fredag den 7. august 2009

Tur til Nekselø

Fredag den 7. august.

Henrik havde foreslået, at vi lavede nogen flere rodage, så det bliver muligt at komme på kajakture mandag, onsdag, som vi hele tiden har roet og fredage. Med mindre held har vi foreslået lørdage. Turene om mandagen og fredagen skulle være ture til områder, hvor vi ikke kommer så tit og gerne med kryds, og ture der er lidt længere. Turen i dag skulle gå til Nekselø, som ligger et par kilometer fra Havnsø i Sejerøbugten. På denne den første fredagstur deltog Ulla, Henrik. Kim og jeg. Det blev ikke en længere tur, idet turen fra Havnsø og rundt om Nekselø er på blot 12 kilometer. Vi besluttede at ro langs de vestvendte skrænter både ud og hjem.

De vestvendte skrænter er et betagende syn fra vandsiden. De højeste skrænter er 40 meter høje - en ganske betragtelig højde i det flade Danmark. Ikke nok med at de er høje og stejle, men hele kysten er meget kuperet, og så er der rigtig mange rovfugle på jagt langs skrænterne. Træerne på toppen viser, hvilken retning blæsten normalt kommer fra.

Vi blev ikke snydt for synet af rovfuglene, som svævede over skrænterne og dykkede ned efter bytte. En gang så vi fem rovfugle i luften samtidig. Der er bare det med arten, en lille brun fugl med lys underside og en længere hale, som ikke var så bred som en musvåges. Mit gæt er, at det var tårnfalke vi oplevede, efter at jeg er kommet hjem og kigget i fuglebøger. Vi mødte også fire kajakroere fra Kalundborg, som var på vej tilbage fra en tur rundt om Sejerø. De havde lige foretaget et,kryds på otte kilometer i stik modvind, så de havde lange arme.

På Nekselø havn er et lille velassoteret havnekontor med postsoteringsanlæg til hele øen. Betaling af havneafgift er en postkasse, og havnekontoret lukker ikke, idet det ikke er forsynet med dør og låsemekanisme.

Efter vi havde spist frokost, tog vi en gåtur rundt på øen, vi skulle da opleve skrænterne fra landsiden, og vi skulle da også have et kig til Sejerø. Nekelø har kun asfalteret vej på havnemolen, ellers er det grusveje.

Sejerø ligge blot otte kilometer fra Nekselø og ser meget indbydende ud, men et sådan kryds foretrækker jeg at gøre i mindre blæsevejr.

På de højeste bakker kan man rigtig fornemme den lavvandede kyst på østsiden af Nekselø.

Tilbage ved havnen var det blevet kaffe- og kagetid. Ulla havde til dagen bagt kage, som vi sad og nød inden tilbageturen til Havnsø. Vi roede tilbage samme vej- som vi kom fra, så vi igen kunne nyde skrænterne.

Fra havnen til nordspidsen af Nekselø var der sidevind og medvind, hvor vi kunne surfe i bølgerne. På en af bølgerne var jeg oppe på knap 12 km/t. Fantastisk oplevelse. Da vi rundede nordspidsen, var det slut med at lege, nu stod den på modvind til Havnsø. Alligevel kunne vi holde en gennemsnitsfart på 5,8 kilometer i timen.

Dagen distance blev 16 kilometer i kajak + ca. 4 kilometer gåtur på den nordlige del af Nekselø.
.
Vejret: bedøm selv. Dansk sommer når den er bedst, blot med vind fra sydøst med 6 m/s. og ca. 12 m/s i stødene, så der var god vind.
.

Ingen kommentarer: