onsdag den 27. juni 2012

Fra Roskilde til Ølvig og retur.

Otte kajakker og en læsset med kage satte ud fra Roskilde Roklubs bro med kurs mod Bognæs. I kajakkerne var Karin, Torben, Jakob, Peter, Peter, Palle, Bjarne og jeg. Kim var lige forbi for at meddele, at han ikke var med på grund af problemer med helbreddet, men at alt var under kontrol og behandling er planlagt. Vi håber, han snart er helt oppe på dubberne igen. Vejret var noget blæsende 6 - 8 m/s, så vi havde modvind stort set hele vejen til Ølvig, og vi skulle helt uden om ørnenes område. Da vi roede mod land igen, efter at have rundet den yderste bøje, kunne vi se, at en af ørnene sad i toppen af et træ. Vi holdt lige så meget øje med ørnen, som den med os, og vi håbede på, at den skulle ud at flyve. Da vi havde passeret træet, hvor den sad, fløj den ind mellem træerne, men da der var en del dønninger på vandet, var det ikke så nemt at følge ørnen. Da vi lagde ind i Ølvig skinnede solen, og vi kunne sidde og nyde det god vejr i læ for vinden.

Frokostpause ved og på træstamme i Ølvig.

Efter madpakken var det kaffetid, og Palle havde Drømmekage fra Brovst med, som vi kunne nyde til kaffen. Torben demonstrerede sin Kelly Kettel, som kogte 3/4 l. vand på ca. 3 minutter, og så kun med nogle få små pinde - imponerende og vel nok den mest effektive vandkoger, jeg til dato har set.

Kelly Kettel klar til brug, hvor et par små pinde kogte vand på ingen tid.

Vi gjorde et pænt indhug i kagen, inden vi gik en tur på halvøen. Derefter var det medvind et stykke af vejen mod Roskilde.

Udsigt mod revet og Gershøj.

Vi skulle da lige ind om Ringøen for at få lidt kilometer til turen, og her stod en strid modvind helt ind til Ringøen, hvorefter der atter var medvind til Roskilde. Vi fik hurtigt pakket bilerne, og så var det, at Palle havde lidt mere kage tilbage, så vi skulle da lige have en kop kaffe til Palles kage, som vi delte.

Turen.
Dato. 27. juni, 2012.
Fra Roskilde Roklub til Ølvig og retur.
Deltagere: Karin, Torben, Jakob, Peter, Peter, Palle, Bjarne og jeg.
Turens længde: 20,1 kilometer.
Vejret: Vind fra nordvest 8 - 6 m/s. skyet med opklaring og sol fra kl. 12.00. temperaturer ca. 18 grader.

  

onsdag den 20. juni 2012

Ti kajakker på tur.

Når vejret er rigtig godt, er der altid mange med på tur, og onsdagsvejret her lige før Sct. Hans, har vist sig fra den helt rigtige side, så ti kajakker med Kate, Bente, Elgjægeren, Jakob, Kim, Henrik, Ole, Peter, Palle og jeg satte ud fra Gershøj efter Kims forslag. Kromanden skulle lige orientere os om, hvem der havde råderet over parkeringspladserne, men en onsdag skulle der vel ikke være de store problemer med parkering på Gershøj Havn, så når vi bare pakkede bilerne sammen i den sydlige ende af parkeringspladsen, var han tilfreds. Vi startede turen med at ro lidt ned langs kysten, inden vi krydsede over til Uglevig, hvorefter vi fulgte kysten frem til revet, som vi passerede med få mm. under kølen, og så roede vi mod Kattinge Vig i et fantastisk smukt vejr med sol og næsten ingen vind.

Sol og næsten ingen vind på Roskilde FJord.

I Kattinge Vig fand vi en dejlig plet med sol og flot udsigt. Jeg fik sat mig i en myretue, men fik da hurtigt fundet et mere passende sted, inden myrene fik spist min madpakke. Efter maden drak vi kaffe med Bentes gode plumkagelignende kage til.

Godt pausessted med sol og højt græs i Kattinge Vig.

Da vi var i kajakkerne igen, roede vi en tur ind til Kattingeværk, inden vi rundede ringøen og returnerede til Gershøj. Da vi havde passeret reservatet til havørnene, kunne vi opleve en af de gamle havørne flyve mellem træerne. Det er altid spændende at opleve de fantastiske havørne over Bognæs. Da vi krydsede over mod Gershøj, skulle vi passere revet ude foran Gershøj, og vi måtte da ro lidt, inden vi kunne finde et passende sted at passere. Tilbage ved Gershøj drak vi atter lidt kaffe, for Patricia have udstyret Jakob med en dejlig chokoladekage.
En meget fin tur på Roskilde Fjord.

Turen.
Dato: 20. juni 2012.
Fra Gershøj til Uglevig rundt om Bognæs til Kattinge Vig og retur til Gershøj.

Deltagere: Kate, Bente, Elgjægeren, Jakob, Kim, Henrik, Ole, Peter, Palle og jeg.
Turens længde: 22.5 kilometer.
Vejret: Masser af sol. Svag vind fra nordlige retninger 1 - 3 m/s. temperaturer mellem 18 og 20 grader.



onsdag den 13. juni 2012

Rundt om Eskildsø.

De sidste dage har det været flot vejr, ihvertfald om formiddagen, og i dag var vi lovet fint vejr med svag vind hele dagen. Da vinden ville tage til ved middagstid, var det om at lægge en tur, som udnyttede vejrrudsigten. Valget faldt på en tur rundt om Eskildsø, og da det samtidig var højvande, så er det en fin onsdagstur. Turen rundt om Eskildsø og specielt Vesterløb, kan ellers være noget af en prøvelse med de mange stenbanker.

 

Det er efterhånden flere år siden, vi sidst har roet turen rundt om Eskildsø, så det var helt fint med denne tur, selv om der var flere, der mente, at de mange sten ikke tilfører turen noget positivt. Vi var seks kajakker, der lagde ud fra Skuldelev Strand, nemlig Jakob, Kim, Henrik, Erik, Peter og jeg. På grund af vejrudsigten roede vi "med uret", vi har tidligere roet den modsatte vej rundt. Vi krydsede fjorden i vindstille vejr med en svag sol, der lige akkurat kunne sende nogle få stråler gennem skyerne. Ved Jyllinge mødte vi et par kajakker på vej i modsat retning. Efter Jyllinge Marina søgte vi godt ud i løbet og fandt god vanddybde hele vejen forbi Eskildsø. Kim kunne dog ikke huske, at der var så meget vand i Vester løb. Det er nok fordi, vi har roet strækningen den modsatte vej og holdt os noget længere inde langs kysten, hvor de mange stenbanker er. Da vi passerede den sydlige ende af Eskildsø, var vinden taget til, men absolut ikke et problem. Vi lagde ind tæt ved udløbet fra Hove Å for at spise frokost på stranden. Efter frokostpausen roede vi i stor afstand til Eskildsø, men vi  kunne alligevel nyde den flotte kyststrækning.

Bemærk afgrænsningen mellem skyer og blå himmel.

Kaffepausen holdt vi ved Østby Havn, hvor vi også kunne se, at der om lidt ville blive skyfrit og masser af sol det sidste stykke tilbage til Skuldelev. Det blev en flot onsdagstur i et meget fint vejr.

Turen.
Dato: 13. juni, 2012.
Deltagere: Jakob, Kim, Henrik, Erik, Peter og jeg.
Turens længde: 20 kilometer.
Vejret: Vind fra vest sydvest fra 1 m/s til ca. 4 m/s. I starten overskyet med lidt sol og senere skyfrit med meget sol.



tirsdag den 5. juni 2012

Blekinge Skærgård i kulde, hagl, blæst, regn og sol.

Den årlige forårstur til Blekinge Skærgård var fra den 1. juni til 4. juni, og vi glædede os alle 7 meget til gensynet med Blekinge Skærgård. Vejrudsigten var nu ikke den bedste, men sådan er det en gang imellem, og så ændrer vejret sig til det bedre, men sådan var det desværre ikke i denne weekend, det var stort set kun vindretningen, der kom til at passe. Vi brugte fredag formiddag til transport, og jeg hentede Stig, Karin og Kim, mens Torben, Elgjægeren og Jakob kørte sammen fra Allerød. Vi ankom næsten samtidig til Matvik, hvor vi hurtigt fik pakket kajakkerne og gjort klar til afgang. Derefter spiste vi frokost med kage til kaffen. Forholdene i Matvik er ændret meget, så det ikke er muligt at parkere på den store plads, og hvis alle P-pladser ved slæbestedet er optaget, kan kajakroere bare ikke parkere ved havnen. Toiletterne er aflåst, så forholdene er mildest talt blevet elendige, i fremtiden må vi finde et andet sted at sætte ud fra, da havnen i Matvik tilsyneladende ikke ønsker, at vi sætter ud her fra. Vi kom fint af sted i solskin, men hurtigt trak meget sorte skyer op, og vi var dårligt nok ude af havnen, før vi fik den første regnbyge, og den blev kort efter efterfulgt af en ny byge.

Kort efter starten på turen kom uvejret ind over os.

Jeg tror vi fik tre regnbyger, inden vi nåede Bockö. Lidt regn kan nu kke slå os ud, men det er nu ikke så behageligt. Vi roede først mod Nästensö, men vi kunne ikke ro rundt om øen på grund af blæsten, så vi roede mod Malö og derefter mellem Hallö og Styrsö, inden vi krydsede over til Bockö, hvor vi havde planlagt overnatning. Bockö er en af de bedste lejrpladser i skærgården, og det har rigtig mange gæs også benyttet sig af, så det var balancegang mellem alle deres efterladenskaber, vi brugte en pagaj til at klargøre pladserne til teltene. Inden vi slog telt op, satte vi Torbens tarp op mellem et par store træer, placerede bænksættet under tarpen, så vi have lidt læ for blæsten og regnen, når vi skulle lave mad og spise. Det viste sig, at det var en ganske god beslutning. Klokken seks begyndte vi de kullinariske udskejelser med madtilberedning, som strakte sig over den næste times tid. Maden er en meget betydelig del af kajakturene. Vi fik da også gået en tur ud til det gamle fyrtårn, og vejret skiftede hele tiden, snart skinnede solen, og så regnede det. Det eneste der var konstant, var blæsten, den ændrede sig ikke ret meget, men vi havde fint læ under tarpen. Vi gik ret hurtigt til ro og havde en meget fin nat, selv om det regnede og blæste. Da det blev morgen, skinnede solen fra en næsten skyfri himmel. Vi spiste morgenmad ved bålpladsen og nød solen . Vi var på vandet lidt i ti og vi havde da ikke roet ret længe, før det blev overskyet igen, og vi fik den første byge. Vi roede mod Ø. Bokö, inden vi krydsede over mod Mjöö og mod Allböle og ind i  Järnavikfjorden. Vi skulle da lige have et par haglbyger, inden vi kom frem til frokostpladsen på Tjärö.

Haglbyge ved Tjärö.

Planen var at ro til Tjärö og slå lejr på den sædvanlige plads på vestsiden af øen ved vardrehjemmet. Vi kunne mærke, at det blæste ret kraftigt op, inden vi fik etableret en fin lejr, samlet brænde til bål og sat tarp op, så vi kunne være i ly for regnen. Den sidste vejrmelding mente, at vi skulle have blæst fra vest om søndagen, Så vi besluttede, at vi blev på Tjärö om søndagen og så tage en tur ind i nogen af de mange små fjorde i den nordlige ende af Järnavikfjorden.  Søndag morgen var det atter meget flot vejr, det blæste, men solen skinnede, og vi var blevet lovet tørvejr hele dagen. Vi roede i så meget læ, vi kunne,  til Järnavik. Indsejlingen til Järnavik var dog med ret voldsomme bølger. Derefter besøgte vi de næste to fjorde, inden vi fandt et godt sted til frokosten. Inden vi roede tilbage til lejren på Tjärö, var vi inde i bunden af Köpesgårdfjorden. Karin, Kim og Jakob roede nord om Tjärö for lige at se, hvor voldsomme bølgerne var, vi andre roede nord om Tjärö. Vi var tilbage ved lejren ved firetiden, hvor vi hyggede os, inden vi skulle til at kokkerere igen. Det blev ekstremt koldt om aftenen. Vi kom ret tidligt i soveposerne, og næste morgen gentog det sig med sol fra en skyfri himmel og svag vind, men den skulle tage til efter klokken ni. Klokken var halv syv, da vi spiste morgenmad, så pakkede vi og var klar til afgang klokken halv ni. Vi skulle forbi Allböle, inden vinden blev for kraftig. Da vi passerede Allböle var den på ca. 7 m/s. fra sydvest, så bølgerne var ret voldsomme, lagt sammen med refleksbølgerne. Efter Allböle var bølgerne blot 20 - 25 cm., men vinden tog til. Vi roede til Bockö for at spiste tidlig frokost, men nu var der nogle, som havde fjernet bord-bænksættet, så det blev frokost mellem den mange gåseefterladenskber. Det var formentlig søspejdere, der havde fjernet bænksættet og ikke sat det tilbage efter brug. Efter frokosten kredsede vi lidt rundt mellem de mange øer og holme, inden vi roede ind til Matvik efter en dag, hvor det stort set ikke regnede. Vi fik hurtigt pakket bilerne og trailerne, og så skulle vi lige over til KajakSyd og Badepladsen for at se, om det var muligt at benytte et af de områder til at sætte ud fra. Det er meget kedeligt, at Matvik Havn har blokeret området til bådklubbens medlemmer, så det er blevet stort set ikke er muligt at benytte Matvik Havn som udgangssted. Jeg har eller kun haft ros til Matvik Havn for deres indstilling til kajakroere. Det er dog ikke det eneste, der er ændret i området. Tidligere udvise andre sejlende stort hensyn til kajakker ved at sænke hastigheden ,når de nærmede sig en gruppe kajakker, på denne tur oplevede vi det ikke en eneste gang, det var planende både i fuld fart, selv inde i det fartbegrænsede område. Det var meget kedelige oplevelser i Hälleryd Skærgård i en eller så hensynsfuld skærgård.  


Turen.
Dato: Fra 1. til 4. juni 2012.
Deltagere: Karin, Torben, Elgjægeren, Jakob, Kim, Stig og jeg.
Turens længde: 50 (49,8) kilometer.   
Vejret: Vind østlige retninger 4 m/s - 12 m/s. Temperaturer far 6 - 14 grader, et par haglbyger og ret mange regnbyger.

Rød rute er fredag.
Lysegrøn rute er lørdag
Grøn rute er søndag
Blå rute er mandag.