onsdag den 28. november 2018

Alderen trykker

Jeg er helt flov over at nævne det, men jeg havde set forkert på Forsvarets Støjportal. I tirsdags sagde en af pigerne i kajakklubben, at hun havde svært ved at tyde støjportalen, jeg måtte da lige sige til hende, at det var ikke noget problem, men at man skulle se hele opslaget. Jeg mente, jeg havde set, at der var aktivitetsfri periode ved Jægerspris Skydeterræn i dag, hvilket jeg havde lagt ind på Kajakhornsherredsiden, det må være alderen der trykker. Der var således planlagt en tur fra Kulhuse syd på til den sydlige del af øvelsesområdet, et fantastisk naturområde man kun kan opleve få dage om året. Da vi satte ud, lå der to sæler lige ude på de nærmeste sten, da vi kom i kajakkerne og nærmede os dem, gled de i vandet for at kigge  på os, de kom faktisk meget tæt på kajakkerne, så turen startede rigtig godt, men da vi rundede Alholm kunne vi se flashblinket ved Skoven, eller den nordlige del af øvelsesområdet, hvilket betød, at vi ikke måtte ro forbi skydeterrænet. Vi roede langs kysten hen til vagtbygningen, og da vi nærmede os vagtbygningen, kom vagten ud. Vi steg ud af kajakkerne og gik hen mod ham, han skulle jo lige have at vide, at der var aktivitetsfri dag. Vi ville lige gøre ham opmærksom på, at vi tilsyneladende ikke kan regne med Støjportalen. Han kunne ikke genkende den oplysning og sagde, at vi absolut ikke måtte ro ind i området. ØV. Vi var godt klar over, at når der var skydeøvelser, så måtte vi ikke være ude på vandet, så vi roede lidt tilbage og nød frokosten og smørkagen fra Jægersprisbageren ved den sydlige badehytte. Det viste sig desværre, at det var mig - og ingen anden - der havde taget fejl. Det var øvelsesterrænet, der havde aktivitetsfrie dage og ikke skydeterrænet. Området er delt op i Øvelsesområde, Skydeterræn og Skydebaner. I weekenden havde det været helt frit område, så fejlen var alene min, så hvis jeg havde set rigtigt efter, så havde vi ikke haft dagens problem. Vi fik en god hyggelig snak med vagten og fik lidt nye informationer om området, så det var fint nok. Vi sad og nød frokosten i flot solskin, og da vi atter kom i kajakkerne, måtte vi konstatere, at også vejrudsigten holdt. I pausen talte vi om, at så kunne vi ro til Lynæs og langs kysten til Sølager. Det skulle blæse op over middag, så turen mod Almolm var med kraftig sidesø, så vi dansede nærmest mod Alholm. Det havde ikke været forsvarligt at ro til Lynæs og krydse sejlrenden i de bølger. Efter Alholm var der ikke megen læ, men dog medsø til Kulhuse. Sælerne lå stadig på stenen, men gled i vandet da vi kom hen imod dem. Trods min fadæse havde vi en fin tur i flot vejr.
Nysgerrig sæl.
Morgenen startede med lidt skyer, så det var natur i vinterdragt.
Alholm set fra syd.
Frokoststedet ved badehytten.
Tilbage i Kulhuse.

Turen: Kulhuse til Skydeterrænet og retur.
Dato: 28. november.
Deltagere: Kristian, Finn og jeg.
Turens længde: 12,4 kilometer.
Vejret: Vind fra syd på 2 - 7 m/s tørt og masser af sol.
Temperaturerne: 0 til 3 grader, og vandet ca. 3 grader.

tirsdag den 27. november 2018

Søminestationen

I et fantastisk vejr var vi seks, som tur en hurtig formiddagstur til Søminestationen. Det var en kold og klar morgen med rimfrost og minusgrader. Der var ingen vind, men en del bevægelse i vandet da vi satte ud. Det så underligt ud, men absolut fint rovejr. Ved Søminen fortsatte vi til Bredetved Strand, hvor vi lå og nød vejret, derefter retur til Holbæk. Skøn formiddagstur.
Så er det slut med efterårsfarverne.
Så er højhusbyggeriet i fuld gang på Holbæk Havn. 

Turen: Holbæk Kajak Klub til Bredetved og retur.
Dato: 27. november.
Deltagere: Birgit, Grethe, Inger, Peter, Søren og jeg.
Turens længde: 15,4 kilometer.
Vejret: Meget svag vind fra sydøst, under 2 m/s og sol fra en skyfri himmel.
Temperaturerne: Fra - 4 til plus 4 grader og vandet lige over frysepunktet.

torsdag den 22. november 2018

Ud fra Hammer Bakke

Så kom vinden tilbage og tilmed en kold frisk vind fra øst, som nærmest føltes som minusgrader. Når vinden kommer fra øst, så er strækningen mellem Munkholmbroen og Hammer Bakke den mest oplagte turmulighed, også selv om vi har roet den tur adskillige gange. I dag var det også lavvandet, så det var ikke oplagt at benytte Munkholmbroen som udgangssted. Nu sætter vi aldrig ud fra Munkholmbroen, men fra kysten enten nord eller syd for broen. I dag satte vi dog ud fra Hammer Bakke, hvor vandstanden var faldende, ca. 15 cm. under daglig vandstand. Det betyder, at de mange sten og muslingebanker lå meget tæt på kajakkernes underside, og grundstødningen var da også en del af oplevelserne. Vi satte ud fra kysten lige ved færgemolen, roede bag om færgen, og så fulgte vi ellers kysten rimelig kystnært, hvilket betød, at vi gang på gang sad fast på muslingebankerne. Vi roede ikke ind i Vellerup Vig af samme årsag, men vi skulle da lige ind i Bramsnæs Vig for at se, om den grundstødte sejlbåd var kommet flot, men ak, den lå stadig på stranden, som et sørgeligt syn. Revet, eller rettere de mange sten ved Bramsnæs, måtte vi helt uden om, og så roede vi over til vores sædvanlige sted på Bramsnæs for at nyde frokosten i læ for østenvinden. Solen havde ellers skinnet under en del af turen, men ville ikke komme frem, mens vi sad her, så pausen føltes ekstrem kold, så lige efter maden og kaffen med skøn kage fra "Kagekassen", måtte vi lige gå en tur for at få varmen tilbage i kroppen, inden turen tilbage til Hammer Bakke. Vandet var faldet yderligere, mens vi holdt frokostpause, så vi skulle passe ekstra meget på sten og muslingebanker. Det var som om, vinden havde drejet sig lidt, så vi havde lidt modvind hele turen tilbage til Hammer Bakke. Da vi nåede tilbage, fik vi meget hurtigt pakket sammen, og specielt omklædningen tog ikke ret lang tid i den bidende kolde vind, derefter sluttede vi turen med en kop kaffe og endnu mere kage.
Meget lavvandet i Bramsnæs Vig.
Klar til afgang fra Bramsnæs.
Når man ror kystnært kan man slet ikke fornemme den kolde østenvind.
Orøfærgen har fået juleudsmykning. 


I dag testede jeg nogle nye rohandsker. Jeg har altid roet med Sealskinz Ultra Grip vanter sammen med tørdragt, men Sealskinz vanterne, som skulle være vandtætte, er kun vandtætte de første par gange, er alt for dyre og meget ringe til prisen, så jeg ville lige prøve Ox-On 3303, som skulle være vandtætte med foer til vådt vinterarbejde. Handskerne var fint vandtætte, har et godt greb om pagajen og er behagelige at have på, dog lidt stive i fingerne, men kønne er de bestemt ikke. Til gengæld koster de kun Kr. 36,25 hos Stark, så det må betragtes som et fornuftigt køb.

Turen: Hammer Bakke til Bramsnæs og retur.
Dato: 21. november.
Deltagere: Jens, Palle, Finn, Flemming og jeg.  
Turens længde: 20,0 kilometer.
Vejret: Tørt, og et par solstrejf og frisk vind fra øst på ca. 6 m/s.
Temperaturerne: Vandet var 6 grader og luften 3 grader, som føltes som minus 2 grader.









onsdag den 14. november 2018

En fantastisk dag på fjorden

Vi var blot tre, som tog på onsdagstur i dag. Vi satte ud fra Sandskredet ved Kongsøre og roede mod Nykøbing, vejret var fantastisk, næsten vindstille, og solen var ved at bryde igennem. Det er fantastisk her midt i november. Da vi kom til marinestationen var det som om, at her sluttede turen. Der var ret voldsom skydning ud over fjorden. Ved en henvendelse til vagten fik vi lov til at passere området, så vi ikke skulle vende om og ro tilbage. Dejligt, at det atter en gang kan lade sig gøre at passere området, når der er militær aktivitet. Vi roede kystnært på en spejlblank fjord, solen skinnede, og det var helt fantastisk at være på vandet og nyde naturen. Ud over nogle fiskehejre, ænder, svaner og en del edderfugle, så var der ikke ret megen liv på fjorden, hvilket gør oplevelsen unik. Vi roede traditionen tro inden om Lommestenen, hvor et par lystfiskere også havde fundet vej til fjorden, men fangsten var udeblevet. Vi fortsatte kystnært og lidt før Strandhusene lå vi lidt, drak vand og blev enige om, at på sådan en dag skulle vi da ro helt ind til Nykøbing, så vi fortsatte mod Nykøbing. Kristian og Finn har aldrig været i den del af Isefjorden, så det gjorde det endnu mere oplagt. Vi passerede Anneberg og det gamle psykiatrihospital, og roede ind til roklubben, hvor vi lagde kajakkerne op på broen og nød frokosten her. Der var ret mange mennesker på tur ved havnen, og et par af dem skulle da lige høre, hvor vi kom fra og blev ret forbavset over vores tur, samt at vi kunne sidde og nyde frokosten her ude ved vandet midt i november. Vi skulle dog passe på tiden, da vi ikke havde lanterner med til kajakken, så vi skulle være tilbage, inden det blev mørkt, men tilbage i kajakkerne skulle vi da lige over i den anden del af Nykøbing Havn, inden vi satte kursen mod Kongsøre. Vi holdt en ret høj hastighed omkring 7 km/t. hele strækningen tilbage til Kongsøre. Lige før Marinestationen kunne vi høre, at de ikke havde opbrugt al ammunitionen, så vi var lidt nervøse for, hvor langt vi skulle ud på fjorden for at passere, men da vi nåede frem til molen, var kuglen nede, så vi kunne passere området rimelig tæt på land. Mørket var ved at lægge sig, da vi kom frem til Sandskredet efter en fantastisk tur på Isefjorden.
En fantastisk formiddag at at komme på vandet. 
Solen brød igennem, da vi startede turen. 
Flot efterår, men bladene er så småt faldet af træerne. 
Velkommen til Nykøbing Havn. 
Frokost på havnen med onsdagssnegle til kaffen. 
Lidt efterårsfarver. 
Ingen vind og spejlblank fjord.
Lommestenen ved Stokkebjerg. 
Mørke er så småt ved at sænke sig over fjorden.

Turen: Sandskredet, Kongsøre til Nykøbing og retur.
Dato: 14. november.
Deltagere: Kristian, Finn og jeg.
Turens længde 27,9 kilometer.
Vejret: I starten en del sol, ellers tørt og overskyet, med meget svag vind fra vest ca. 3 m/s.
Temperaturerne: Luft og vand lige under 10 grader.

onsdag den 7. november 2018

Perfekt rovejr

Da vejret viste sig fra den pæne side, var vi endelig et stort hold til onsdagsturen. En enkelt måtte dog tage hjem, da helbredet ikke var til en tur på vandet, ærgerligt, men en sikker beslutning. Vi kom fint af sted fra Hammer Bakke i lidt morgendis med meget svag vind fra land, så det var en meget flot tur langs kysten mod Ejby. Ved Vellerup Vig roede vi ind i bunden for lige at opleve efterårsfarverne i vigen. Ved Ejby Havn krydsede vi over mod revet ved Bramsnæs, for at ro ind Bramsnæs Vig på turen tilbage. På vestsiden af Bramsnæs var der blank fjord og efterårsfarverne var der stadig. Vi lagde ind i bugten ved draget til Bramsnæs, vores foretrukne frokoststed. Solen stod flot over den sidste rest af dis, så det føltes nærmest som en sommerdag, og her fra Bramsnæs var der en ualmindelig flot udsigt over Inderbredningen. På et tidspunkt oplevede vi fire store rovfugle lige over os, formentlig musvåger. Det blev en ret lang frokostpause, som sluttede med kage fra Skibbybageren til kaffen. Tilbage i kajakkerne kunne vi ro mod Hammer Bakke med solen i ryggen. Inde i Bramsnæs Vig så vi et af resultaterne fra de sidste ugers kraftige blæsevejr, som her har medført en løsrevet sejlbåd, der nu lå oppe i stenene på stranden, et kedeligt syn, som nok betyder et længere ophold, da båden ikke er så nem at få ud i vandet igen. Turen tilbage foregik i roligt tempo, så vi kunne nyde vejret og kysten. Tilbage ved Hammer Bakke fik vi hurtigt pakket sammen, og så sluttede vi turen med mere kaffe og kage.

 Bramsnæs i efterårsfarver, synd at ikke alle farverne er med på billedet.
 Klar til at ro tilbage til Hammer Bakke.
 Det bliver en stor opgave at få den ud og sejle igen.
Isefjorden lå spejlblank foran os.

Turen: Hammer Bakke til Bramsnæs og retur.
Dato: 7. november.
Deltagere: Kim, Jens. Kristian, Palle, Finn, Flemming og jeg.
Turens længde: 21,2 kilometer.
Vejret: Meget svag vind fra sydøst, lidt morgendis ellers sol.
Temperaturerne: Luften var 11 grader og vandet 8 grader.

tirsdag den 6. november 2018

En hurtig tirsdagstur

Selvom jeg var på vandet i onsdags, så har jeg følt det, som var meget længe siden. Vejret har ellers været perfekt til kajakture, men mulighederne har bare ikke været der, så det føltes rigtig dejligt med en tirsdagstur. Vi var syv der satte ud fra kajakklubben denne tirsdags morgen. Vejret var perfekt, ingen skyer på himlen, dog lidt diset. Vi roede i lige linie mod Kirsebærholmen og videre til Bredetved Strand, hvor vi kunne nyde den smukke Dragerup Skov med stadig flotte efterårsfarver på træerne. Vi lå lidt ved skydebanen og fik reguleret væskebalancen, inden vi skulle tilbage i let, meget let medvind og med solen i ryggen, så det var varmt. Fra Kirsebærholmen havde vi svag sidevind tilbage til kajakklubben, så det føltes ganske behageligt. Hvor var det dejligt at ro en tur, hvor vinden ikke var en generende faktor, så det var en dejlig tirsdagstur.
 Dragerupskoven i efterårsfarver.
Dragerupskoven med Søminestationen.

Turen: Holbæk Kajak Klub til Bredetved og retur.
Dato: 6. november.
Deltagere: Birgit, Marianne, Inger, Peter, Michael, Søren og jeg.
Turens længde: 15,1 kilometer.
Vejret: Tørt, skyfrit, men lidt diset og vind fra sydøst på ca. 3 m/s.
Temperaturerne: Luften var 9 grader og vandet 7 grader.