torsdag den 26. maj 2016

Det Sydsjællandske Øhav

For snart længe siden kom et ønske om en tur til Sydsjælland, så forårets tur over tre dage var sat til den 24 - 26. maj og med det Sydsjællandske Øhav som mål. Vi var otte, som kunne tænke sig, at opleve dette øhav, et område, som jeg synes, klart overgår det Sydfynske, endda med flere kajaklængder. Planen var at have fast base i Kalvehave og så ro tre ture ud derfra.

Vores lejrplads ved Kalvehave Familiecenter.

Tirsdag den 24. mødtes vi i klubben klokken 08.00 og fik hurtigt pakket og så afsted sydpå.
Efter 1 time og 45 minutter ankom vi til Kalvehave og fik hurtigt pakket kajakkerne til dagens tur, som skulle være et "otte-tal" om Langø og Tærø, og så afsted ud i øhavet. Ved Gamle Kalvehave havde jeg et lille problem med en ændret kyststrækning, hvor der er bygget et hus ude ved vandet, og dette ret store nybyggede hus var ikke på søkortet. Vi fandt dog hurtigt ud af at finde den rigtige vej ind mellem Sjælland og Langø. Vejret var fantastisk med blå himmel og svag vind fra nordøst, så det var perfekt rovejr til at nyde dette eventyrland. Vi kom under den flotte træbro til Langø og fortsatte derefter langs Langøs kyst til den sluttede ved Skalkenæs ved det sydvestlige hjørne. Et lille kryds til Tærø og derefter langs sydsiden af Tærø. Vi lagde ind i bugten før Gåsenakke, hvor vi tidligere har lagt ind for frokost. Der findes ikke bedre frokoststed, dette sted er nok et af de mest fantastiske områder på Sjælland, ingen støj og kun en ualmindelig flot udsigt mod Bogø.

Utrolige fantastiske Tærø.


Pausestedet på Tærø.

Efter en god lang frokostpause fortsatte vi rundt om Gåsenakke for at nyde hestene og det usædvanlige område. Jeg har haft den tro, at det var Preben Damgård fra Navision, der ejede Tærø, men han har aldrig haft noget med Tærø at gøre; det er i stedet Kurt Bang Christensen, der ejer denne fantastiske lille ø. Bestyreren i dag hedder Peder Poulsen og har opsynet med husene og pasningen af øen med de ca. 150 stykker højlandskvæg og ca. 20 Exmoor ponyer, som er tæt beslægtet med de gamle urheste.

Exmoor ponyer i formation for at hilse på os.


Vi kunne nemt passere det lavvandede område ved Vesterhoved, derefter sprang vinden, så vi havde et passende langt stykke med rygvind hen til Tærø Havn, og så var der svag modvind resten af strækningen til Kalvehave. Vi krydsede atter til Langø og fortsatte langs sydsiden ag Langø. Så var det atter tid til at få strukket ben m.m. Efter vi havde krydset tilbage til Sydsjælland, lagde vi ind for lige at blive klar til de sidste kilometer tilbage til Kalvehave og ind til Kalvehave Familiecenter, hvor vi skulle have fast base på den skønne lejrplads ved vandet.

Adgangsvejen til pladsen ved familiecentret.

Pladsen ejes af familiecenteret, men er blevet genopbygget og passes af Vordingborg Ro- og Kajakklub. Vi fik hurtigt kajakkerne på land, og så gik vi over til havnen og hentede bilerne, som holdt med alt lejrudstyret i trailerne, så vi ikke skulle ro med fyldte kajakker. Vi fik hurtigt læsset af og slået teltene op. Dagen var efterhånden godt brugt lige som deltagerne på turen. Det var hårdt at være på vandet i fuld sol og næsten ingen vind. Lejren blev etableret, og bilerne sat tilbage på P-pladsen ved havnen. Så skulle der gøres klar til mad, og snart var alle kogeapperater i gang med at lave de mest fantastiske retter, som skulle dæmme op for den tiltagende sult. Efter aftensmaden gik vi en lille tur over på havnen for at få gjort de sidste gøremål, inden vi kunne lægge os til ro i teltene efter en fantastisk dag i øhavet.

Klargøring til aftensmad.

Så er aftensmaden klar, frikadeller og kold kartoffelsalat.

Tirsdagen spor.

Onsdag den 25. Alting får en ende, og det gør nattesøvnen også, og selvom trafikken på Mønbroen gjorde en hel del for at genere vores nattesøvn, så fik alle en god og velfortjent nattesøvn. De første var oppe klokken seks, og så blev der skramlet med kogegrej, så ingen kunne sove mere, og snart var alle oppe og morgenmaden klar.  Det gik også hurtigt med at få pakket noget frokost ned i kajakkerne og komme ud på den næsten spejlblanke Stege bugt. Dagens tur skulle være op langs Viemose Skov, til Nyord, rundt om Lindholm og tilbage til Kalvehave. Vi rundede Kalvehave havn og holdt passende afstand til kysten. Da vi kom til Viemose Skov, var det med fuld sol på løvtræerne, så skovstrækningen kunne tage sig ud i flotteste opstilling. Snart var vi ved Balle Havn, hvor vi lige ville ind for at strække ben, men havnefogeden var ved at sætte net op for havnehullet, så østenvinden ikke kunne presse ålegræsset ind i den lille havn.


Balle Havn.

Viemose skoven.

Nyord Havn ret foran.

Vi gik i land lidt syd for havnen for at strække ben inden krydset til Nyord. Krydset på 3 kilometer til Nyord var i direkte modvind, og lige før Nyord kunne vi også mærke, at nu var vinden ret kraftig, dels var vinden tiltaget, dels blev vinden presset rundt om Nyord. Vi gik i land på lodsernes ø og startede med at få lidt kaffe, inden vi gik en tur rundt i den lille hyggelige by. Vi besøgte kirken, "Den lille Butik" og Noorbohandlen, som er Danmarks første butik for spiritus i løs vægt, butikken har et enormt udvalg af whisky, rom, cognac og likører. Tilbage ved havnen nød vi frokosten, inden vi fortsatte mod Lindholm. Lindholm er stadig forskningscenter for virusforskning og er arbejdsplads for ca. 80 ansatte, som færges frem og tilbage fra Kalvehave hver dag. Først i 2017 skal forskningen flyttes til Lyngby.
Det er således stadig forbudt at komme nærmere end 100 meter til øen, dette gælder dog ikke svaner og andre flyvende væsner. Fra Lindholm krydsede vi ind mod Viemoseskoven og så tilbage til lejrpladsen. Adskillige lag solcreme betød, at det var nødvendigt med et bad, så vi indløste billet for mindste båd i havnen, hvilket gav ubegrænset adgang til havnens toiletter og baderum - det var skønt med et bad efter en hård dag på vandet. Derefter nød vi aftensmaden, en gåtur til havnen og hygge, inden vi gik til ro.

Ingen risiko for hungersnød her.

Onsdagens spor.

Torsdag den 26. Vejrudsigten for torsdagen har på intet tidspunkt været særlig positiv efter to dage med masser af sol og svag vind, men at det skulle blæse så meget, var ikke det, vi havde lyst til. Vi skulle have været ind til Stege, men 7 kilometer i modvind var der ingen af os, der havde den store lyst til, så vi pakkede sammen efter to fantastiske dage i Det Sydsjællandske Øhav og kørte hjem.

Turen: Det Sydsjællandske Øhav.
Dato: 24. - 26. maj.
Deltagere: Bolette, Grethe, Birgit, Inger, Michael, David, Søren og jeg.
Turens længde: 42,8 kilometer.
Vejret: tirsdag og onsdag sol og svag vind fra nordøst og fra øst, torsdag overskyet med vind fra sydøst ca. 7 - 8 m/s.
Temperaturerne: mellem 17 og 26 grader, ca. 10 om natten.


Ingen kommentarer: