tirsdag den 13. august 2013

St. Anna Skærgård.

Lørdag den 3. august.
8 forventningsfulde kajakroere lagde ud fra Holbæk Kajak Klub for at køre til Mon Camping og en uges kajak i St. Anna Skærgård. Vi skulle lige holde ind ved Kastrup Kajakklub og hente Helle, som stod klar der. Vi fik Helle med i bilen og så af sted mod Stockholm. Jeg var overbevist om, at hastighedsgrænsen i Sverige var 90 km/t, men færdselspolitiet syntes ikke, vi skulle køre så stærkt. Vi fik ingen bøde, men så overholdt vi derefter de 80 km/t. og blev konstant overhalet af lastbiler, biler med trailere og campingvogne – det var irriterende. Vi overhalede dog en campingvogn under turen, men den holdt stille i nødsporet. Ved Laganrasten spiste vi frokost, og så holdt vi en spise-is og strække-ben pause lige efter Linköping. Herfra var det småveje ud til Norre Finnö og Mon Camping. Da vi kom til Mon, slog vi telte op, og så gik vi på Cafe for at spise fisk fra skærgården. Vi fik skøn mad på Skärgårdskroen og hyggede os nogle timer. Da vi skulle til ro, passerede en tordenbyge lige hen over os, så dagen sluttede med musik i luften.

Søndag den 4. august.
Vi gjorde klar til at lægge ud klokken 09.00, men blev en time forsinket, da der var en, der ikke kunne finde sin pung. Solen skinnede fra en skyfri himmel med en ganske svag vind, og så var det stegende varmt. Det var en fantastisk måde at byde os velkommen til en uge mellem de mange tusinde øer og skær.

Så er det afgang fra Mon Camping til en uge i St. Anna Skærgård.

Vi fandt en fin lille plet til formiddagskaffen, hvorefter vi roede mod Aspöja, hvor vi spiste frokost efter at have padlet rundt mellem øerne. På turen til Aspöje oplevede vi mange havørne og en enkelt fiskeørn i sin rede. Ved Aspöja var det for tidligt at slå lejr, så vi rundede den nordlige spids med lavaformationerne, inden vi roede ind til Äspholm.

På nordsiden af Aspöja kan man ople disse gamle lavaformationer helt ned til vandkanten.

Ved Äspholm mødte vi en sæl, som nysgerrigt betragtede os. Vi fandt en god lejrplads med fine bademuligheder i den vestlige ende af øen.

Lejrpladsen på Äspholm, hvor madlavningen er i fuld gang.
Nogen sad i skyggen, mens andre nød dagens sidste solstrejf.

Der var lidt skygge og mange myg, så myggesprayen kom i brug, men det hjalp ikke så meget. Vores drikkevand var ved at slippe op, da vi drak ret meget vand i varmen. Der var nogle, som ikke smagte på det nye drikkevand, inden de fyldte det i poser og dunke, men de fik sig noget af en overraskelse, da de skulle lave kaffe, da det var afsaltet havvand og kun beregnet til opvask og lign.. Vi lagde os til ro, da solen gled ned bag træerne.

Mandag den 5. august.
En skøn morgen med sol indledte igen dagen. Vi lod dagen starte klokken 06.00, og efter morgenmaden gjorde vi klar til at tage lejren ned og forlade den skønne plads. Ved nitiden var vi klar og roede rundt mellem de mage øer.

Klar til afgang i flot solskin fra en flot blå himmel.

Kaffepausested i skyggen af gamle egetræer på Djursö.

Lige efter broen til Djursö lagde vi ind for formiddagskaffe i skyggen af gamle egetræer. Frokostmålet var Capella Ecumenica, som vi nåede ved ettiden. Vi sad og nød frokosten i skyggen, og da frokosten var overstået, kom opsynsmanden og tilbød os en rundvisning, som vi sagde ja tak til.

Guiden Bo Altun inviterer til en god oplevelse på Capella Ecumenica.

Capella Ecumenica.

Det blev en spændende og fantastisk oplevelse. Efter Capella Ecumenica skulle vi til Lagnöstrømmen for at tanke vand. Jeg lagde ud med at fare total vild i området, så det var godt, at Peter og Hans fik os på rette vej. Det blev atter en strækning, hvor vi kredsede omkring øerne. Planen var at ro til Lagnöströmmen og tanke vand ved Lanthandlen og St. Anna Handel, men vi valgte at gå i land hos naboen St. Anna Marin, som havde et fint slæbested at gå i land ved, men en ret vred kvinde ville ikke give lov til en halv times ophold, så vi måtte i vandet igen og op ved et ret stejlt og glat slæbested, hvor der kun var plads til et par kajakker, men vi fik fyldt alle vanddunke op og kigget lidt på området, provianteret, spist is og rettet benene ud.

Det var meget svært at finde egnede lejrpladser i området, ledige pladser var også til dyrene.

De lokale mente, at vi kunne overnatte i området, men der var ikke plads til 8 telte nogen steder, så vi valgte Källbugtens Camping, hvor vi fik tildelt en fin plads nær stranden. Vi sad ved stranden og lavede mad og nød den, mens solen gik ned.

Tirsdag den 6. august.
Vi vågnede atter til sol og skyfri himmel. Vi startede igen dagen ved sekstiden og var i kajakkerne klokken 09.00. Benny var første mand til at komme af sted.

Gennemsejling af de smalle render Lagnöströmmen og Finnleden.

Vi skulle ned gennem Lagnöströmmen og fortsatte ind i Finnleden, der er en meget smal rende og med en hastighedsbegrænsning på 5 knob for lystbåde, ikke noget problem for os, da vi havde modvind, men der blev sejlet med hovedet under armen i vanvittige hastigheder, så bådene langs kysten blev slået op mod broer og klipper. Vi lagde ind i en lille vig for at nyde formiddagskaffen i skyggen, mens flere havørne kredsede over os. Jeg vidste, at der var en lejrplads på Ämtö, men den var ikke til at få øje på, så vi roede til Håskö, hvor der lå en skøn lille plet inde i en lille fjord. Vi spurgte om vi måtte overnatte og fik anvist, hvor vi kunne komme i land, og hvor der kunne slås telte op. Prisen var kr. 15,- pr. telt, men ved 8 telte kr. 25,- pr telt??

Lejrpladsen på Håskö. En dejlig plet i skærgården.

Der var gammeldags lokum på pladsen og alt i en noget forfalden tilstand, men en fin plads med gode bademuligheder fra klipperne og med en fantastisk solnedgang. Der var ikke vand på øen, så vi skulle atter ud og skaffe drikkevand næste dag.

Aftenstemning, hvor Helle eksperimenterede med at bage kage på Trangiaen. 

Vi spiste aftensmad i en meget fin overdækket terrasse. Planen var at blive på pladsen i to nætter. Vi lagde os atter sent til ro, da området var stille og fredeligt.

Onsdag den 7. august
Dagen startede som de andre dage ved sekstiden, men i dag var der ret mange skyer. Planen var at ro til Harstena og rundt i det fantastiske område. Helle ville hellere have en overliggerdag på Håskö.

Naturreservat Väggeö med den fantastiske klippekyst.

Vi startede med at ro rundt om fantastiske Håskö, inden vi krydsede mellem de mange små øer og skær til Harstena, hvor længste kryds var omkring 1000 meter. Vi mødte en del andre kajakker på turen over.

Indsejlingen til Harstena

Da vi roede ind midt i området, var det med sol fra en skyfri himmel og ind til Harstena, hvor vi gik i land og nød frokosten under den gamle eg. Ved landthandlen fik vi anvist vandpumpen, hvor der kom meget fint drikkevand op. Efter en is, toiletbesøg m.m. fortsatte vi med fyldte vanddunke rundt om Harstena, og da vi kom tilbage ved Sandgärdet, var det kaffetid, inden vi skulle krydse over til Håskö. Vi kunne konstatere, at der ikke var nær så mange rovfugle i Gryt Skærgård som i St. Anna Skærgård, hvor det nærmest vrimlede med rovfugle. Krydset var i medvind fra skær til skær, og vi kom ind af den nordlige indsejling til Håskö.


Aftensol og madlavning på klipperne.

Vi kom tilbage ved spisetid og spiste aftensmaden på klipperne med den mest fantastiske solnedgang som dessert.

Torsdag den 8. august
Vi lod atter dagen starte ved sekstiden, spiste morgenmad og pakkede sammen. Torsdagen skulle bruges til at ro til Missjö fra skær til skær. På kortet kunne turen se ud som et langt kryds, men der var vel ikke mere end 500 meter mellem skærene. Atter en fantastisk tur i sol og næsten vindstille, så der gik igen meget drikkevand til på turen.

Klar til afgang og nye oplevelser i skærgården.

Ved Missjö rundede vi Småskär og roede nord om Lökö og ned mellem Lökö og Missjö. Vi lagde ind til Södlings Café for at høre, om der var mad på programmet, men deres sæson var lige sluttet, så vi fortsatte nogle hundrede meter, til en lejrplads, hvor der var fint at slå lejr, og hvor vi blev to nætter. Vi fik badet fra klipperne, inden regnen kom. Det regnede en del denne aften, men vi hyggede os under tarpen til langt ud på aftenen. Det var den eneste regn, vi fik under hele turen i skærgården.

Fredag den 9. august.
Denne morgen trak vi den til ved syvtiden og så i gang med morgenmaden. Efter morgenmaden var den atter gal med Bennys pung, den var væk igen, men denne gang satte vi kajakkerne i vandet, og så var det ud på vandet. Planen var, at vi først og fremmest skulle have vand, og så skulle vi rundt i Missjö Skærgården.

Så er der drukket kaffe og tanket vand. Der var travlhed ved isætningsstedet.

Vi roede ud i den sydlige ende af Missjö og igennem renden ved Västerön. Der var ret god vind denne morgen, vel omkring 6 m/s. Vi krydsede til Stängskär og videre ind til Tyrislot og St. Anna Kajakcenter, hvor vi drak formiddagskaffe på cafeen og fik tanket vand mv. Derefter roede vi langs kysten inden om Gåholm, mellem Indre og Ydre Olsön, krydsede tilbage til Missjö, rundt om Smäskär til Södling for at nyde en svensk øl fra Mariestad på den lille havnekaj, inden vi roede tilbage til vores camp.

Solskin og kajak i Missjö Skærgård.

Vi fik badet fra klipperne, lavet mad og hygget os på de lune klipper til det atter var tid til at gå til ro. Helle havde medbragt et par flasker Fernet Branca Mint, så vi kunne få en lille en, som afslutning på dagen tur. En ganske fin afslutning på nogle fantastiske ture i skærgården.

Lørdag den 10. august
Dagen startede som de foregående dage, Benny fandt sin pung, og vi var af sted ved nitiden. Vi kunne se på Helles Fernet, at det var den sidste rodag i skærgården. Målet for dagen var da også Mon Camping, hvor vi satte ud for næsten en uge siden. Turen startede med, at vi rundede den sydlige ende af Missjö i sol og vindstille, og så roede vi nordover mellem de mange skær.

Kan man ønske sig et bedre sted til formiddagskaffen.

Vi fandt en skøn lille ø at drikke formiddagskaffe på, hvor vi havde et fantastisk overblik over de mange skær og øer. En landmand sejlede til en af de andre øer for at indfange sine får, som var på græs. Vi mente, at det var båden som skubbede rundt på de mange øer. Vi rundede Kärrö, inden vi roede ind mellem Vänsö og Norra Finnö, spiste frokost på et dejligt sted med flot udsigt. Efter frokosten roede vi langs Vänsö og Kallsö og ind mellem øerne, så vi kom til Mon ad den modsatte rute af, da vi roede ud fra Mon. Ved Mon slog vi atter lejr, fik vasket og badet under den varme bruser, og så sluttede vi turen, som vi startede med et besøg på Skærgårdskroen.

Sidste måltid inden hjemturen.

Mens vi spiste passerede en lille regnbyge. Tilbage ved vores lejr sad vi lidt og hyggede, inden vi gik til ro efter en fantastisk uge i St. Anna Skærgård.

Søndag den 11. august.
Søndagen gik med hjemtransport. Hastigheden blev sat til 85 km/t., og vi holdt kun et tankstop og et frokoststop. Vi fik sat Helle af ved Kajakcafeen, inden vi sluttede i Holbæk.

Turen.
Deltagere: Helle, Grethe, Lisbeth, Benny, Peter, Hans, John og jeg.
Turens længde: 155 kilometer.


De forskellige farver på ruten skulle være dagsetaperne, men der er gået rod i det, så betragt ruten som en helhed.

St. Anna Skærgård.
Otte personer er maksimum for en sådan tur. Det er meget svært at finde lejrpladser til så stor en gruppe, så campingpladserne må tages i brug. Øboerne ser kajakroere som en god indtægt, så vi var velkomne næsten alle steder. Prisniveauet var ganske højt ude i skærgården, så de følger oplevelsesniveauet. Det er så skønt et område at besøge og oplevelserne er rigtig mange, så det er det hele værd. Der går noget mere drikkevand til end på en tilsvarende tur, hvor det ikke er så varmt. Mit gennemsnitlige vandforbrug lå på 4,5 liter pr. dag mod 3 liter pr. dag i Blekinge Skærgård.

Ingen kommentarer: