Sort sol over Avnø er nok lidt overdrevet. Sort sol er det, jeg tænker på, når der forår og efterår tales om stære i Tøndermarsken, men flokkene af bramgæs var enorm og fuldt på højde med stære eller gæs ved Tøndermarsken og ikke mindst lyden af de store flokke, der gik på vingerne, når vi nærmede os. Kim, Erik, Thomas, Peter, Bjarne og jeg havde planlagt at sætte ud fra Svinø Strand, men området har ændret sig meget, siden campingpladsen blev lukket for en del år siden. Nu er adgangen til stranden nedlagt, og området udstykket, dog ikke solgt og bebygget endnu, men skiltene med "Adgang forbudt", "Privat" og "Uvedkommende ingen adgang" er på plads. Vi kørte derfor ned ved den lille havn i renden mellem Svinø og Dybsø for at sætte ud. Her er der parkeringsproblemer, så vi læssede af, klædte om og stillede bilerne ved en parkeringsplads et stykke fra stranden. Det er et godt sted at sætte ud fra, men der kom ret mange biler, mens vi gjorde klar, så det kræver lidt tålmodighed at sætte ud her fra. Vi kom af sted efter en del forsinkelser, og så gik turen langs kysten til Avnø. Det var noget diset, og vi kunne slet ikke se Knudshoved fra Svinø, men det klarede heldigvis op. Solen kom svagt frem, så det tegnede ganske godt.
Enorme flokke af bramgås fouragerer ved Anvø, inden de fortsætter turen sydover.
Ud for shelterpladsen på Avnø roede vi stille og roligt hen over Avnø Fjord og håbede, at det vi kunne se ude på stenene, var sæler. Vi opdagede ret hurtigt, at der var rigtig mange sæler i fjorden i dag, eller, for at være mere præcis, så var hele området fyldt op af sæler, der var slet ikke sten nok til sælerne. Flokken af sæler var på omkring 50, men der var mange flere i området. Det var et fantastisk syn med så mange sæler, men de kom ikke ret tæt på os.
En stor flok sæler lige foran Thomas.
Vi roede stille og roligt over til Knudshoved. Skoven havde ikke fået efterårsdragten på endnu, men det kunne dog anes, hvilken årstid vi er i gang med. Ved Draget lagde vi ind, men området har ændret sig ret meget, der var lige mange sten i området, men sanddraget mellem Knudshoved Odde og Knudshoved er skrumpet ind til blot et hjulspor, som var meget blødt. Draget er efterhåndet blevet så smalt, at kajakkerne fylder hele bredden. Vi holdt frokostpause ved stranden på Knudshovedsiden, hvor vi kunne nyde den fantastiske udsigt over Smålandsfarvandet. Det blev en ret kort pause, men vi kunne da nyde Peters Citronmåne til kaffen. Det var en bagerfremstillet kage, som var meget velsmagende.
Draget oktober anno 2013.
Vi fortsatte langs sydsiden af Knudshoved, som har beholdt sin fantastiske natur, noget af det flotteste i Danmark efter min mening. Der var ingen vind, men stadig lidt dis, så himmel og hav gik ud i et.
Vi rundede pynten og fortsatte langs nordsiden ind til Draget. Her var det meningen, at vi skulle have en kaffepause, men vi følte ikke tiden var til det, så vi samledes og krydsede over til udgangsstedet. Krydset gik meget fint, og det var kun i renden mellem Svinø og Dybsø, der var lidt uro i vandet; de små bølger var på vej indefter og strømmen på vej udefter, og det gav nogle sjove bevægelser i vandet, da strømmen var langt den stærkeste. Jeg roede lidt rundt i strømmen, så distancemåleren lige kunne runde 25 kilometer, inden jeg skulle ud af kajakken. Vi fik hurtigt pakket sammen og sluttede turen med kaffe til resten af Peters citronmåne, inden vi kørte hjemover.
Turen.
Deltagere: Kim, Erik, Thomas, Peter, Bjarne og jeg.
Turens længde: 25 kilometer.
Vejret: Skyet og diset med enkelte solstrejf, ingen vind.
Temperaturerne: Luften 12 grader og vandet 11 grader.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar