fredag den 18. september 2009

Bøgestrømmen

Fredag den 18. september.

Vi er nogle, der har udtalt, at vi vil have Voldborg tilbage på DMI, for da han bestyrede DMI-butikken, var det langt bedre vejr. Nogen må have hørt efter, for siden det ønske har vi haft meget fint vejr. Når vejret er så godt, skal man benytte lejligheden til at komme ud at ro nogle steder, hvor vi ikke har været før eller ikke kommer så tit. Derfor tog vi i dag til Bøgestrømmen for at ro en tur i dette fantastiske område. Vi var Kim, Ulrik, Dan og jeg. Vi skulle mødes klokken 10.30 ved Kalvehave Havn. Vi var der præcis og gjorde hurtigt klar til turen, så vi kunne komme af sted.

Vi lagde ud i blikstille vejr og fuld sol, en af de meget få dage med sådan et vejr. Lige da vi kom ud af havnen lå et marsvin og nød det gode vejr.

Vi fulgte kysten op langs Viemose Skov, en fantastisk smuk strækning, hvor efterårsfarverne så småt er ved at sætte sit præg på skoven. Vi krydsede over mod Nyord lige inden Balle Strand.

Vi lagde ind i Nyord havn for at spise frokosten her. Efter frokosten gik vi en tur rundt i byen og så den meget særprægede lille by. Vi var lige inde i den lille ottekantede kirke og studerede et par af de små kunsthåndværkerbutikker. Købmanden har efterhånden været lukket nogle år, men der er dukket flere andre små butikker op i byen.

Nyord er på 510 ha, hvoraf 120 ha udgør istidslandskab med Nyord by, resten af landskabet er eng, som for den laveste del er oversvømmet om vinteren. Istidslandskabet har form som en trekant og gemmer den lille Nyord by, som ligger gemt bag en bakke beskyttet for nordenvinden. Nyord har tidligere været beboet af mange lodser, som kunne lodse skibene igennem det meget lave og strømfyldte farvand til Stege og Vordingborg.

Efter besøget på Nyord krydsede vi over til Stege, et kryds på 8 kilometer. Der var efterhånden begyndt at komme lidt vind fra syd, så det var 9 kilometer i let modvind. Da der var meget lavvandet, blev det i roligt tempo. Vi lagde ind ved Stege Roklub, hvor vi indtog eftermiddagskaffen og nød det gode vejr ved kanalen mellem Stege Nord og Stege Bugt.

Efter besøget i Stege gik turen tilbage til udgangsstedet, forbi Lindholm, hvor Statens Veterinær Institut for Virusforskning har holdt til siden 1930. Efter anlægget af broen til Møn kunne man benytte eller udnytte færgelejet i Kalvehave til havn for færgen til den lille ø Lindholm. Lindholm ligner nærmest fængselsøen Alkatraz - den er også lige så lukket. Turen mod Dronning Alexandrines Bro var i medvind, så det var næsten for varmt på denne efterårsdag.

Vi skulle da også lige passere Dronning Alexandines Bro fra 1943, som forbinder Sjælland med Møn, inden vi roede ind i havnen. Et flot syn fra vandsiden. Efter broen roede vi de sidste meter til udgangsstedet ved Kalvehave Havn, hvorefter der var halvanden times kørsel hjem.

Dagens Distance: 23,5 kilometer med et gennemsnit på 5,9 km/t.
.
Vejret: fra 0 - 4 m/s. fra sydlige retninger, sol og få skyer.

Ingen kommentarer: