søndag den 5. august 2012

Det Sydfynske Øhav 2012.

Årets tur til det Sydfynske Øhav var vanen tro sat til uge 31 med start lørdag den 28. juli og hjemkørsel fredag den 3. august. En større gruppe ankom til Rantzausminde fredag eftermiddag for at være helt klar lørdag morgen, men vejrguderne syntes ikke om den ide. Under planlægningen af årets tur var der en af medarrangørerne, der blev lidt fornærmet over invitationens indhold og steg fuldstændigt af, men dukkede alligevel op på Rantzausminde Camping i eget regi ???  Det berørte ikke os andre, men det var da lidt underligt, at se vedkommende på pladsen. Gruppen, der var tilmeldt turen til det Sydfynske Øhav, var af samme størrelse som sidste år, vi var ialt 36 tilmeldte, og der var konstant omkring 25 kajakroere på pladsen. Stemningen og humøret var hele tiden i top, selv om det danske sommervejr i starten af ugen ikke var indstillet på, at vi skulle ud i øhavet, men totalt havde vi en flot uge, og vi fik brugt rigtig meget solcreme med høj faktor.

Vi fyldte en hel del når vi var i land.

Lørdag den 28. juli.
Vejret var ikke så godt, det blæste en hel del, og der kom nogle gevaldige regnbyger med torden, så der blev ikke noget med at tage ud i Øhavet, men vi fik hygget os en hel del i fællesteltet.

Søndag den 29. juli.
Flot morgen, men der var stadig en del regn i vente. Systemet med at melde ture ud aftenen før og så skrive sig på listerne forløb ganske fint, det passede med forskudte afgangstider, så der ikke var kaos ved stranden. Søndagen bød på en tur til Ærø med 6 deltagere, tur rundt om Tåsinge med 2 deltagere, Ø-hop med 12 deltagere og en tur rundt om Birkholm med 4 deltagere. Jeg var med på turen rundt om Birkholm, og vi fulgtes med dem, der skulle til Ærø og rundt om Tåsinge til Birkholm. Vi mødtes med Ø-hopgruppen på Hjortø, hvor de havde henlagt frokostpausen. Da vi skulle forlade Hjortø, tabte Erik sine ret dyre briller i vandet, så vi måtte alle lede efter dem, heldigvis fandt vi brillerne, så Erik havde mulighed for at se igen. Vi havde planlagt at holde frokostpausen på Birkholm, hvor vi spiste frokost, mens det så småt begyndte at regne, og så er Birkholm ikke det helt rigtige sted at opholde sig.

Centrum på Birkholm med gadekæret forrest.

Efter frokostpausen gik vi en tur ind på øen, hvor vi købte kringle i kiosken og nød den lille hyggelige ø. Tilbage i kajakkerne fortsatte vi rundt om Birkholm og over til Skovballe Havn. Efter en hård tur mod Tåsinge holdt vi kaffepause og spiste den dejlige kringle, mens regnen høvlede ned. Vi var tilbage ved Rantzausminde sidst på eftermiddagen. De to, der var på vej Tåsinge rundt, opgav på grund af vinden og vejret. Gruppen, der skulle til Ærø, havde en hård tur til Marstal, men havde ikke problemer under turen. De sendte en SMS, da de var ankommet til Marstal Kajak Klub, hvor de overnattede. Resten af dagen stod på madlavning og hygge i fællesteltet.
Turens længde 29,6 kilometer.

Mandag den 30. juli.
Igen en flot morgen med sol og svag vind. Nogen skulle langs kysten mod henholdsvis Svendborg og Ballen, og en gruppe på tre ville på tur til Drejø og Bjørnø, og vi var 12, som skulle til Drejø, hvor vi ville ro ud til den vestligste pynt.

Dårligt vejr forude.

Da vi kom til Skarøs vestside, blev vi budt velkommen til området med en ordentlig tordenbbyge, som passerede os ganske tæt. Vi kunne vurdere, at lynnedslagene var ca. 1500 meter fra os i østlig retning, så vi lagde os helt ind under skrænterne på Skarø, til tordenbygen havde passeret, og så fortsatte vi til Drejø, hvor vi spiste frokost  i flot solskin sammen med dem, som skulle overnatte på Drejø, og så skulle vi lige op til Gammel Elmegård og besøge Sanne og Beth. Vi fik deres dejlige nøddetærte med kaffe til i haven og hørte om alt det spændende, der var sket på Drejø siden sidste sommer - det tog nu ikke ret lang tid. Kromanden ankom og kunne huske os fra sidste sommer, så vi var at betragte som stamgæster. Da vi skulle fortsætte turen, kom der atter en tordenbyge forbi, så vi måtte udsætte afgangen fra Drejø en lille time, til uvejret var passeret, og så skinnede solen igen fra en næsten skyfri himmel.

Endnu et tordenvejr på vej.

Tilbage på pladsen var der ankommet flere turdeltagere, så vi var rigtig mange, der hyggede sig i fællesteltet denne aften.
Turens længde 24,8 kilometer

Tirsdag den 31. juli
Det meldte blæsevejr over Sydfyn ankom, så er var planlagt en overliggerdag, som blev brugt til shopping i Svendborg. Bortset fra blæsevejret var vejret faktisk udemærkket med vind på over 8 m/s fra sydvest, som ikke er ret godt i det Sydfynske Øhav, så alle holdt en pausedag og glædede sig til de næste dage, som skulle blive meget fine.Grupperne på henholdsvis Ærø og Drejø holdt naturligvis også en pausedag, som ligeledes blev brugt til afslapning. Dem på Drejø gik en tur øen rundt, og Ærøfolket fik set Marstal.

Onsdag den 1. august.
Vi stod op til en skyfri himmel og næsten ingen vind. Vi var en stor gruppe på 18 deltagere, der tog på en tur rundt om Skarø til Hjortø. Vejrudsigten lovede svag vind fra sydvest på ca. 4 m/s, så det var udemærket med den tur, da nogle var på den slags tur for første gang. Vi roede mod uret langs Skarø Rev og langs vestkysten på Skarø. Efter et flot kryds ankom vi til Hjortø, hvor der var meget trafik i sejlrenden denne formiddag. Frokostpause på Hjortø og derefter gåtur på den lille ø. Tilbage i kajakkerne kunne vi konstatere, at vinden var blevet meget svag, og der var stadig næsten skyfri himmel. Vi fortsatte til Skarø Havn, hvor vi gjorde pause og så til Café Olga for at smage den fantastiske Skarøis og drikke friskbrændt kaffe. Der var trængsel på Caféen, men vi havde jo tid nok, så alle fik smagt på isen. Turen tilbage til Rantzausminde foregik i lige linie, da der ikke var ret meget trafik her sidst på dagen, og vinden var meget svag. Da vi kom tilbage til Rantzausminde, var de, som havde været på Ærø, atter tilbage, og den lille gruppe på tre var ankommet til Bjørnø.
Turens længde 22 kilometer.

Torsdag den 2. august.
Atter en dag med masser af sol, men vinden var ret kraftig fra syd, så derfor var dagens tur en tur til Valdemar Slot. Vi havde da også en del bølger sideværs det første stykke, så efter Rantzausminde Marina krydsede vi over til Iholm og fulgte kysten langs Tåsinge. Stik imod vejrmeldingen aftog vinden til næsten ingen vind. Turen var planlagt til medstrøm begge veje, og ved let roning kunne vi holde en fart på lidt under 10 km/t. mellem Svendborgsundbroen og Vindebyøre. Vi kunne rigtig nyde de flotte kyststrækninger, som gjorde sig rigtig godt i sollyset. 

Valdemar slot.

Da vi ankom til Valdemar Slot, var der ret mange bølger, så der var nogle, som fik en lidt hård landgang. Efter næste to timers pause fortsatte vi tilbage mod Rantzausminde. Strømmen var vendt og i god fart, så vi havde også god medstrøm tilbage gennem Svendborgsund, Vi roede ind gennem havnen og gjorde pitstop ved ishuset. Her kunne vi sidde og nyde synet ud over Svendborgsund i fuld sol. Turen tilbage til Rantzausminde var meget udramatisk, vi fulgtes pænt ad og holdt god fart.
Torsdag aften ankom Nicolai, han, er indehaver af Nicus Nature i Svendborg og Vindebyøre med 6 Arrow kajakker, som vi kunne prøve om fredagen. Et fantastisk træk af Nicolai, men der er det ved hans kajakker, at har man først prøvet en Arrow-kajak, ja, så må man eje sådan en. Det viste sig da også, at den interesse holdt, så flere satte sig for at erhverve en Arrow-kajak. En skulle dog have en pagaj indpakket i en Nuka. Jeg fik roet ca. en halv time henholdsvis i en Arrow Empower og i en Arrow Play - men ikke bare en Play. Det var den Play, som Gordon Brown i Skotland skulle have haft, jeg føler det lidt, som noget særligt at sidde i den kajak. Gordon Brown står for mig som en af de ypperste instruktører i Europa. Det var bare to fantastiske kajakker de har perfekt balance, er fantastiske i sidebølger, vind og bølger skåt bagfra og forfra og fantastiske ved kantning og sideforflytninger. Nu synes jeg ikke, at jeg på denne blog vil anmelde udstyr efter så kort tids roning, men der er noget særligt ved Arrow-kajakker, så bortset fra min egen kajak, har jeg ikke roet i bedre kajakker. En hyggelig aften, og det var fuldmåne da vi gik i seng.

Hele familien Arrow med lillesøster Ivalu forrest og så tvillingerne Nuka og Nuka GT
og derefter Play og Play LV og bagerst den store og stolte Empower.

Fredag den 3. august.
En morgenstund med sol og næsten ingen vind. Morgenstunden og formiddagen gik med at prøve kajakker, den sidste mand blev nærmest trukket ud af kajakken, så vi kunne læsse dempå trailere og køre ind til kajakklubben for at ro rundt om Thurø. Vi var i kajakkerne klokken 11.15 og roede rundt om Thurø i strålende sol, en fantastisk tur, når strømmen er med hele vejen rundt. Det blev en meget varm tur, og nogle brugte da også noget af pausen ved camlingpladsen på østsiden af Thurø til en svømmetur. 


Turen ind i Skårupøre Sund er bare så flot og varieret, og her oplevede vi en vestgående strøm i modvind, men strømmen var langt den kraftigste, så sømærker og bøjer opførte sig højst besynderligt, ligesom strømhvirvlerne ved broen til Thurø var fantastiske at opleve. Tilbage ved kajakklubben og ishuset ville flere af turdeltagerne hjemad, vi kørte tilbage til Rantzausminde for at pakke færdigt og tage afsked efter en uge med et vejr, som end ikke vejrprofeterne kunne forudse.
Turens længde 22,4 kilometer.
En ganske fin uge på Rantzausminde, hvor Birgitte på Rantzausminde Camping gjorde alt for, at vi kunne nyde stedet og få nogle gode oplevelser i det Sydfynske Øhav. Jeg fik roet 124 kilometer i alt. Under den første tur var vi ikke ret gode til at holde sammen under kryds, men det blev langt bedre på de efterfølgende ture, på rostrækningerne langs land holdt vi fint sammen i grupper, så det med at tage ansvar blev holdt ganske fint. Det er meget svært at ro i gruppe, hvis man normalt ror meget alene. Alle ture blev gennemført uden turleder, men tovholderen fungerede som en slags turleder, han/hun meldte ud, hvor turen skulle gå hen, og hvordan den skulle gennemføres. Noget af det mest irriterende, jeg kan komme ud for, er at vente på nogen, som ikke kan gøre sig klar til tiden, og det var der ikke ret meget af, og der, hvor der var lidt ventetid, var det helt naturligt. Flot gennmført af alle turdeltagerne.   





             

Ingen kommentarer: