6 kilometer.
Vejret: svag vind fra nordlige retninger, en hel del sol.
Temperaturerne: Luften var 14 grader og vandet 12 grader.




onsdag den 15. oktober 2014

Måske klarer det op...

Rigtig efterårsvejr med regntunge skyer var det dagen startede med, og ganske snart var byrden for stor, og så startede regnen, og den holdt sig næsten hele dagen. Vi klædte om i støvregn, og snart efter kom den ene regnbyge efter den anden med masser af vand. Selv sådan en dag er vi på vandet, hvad tænker vi dog på?


Vi satte ud fra Hammer Bakke og roede mod Tempelkrogen. Vi havde ikke roet ret længe, før regnen tog rigtig fat, det styrtede ned, men længere fremme kunne vi skimte lidt opklaring. Det blæste ikke, så selv i regnvejr havde vi en skøn tur, og når der var lidt ophold i regnen, kunne vi også opleve meget store flokke af gæs, som også hellere vil til de varme lande.


Vi fortsatte til Munkholmbroen, hvor vi lagde ind. Her var blot det problem, at selv om det havde regnet kraftigt de sidste timer, så var vandstanden faldet, og det var ret vanskeligt at komme til land. Det kan også være ret vanskeligt at komme i land ved normal vandstand på grund af muslingebankerne. Vi lagde ind ved den nedbrændte Langtved Færgekro, hvor vi kunne sidde og nyde frokosten, mens der var ophold i regnvejret eller rettere mellem et par regnbyger.


Efter frokostpausen fortsatte vi et godt stykke ind i Tempelkrogen. Vi skulle lige nyde synet af Eriksholm Slot, som lige er blevet solgt, inden vi begyndte turen tilbage til Hammer Bakke. Vi havde tørvejr det meste af turen tilbage, og ved Vellerup Vig kunne vi nyde synet af to marsvin på vej ind i vigen, de var nok ude at fouragere. Denne regnfulde onsdag var vi ikke de eneste, der var ude på vandet, mange lystfiskere havde også fundet vej til Isefjorden, men ikke mange havde heldet med sig, selv ørrederne blev nede i dybet og havde ikke lyst til at komme op i regnvejret. Da vi nærmede os Hammer Bakke, startede regnen igen, og vi måtte klæde om og pakke sammen i regn. Vi sluttede dagen med en kop kaffe under Palles bagsmæk, der lige er stor nok til, at vi kunne stå under den i ly for regnen. Trods regn det meste af dagen var det en dejlig tur på Isefjorden.

Turen: Hammer Bakke til Tempelkrogen og retur.
Deltagere: Karin, Jan, Palle, Peter, Erik, Bjarne og jeg.
Turens længde: 26,4 kilometer.
Vejret: UHA - Gråvejr, regnbyger med løs hånd, kun en enkelt solstribe, svag vind fra sydøst.
Temperaturerne: Luften mellem 12 og 14 grader. Vandet 12 grader.




fredag den 10. oktober 2014

Kulturnat i København

Der har fra start af været lidt grus i planlægningen af turen rundt i Københavns Havn under Kulturnatten. Vejrsituationen har hele tiden været perfekt til turen. Derfor var det ekstra ærgerligt at ikke flere ville med på denne oplevelse, for det er en stor oplevelse at ro rundt i Københavns Havn, når der er så mange mennesker og aktiviteter ved havnen. Jeg forsøgte med opslag i Holbæk Kajak Klub og på Kajakhornsherred, men interessen var ikke ret stor. Da det helt igennem er en god oplevelse, så holdt en lille gruppe fast i, at de ville opleve Kulturnatten. Vi mødtes med Bjarne på Refshalevej og satte kajakkerne i vandet ved Christianias badestrand, da den ikke er i brug på den tid af dagen, men det er ikke et betryggende sted på denne tid af dagen. Vi var i kajakkerne klokken otte nul nul og så startede vi med at ro over til Holmen. Der var musik fra flere sider, så det tegnede godt. Afspærringskuglerne var fjernet, så vi mente, at så måtte vi godt ro ind omkring Holmen. Vi fulgte kajerne hen forbi Musemusskibet Peter Skram - ham med misilet. Derefter krydsede vi over mod Esplanaden for at hilse på Den Lille Havfrue og Grubleren i Esplanadehavnen.

Den Lille Havfrue fra bagsiden.

Grubleren.

Ingen problemer i havnen, så vi krydsede atter over til Operaen og ude midt i havne passerede vi flere skilte med "Militæt område Adgang forbudt", det var således ikke helt legalt at ro ind omkring Holmen. Efter Operaen roede vi atter ind i kanalerne og frem til Christianshavns Kanal, hvor vi holdt kaffepause ved Kajakole. Da vi roede ud af kanalen inden Christianshavn Canal mødte vi en gruppe kajakker, som også var rundt i havnen. Vi måtte konstatere, at der ikke var ret mange mennesker langs havnen og kanalerne, havnebusser og kanalrundfarter sejlede næsten tomme.

Kaffepause.

Efter pausen fortsatte vi i kanalen ud til havneløbet, hvor vi roede under Langebro og forbi Islands Brygge, krydsede over til Kalveboderne, hvor vi opholdt os lidt ved Inginørforeningens Hus, hvor der var udstilling af Varmluftballoner og en ballonflyver demonstrerede gasbrænderen ude på kajen og selv om vi sat 10 - 15 meter far ballonkurven kunne vi tydeligt mærke varmen fra flammen. VI fortsatte ind i Holmens Kanal og rundt om Christiansborg. Vi lå et godt stykke tid ved Søværnets Dykkerskole, hvor vi blev filmet undervands. Langs Holmen Kanal var der rigtig mange mennesker og der var et godt liv langs kanalen. Ved Kajakrepublic var der også ret mennesketomt, og deres kajakker lå på land? Vi fulgte kajerne frem til Nyhavn, hvor i lige rundede kanalen - ingen turbåde, men en hel del liv på turistbådene og langs den sjove side af Nyhavn, men der var ikke flere mennesker i området end en almindelig fredag aften.

En enkelt havørn mødte vi også på turen.

Nyhavn under kulturnatten.

Efter Nyhavn roede vi under Skuespilshuset inden vi atter krydsede havnen for at ro ind i kanalerne og frem til vores startsted, hvor vi lagde til kvart over elleve. Det var en meget fin aftentur selv om Kulturnatten ikke havde helt så mange mennesker langs kanaler og kajer, som sidste år. Synd ikke flere ønsker denne fantastiske oplevelse.

Turen: Københavns Havn under Kulturnatten.
Deltagere: Karin, Peter, Bjarne og jeg.
Turens længde: 12,4 kilometer.
Vejret: Måneskin og stjerneklart med meget svag vind.
Temperaturerne: Luften var 14 grader og vandet 12 grader.




torsdag den 9. oktober 2014

Dagen der på.

Det er ret sjældent, at jeg ror den samme tur to dage i træk eller rettere sagt, er det vist første gang, det er sket. Turen til Eskildsø fra Skuldelev var i dag med +60 holdet fra Holbæk Kajak Klub. Vi var 11 kajakker, der drog af sted i lettere overskyet vejr, men der gik ikke ret lang tid, så kom solen frem og skinnede under resten af turen. Vandet i Roskilde Fjord var også vendt tilbage, så vandstanden var i orden. Det blæste noget mindre, så det blev en fantastisk tur for deltagerne. Det var første gang, de var på Eskildsø, og for de fleste første gang de var på de kanter. Derfor var det glædeligt, at vejret var i orden.

Vi fulgtes pænt ad langs kysten helt ned til Selsø Hage, hvor vi så oplevede, at Roskilde Fjord også kan have bølger og strid vind. Turen over det smalle Vester Løb var også en oplevelse. Ved ankomsten til Eskildsø gik vi op til Klosterruinen, hvor vi nød frokosten. På vejen derop så vi to havørne, men lidt langt ude mod østsiden af Eskildsø, ellers var fugleflokkene enorme og et fantastisk syn.

Turen tilbage efter frokosten var i let medvind, så denne tur var også en stor nydelse. Vi fik hurtigt klædt om og pakket trailerne. Tilbage ved klubhuset nød vi lige en kop kaffe efter en rigtig fin dag på Roskilde Fjord.

Turen: Skuldelev - Eskildsø.
Turens længde: 16,4 kilometer.



onsdag den 8. oktober 2014

Hvor blev vandet af?

Med en vandstand der lå mere end 30 cm. under normalen, virker det som om, at vandet er løbet ud af fjorden, men der var lidt tilbage, lige nok til en fin kajaktur. Vi lagde ud fra Skuldelev Strand og satte kursen mod Kølholm og Tørslev Hage, inden vi roede sydover. Først skulle vi lige passere revet ved Skuldelev Havn, og det skete ikke uden at ramme de mange sten, der er spredt ud over fjordbunden. Vi kom forbi med flere nye ridser i bunden af kajakken. Der var strid modvind til Selsø Hage. Jakob målte vinden et par gange, og vi havde en modvind mellem 6 og 8 m/s, så der skulle hænges i, men ikke noget problem, solen skinnede, og vi havde det fint. Ved Selsø Hage skulle vi lige ud i inderfjorden for at mærke vinden, derefter krydsede vi over til Eskildsø, hvor frokosten blev holdt ved klosterruinen. Krydset over den smalle sejlrende var meget speciel i meget kraftige vindbølger og den sædvanlige strøm i sejlrenden, det gav nogle underlige formationer af bølger og strøm. Det blev en lang frokost, vinden var ret kraftig, men der var fint læ på nordsiden af ruinen, så vi nød solen og den fantastiske udsigt over det lavvandede Vester Løb. Vibeke havde bagt den gode "klassens time kage", som vi nød til kaffen.



Efter pausen skulle vi tilbage til Skuldelev og nu med en god medvind, så vi kunne nyde den skønne efterårsdag, med begyndende efterårsfarver på skoven, så det blev en meget fin tur tilbage til Skuldelev, selv om der var ekstrem lavvandet. Vi sluttede atter turen med en kop kaffe og resterne af Vibekes kage.

Modlys over Vester Løb ved Eskildsø,

Den lavvandede fjord. Utroligt, at kommunen ikke skal fjerne 
stålrørene til badebroen, de udgør en ret stor fare.

Turen: Skuldelev - Kølholm - Eskildsø og retur.
Deltaggerne: Torben, Jakob, Jens, Peter, Jan, Bjarne, Søren og jeg.
Turens længde: 19,6 kilometer.
Vejret: sol, vind fra syd 6 - 8 m/s.
Temperaturerne: Luften 14 grader og vandet 12 grader.




fredag den 3. oktober 2014

Udby Vig og Marsmanden

Barnebarnet Laura havde fødselsdag om onsdagen, og med travle forældre, så måtte bedsteforældrene jo vise flaget, det betød desværre også, at jeg atter en gang måtte blive på land fra onsdagsturene, men så tog jeg på vandet sammen med kajakklubbens +60ere om torsdagen. Vi var 15 kajakker, der forlod klubben i vindstille og lettere diset vejr med kurs mod Bognæs. Et fantastisk rovejr, hvor det ret hurtigt viste sig, at jeg havde lidt for meget tøj på, men i roligt tempo gik det. Efter Bognæs roede vi et godt stykke ind i Udby Vig, hvor vi sad i kajakkerne og nød vejret med opklaringen og "Hjalm", som også var på vandet denne skønne formiddag.



Derefter satte vi kurs mod "Marsmanden", som efterhånden godt kunne trænge til lidt make-up. Her sad vi også og nød vejret, inden vi satte kursen mod Holbæk. For flere af deltagerne var det første gang, de besøgte vores "lille ven", som kunne ligne et eller andet fra en fjern planet, hvor rustbegrænsende midler ikke er opfundet. Solen brød igennem, men det var stadig lidt gråt inde over Holbæk. Tilbage i klubben sluttede vi turen med en let frokost.


Dato: 2. oktober, 2014.
Turen: Holbæk Kajak Klub - Udby Vig - Marsmanden - Holbæk.
Turens længde: 16 kilometer.
Vejret: Vindstille lettere skyet og lidt solstrejf.
Temperaturerne: Luften var 17 og vandet 14,4 grader.