mandag den 14. juni 2010

Hälleryd Skærgård i blæsevejr


Fredag den 11. juni til søndag den 13. juni.

Holbæk Kajak Klub havde foreslået en tur til Hälleryd Skærgård, og til denne tur bakkede Anette, Kaj, John og jeg op omkring forslaget, så selv om vejrudsigten ikke var den mest positive medspiller, drog vi af sted fra klubben fredag eftermiddag klokken tre med kurs mod Matvik for at få en god oplevelse. Der var lidt trafikproblemer, som forsinkede os en del, så vi var først fremme i Matvik efter fire timer. Derefter pakkede vi kajakkerne og roede til Öster Bokö for at overnatte. Efter ankomsten spiste vi lidt aftensmad, men der var koldt ,og så kom regnen samtidig med, at det blæste ret kraftigt op. Tre andre kajakroere lage også ind ved Øster Bokö fpr at overnatte, de lagde sig i vindsiden, så det blev en meget blæsende overnatning. I løbet af natten måtte jeg op og pakke min tarp ned, da det var ved at forlade lejren i den stærke blæst. 
Næste morgen skinnede solen, og vi kunne sidde og nyde morgenmaden i solskin. Efter morgenmaden kom vi hurtigt i kajakkerne. Planen var at ro til Tärnö for at slå lejr i den østlige ende af øen. Vinden var i sydøst, og det blæste meget, så vi valgte at holde os i læ af øerne i den østlige del af skærgården. De steder, der var åbent vand til Østersøen, var det hårdt at ro op mod vinden. Selv om vi naturligvis valgte den østlige side, hvor der var mest læ, var der nogle kryds, hvor der var direkte modvind på omkring 12 m/s., så her lå vi et godt stykke under maxhastigheden for området. Vi holdt pause på Harö efter et hårdt kryds fra Brorsö. Vi fandt et dejligt område på Harö, hvor der var læ og en del sol, så vi kunne nyde frokosten. 
Udsigten fra læsiden på Harö
Det var ikke den nemmeste ø at foretage landgang på. Kysten var meget stenet og glat, men en ganske fin ø at besøge. Harö har en meget fin og plan lejrplads. Vi holdt en lang pause inden det sidste kryds i modvind frem til Tärö. På Tärnö kunne vi kigge ud mod de mange hvide skumtoppe. Vi kunne også se andre kajakker, som ikke rigtig havde forstået alvoren i at begive sig på vandet i blæsevejr 
Vi gik en god tur rundt på Tärnö for at se øen lidt nærmere an, og nyde den flotte udsigt ud over skærgården fra det militære anlæg . Derefter gik vi ned til havnen, hvor to kajakroere fra Malmø holdt til.
En meget blæsende udsigt fra lejrpladsen.
Jeg lavede et eksperiment med svensk pølseret, hvor jeg i stedet for kartofler brugte pasta, jeg synes det smagte udemærket, så med lidt justeringer, skal den stå på svensk pølseret en anden gang. Det var nemt og hurtigt at tilberede. Tilbehøret sørgede Anette og Kaj for - fin rødvin.
For første gang gjorde vi landgang på Fölsö. Fölsö er naturreservat med mulighed for landgang to steder, begge steder havde meget fine faciliteter. Et område vi nok skal udforske lidt nærmere, næste gang vi kommer i området.   
Klar til afgang fra Matvik. Matvik Havn har udemærkede badeforhold, så vi tog en varmt bad, inden vi forlod havnen for at køre ca. 3 timer til Holbæk.
Turen:
Det blev en ganske fin tur med tre gode rovenner, selv om det ikke blev til så mange kilometer, men det blev roning i skøn natur.

Deltagere: Anette, Kaj, John og Ole
Turens længde: 20 kilometer.
Gennemsnitshastighed: 4 km/t.
Vejret: Hård vind fra sydvest 10 - 14 m/s. fredag regnbyger, lørdag og søndag nogen sol.
Vandtemperaturen: 10 - 12 grader (ca. 4 grader under Holbæk Fjord).

Ingen kommentarer: