Pakning af kajakker i Tyrislöt.
Søndag den 3. august.
Vi havde alle været noget urolige over nattens vejr, men kunne så nyde den næsten stille morgen. Morgenmaden blev indtaget, og så fik vi hurtigt pakket sammen og gjort os klar til en uges fantastiske oplevelser i skærgården. Vi satte kurs mod Missjö Kupan, hvor vi lige skulle op og nyde udsigten fra toppen.
Alle samlet på Kupan.
Udsigten fra Kupan.
Bådskurene ved Gräsmarö.
Lejrpladsen på Vores ø.
Solnedgangen fra Vores Ø.
Mandag den 4. august.
Mandag morgen var vi oppe klokken seks, fik badet og lavet morgenmad, så blev kajakkerne pakket, og vi var på vandet 08.30. Dagens tur blev rundt om Sandgärdet og Grönsö mellem de flotte holme og skær til Kallholmen og Torrönet og op til Gräsmarö, hvor vi holdt frokostpause. Vi oplevede rigtig mange flotte havørne under denne tur. Lige før Gräsmarö kom en meget stor ørn lige hen over os med noget i kløerne. Efter Gräsmarö returnerede vi til Harstena, hvor vi lagde ind ved Cafeen, for at afslutte turen ordentligt, og så blev der tanket vand, inden vi returnerede til "vores" ø, hvor vi badede og nød den flotte aften og solnedgang.
Klar til afgang.
Vi oplevede mange flotte havørne på turen.
Tirsdag den 5. august.
Efter to overnatninger på "vores" ø var det tid til at fortsætte til den sydlige ende af Gryt Skærgård. Vi fik pakket sammen og fyldt kajakkerne og var alligevel på vandet inden ni. Vejret var lettere overskyet, hvilket var meget behageligt efter to dage med fuld sol. Vi roede direkte til nordspidsen af Grönsö og derefter ind mellem Kråkmarö og Amnö, til området mellem Fångö og Kättilö, hvor vi holdt kaffepause, derefter til rundt om Kättilö til Fyrudden, hvor det var tid til frokostpause. Efter frokostpausen begyndte vi at kigge efter en passende lejrplads, hvilket ikke var så nemt. Det var tilmed begyndt at småregne, så vi ønskede snart at slå lejr. Shelterpladsen mellem Fyrudden og Ekön var mørk, trang og lidt uhumsk, så den droppede vi. Vi lagde ind til Ekön Campingplads for at undersøge forholdene for at slå lejr her, men betjeningen i receptionen var ikke helt i dansk standard. En overnatning i telt kostede Skr. 260.- pr. nat uanset teltstørrelse, så vi forlod stedet lige så hurtigt, som vi var kommet. Et 1-mandstelt kostede det samme som et stort villatelt!!!!! Servicen for kajakroere på Ekön Camping er bestemt ikke noget at skrive hjem om, den er nærmest ikke eksisterende. Vi fandt en fin plads lige over for Ekön Camping, hvor der var god plads. Men der gik ikke ret lang tid før flåtværktøjet skulle frem, og det kom flittigt i brug, så det var ikke en overnatningsplads, vi havde lyst til at være på mere end en nat.
Sheltarpladsen mellem Fyrudden og Ekön.
Overnatningsplads med masser af flåter.
Overnatningspladsen set fra vandet.
Onsdag den 6. august.
Efter en regnfuld nat fik vi hurtigt klaret bad og morgenmad. Vi var i kajakkerne inden halv ni, og så skulle vi til Fyrudden for at hente vand. Så roede vi mod Fångö for at finde en bedre overnatningsplads. Vi fik en snak med en kajakroer, som havde to flotte hjemmebyggede kajakker. Det viste sig, at de var næsten 30 år gamle. Kajakroere fortalte os om overnatningsmulighederne i området, men vi synes, ikke pladserne var helt som på "vores" ø, så vi returnerede til "vores" ø efter at have roet rundt om Fångö. Vi lagde ind ved den gamle kobbermine, hvor området nærmest lignede et månelandskab. Selv efter mere end hundrede år havde vegetationen ikke dækket slaggebjergene endnu, så der var nok stadig en del kobber tilbage i jorden. Det blev en flot tur tilbage til "vores" ø, og så begyndte det at klare op - der var blå himmel over Harstena. Vi lagde ind, hvor vi lå tidligere og fik lavet en god lejr.
Slaggebjergene fra kobberminen på Fångö.
Vi så adskillige havørne næsten hver dag.
Torsdag den 7. august.
Det var en fin nat uden regn, og vi stod da også op til en skøn dag med vindstille og fuld sol. Vi var atter i kajakkerne halv ni og, så skulle dagens tur være en tur til Häskö. Vi startede med at ro mellem Sandgärdet og Grönsö, derefter mellem Armnö og Långholm og mellem de flotte holme og skær til et gensyn med Häskö, hvor vi lagde ind for kaffepause. Netop denne rute var meget flot. Derefter roede vi rundt om Häskö, inden vi returnerede til "vores" ø via Cafeen hos bageren på Harstena, hjemme badede vi og nød aftenen og solnedgangen.
Grönsö..
Lejrpladsen, hvor vi overnattede i 2013.
Fredag den 8. august.
Det var atter en morgen med sol og vindstille, så det var bare om at komme i kajakkerne, inden vinden tog til. Dagens tur var til Innerö, rundt om Sandskären, Lökskären og Ytterö. Vi var ude i den yderste skærgård i næsten vindstille. Det var en fantastisk oplevelse, måske en af de største skærgårdsoplevelser, jeg har haft. Efter frokostpausen kom der lidt mere vind, måske op mod 4 m/s. Vi sluttede atter turen i Harstena på spiseloftet med en Mariestad (en øl) og optankning af vand, inden vi returnerede til "vores" ø og en skøn aften.
Michael i modlys.
De aller yderste øer i Gryt Skærgård.
Frokostpause i skyggen.
Det eneste hus på Ytterö.
Lørdag den 9. august.
Hvis man tæller efter, vil nogen måske få det til tre overnatninger på samme plads, men "vores" ø er bare så skøn en plet ved Harstena, så vi var ikke i stand til at tælle overnatningerne, men i dag var det slut, vi skulle tilbage til Tyrislöt. Vejret bød atter på vindstille indtil godt middag. Vi besluttede at krydse fra Gräsmarö via de mange skær til Missjö, hvor vi lagde ind for kaffepause efter krydset, så roede vi rundt mellem øerne og skærene, inden vi lagde ind til Ydre Olsön, hvor vi spiste frokost. Her blev vi forstyrret af nogle meget nysgerrige får og senere kvæg. Det var meget generende med fårene. Det var så tydeligt, at det har været turister, som har fodret fårene, så derfor var det naturligt, at de lige skulle se, om vi gav noget, men det var negativt. Efter frokostpausen var vinden blevet ret så kraftig, så vi returnerede til Tyrislöt, hvor vi slog lejr og pakket så meget sammen som muligt, Da bilerne var pakket og teltene gjort klar til natten, gik vi over til campingpladsen for at bade og spise på cafeen. Tilbage på lejrpladsen nød vi en kop kaffe, inden vi gik til ro. Det blev en regnfuld nat.
Turen nærmer sig sin afslutning.
Søndag den 10. august.
Pladsen ved Tyrislöt Kajak ligger i skygge, men vi var plaget af mange dræbersnegle, de var alle steder i fortelte og under teltene, så det var bare om at være omhyggelig med at få pakket at det våde sammen. Vi forlod Tyrislöt Kajak klokken fire minutter i syv. Derefter kørte vi ind til Söderköping, hvor vi fik tanket og købt lidt morgenmad, derefter ind til Götakanalen, hvor vi sad og nød morgenmaden, inden vi kørte hjemad. Vi holdt frokostpause ved Lagan og derefter til Holbæk i et stræk. Det har nok været den flotteste skærgårdstur, jeg har deltaget i til dato, den bliver meget svær at overgå. Men det har været vanskeligt, at finde gode lejrpladser i Harstena, hvis 6 kajakker skal ligge samlet. Det var en god ide at køre med kajakkerne på taget. Turen til Tyrislöt og hjem igen var ikke nær så anstrengende som sidste år, og endelig var deltagerne nogle, som tog stort ansvar for at turen blev, som den blev. Stor tak til alle deltagerne.
Turen: Skærgårdstur rundt i Sct. Anna og Gryt Skærgård.
Deltagere: Lisbeth, Grethe, Peter, Hans, Michael og jeg.
Turens længde: 158 kilometer.
Den samlede tur.