onsdag den 28. april 2010

Vænget - Kulhuse

Onsdag den 28. april.
.
Jakob var med igen efter lang tid med dårlig ryg, men ryggen var nu ikke blevet helt smertefri. Jakob har det nok som efter årets istid, hvor panikken for at komme på vandet var ved at tage overhånd, nu skulle han altså på vandet, selv om ryggen mente noget andet. Jakob havde planlagt turen ud fra, hvad han mente, han kunne klare. På dagen tur var vi Ingerlise, Bjarne, Preben, Jakob, Torben, Kim, Elgjægeren, Jens og jeg. Jens er en meget erfaren kajakroer, og han var med os for første gang. Turen udgik fra Vænget ved Jægerspris, og det var planen at ro mod Kulhuse eller nærmere bestemt Sælvig, hvor sommerhusområdet ved Kulhuse begynder. En tur vi også roede den 23. september 2009, men i forhold til sidste gang havde vi i dag sol det meste af dagen. Vinden var vestlig, så der var ikke så meget vand i fjorden. Det er i forvejen et område, hvor der er meget lavvandet, så der var rig mulighed for grundstødninger på de mange sten, der er langs kysten. Jeg undgik alle stenene, men det var tæt på flere gange. Det er ikke ret godt kajak farvand, når det ikke er højvande.
Det meste af turen holdt vi tæt sammen, og vi skulle hele tiden være opmærksomme på de mange sten langs kysten. På denne tur kan man ikke ro kystnært, da der er meget lidt vand langs kysten. Man bør ro helt ude langs sejlrenden for at være fri af stenene, men så kan man ikke opleve skoven langs den flotte kyststrækning, så vi roede mellem sejlrenden og kysten, hvor der er under en meter dybt, og der var da også et par grundstødninger på turen.
Ved Dynæs Mole mødte vi to kajakroere fra Jægerspris, som hold pause ved solsiden af molen. Vi roede til Sælvig, hvor vi holdt frokost. Ved Sælvig er der en skøn lille plads med borde og bænke, hvor det er godt at holde pause. Da Jakob atter var med, havde Patricia naturligvis bagt kage til kaffen, så onsdagsturen med Patricias kage var kommet igen.
Turen tilbage var med rygvind til Dynæs Mole, hvorefter der var let modvind de sidste 5 kilometer til Vænget. Vi holdt også en kort kaffepause ved molen, hvor alle ni kajakker lå side om side.
.
Turen.
Udgangssted: Vænget ved Jægerspris
Dagen distance: 20,2 kilometer.
Deltagere: Ingerlise, Bjarne, Preben, Jakob, Torben, Elgjægeren, Kim, Jens og jeg. 
Vejret: Sol indtil kl. 15.00 derefter overskyet, vind fra vest til sydvest op til 5 m/s., temperaturen op mod 15 grader, og vandtemperaturen lå lige omkring 10 grader.





Første rotur med Holbæk Kajak Klub


Mandag den 26. april

Mandag var første tur med kajakklubben, vi var fem kajakker der ttog en lille tur fra kajakklubben til marianen, hvorefter den stod på redningsøvelser. Jeg var eneste havkajak, mens de andre fire roede i turkajakker.

Vi roede helt ind til slæbestedet inden vi roede tilbage til kajakklubben.
En af de hårde prøvede selvredning i sommerrotøj. Det vil sige shorts og t-shirl. Det varede ikke længe før det var for koldt og sikkerhedsmæssigt var vi klar til at træde til og det foregik lige ved rampen, hvor han kunne bunde, men det skulle prøves. Jeg var klart den mest pivede, jeg skulle bare lige prøve om min tørdragt var helt tæt, og det var med godt resultat. Jeg havde ikke lyst til at indvide badesæssonen endnu og det var egentlig noget pjat.
De to piger, der var på vandet viste lige flot selvredning med turkajak i havnebassinet. Det var sejt og vi andre måtte også erkende, at vi godt kunne have taget os lidt sammen.
Turens længde: 6 kilometer.


 

Standerhejsning i Holbæk Kajak Klub

Søndag den 25. april.

I et flot solskinsvejr var der standerhejsning i Holbæk Kajak Klub. Formanden bød velkommen til den nye sæsson og standeren blev hejst. Derefter var der kaffe med hjemmebag og så gik den nye sæsson i gang med at få rengjort, vokset og klargjort kajakkerne til den nye rosæsson. Sæssonen i kajakklubben tegner meget spændende, så nu må vi se hvordan det kommer til at gå. Jeg skal lige bevise, at jeg kan ro, redde mig selv og redde en makker inden jeg kan frigives og da jeg ikke synes, at vandet er til at ligge og rode i med redningssøvelser, vil jeg nok vente lidt endnu med det, jeg synes også jeg lige vil prøve selv inden jeg aflægger prøve.   
 
Formandinden Bolette Fokdal bød velkommen til den nye sæsson.


onsdag den 21. april 2010

Tempelkrogen i sol, hagl og sneslud

Onsdag den 21. april.

En kort onsdagstur rundt i Tempelkrogen.

Dagens tur i tal.
Turens længde: 11, 3 kilometer.
Vejret: Vind fra nordvest 3 - 11 m/s lidt sol i starten af turen, hagl og slud i den sidste del af turen. Temperaturen 3 - 6 grader og vandtemperaturen var 6 - 7 grader.
Deltagere: Torben, Elgjægeren, Kim, Preben G., Stig og jeg. Stig var med os for første gang.

I søndags så det ikke ud til, at det ville blive muligt at komme på vandet i dag, men vejrsituationen ændrede sig til det bedre, så vi kunne komme ud på vores onsdagstur. Det var fint vejr, da vi lagde ud fra stranden ved Munkholmbroen og roede ned i bunden af Tempelkrogen, men vi kunne mærke, at vinden tog til, så vi roede "med uret" rundt i den meget lavvandede del af Tempelkrogen, så kysten kunne give lidt læ på tilbageturen.

Eriksholm ligger flot ud mod vandet og Munkholm. Vi lagde ind ved den østlige del af Munkholm for at spise frokost. Vibeke havde lavet en dejlig kage til kaffen. Derefter roede vi mod Bredetved, hvor det var planen at lægge ind for kaffepause lige før skydebanen, men vinden tog stadig til, og så fik vi en haglbyge efterfulgt af slud, så vi besluttede at vende lige før skoven, hvorefter vi returnerede til udgangsstedet. I sidste uge talte vi om, at det var for varmt med tørdragt, men i dag var det som om,  vi lige skulle have lidt vintervejr, så det var bestemt ikke for varmt med tørdragt, alle havde da også deres tørdragt på i dag. Det er stadig vinterroning.

onsdag den 14. april 2010

Møllekrogen - Eskildsø i sommervejr

Onsdag den 14. april.
 
Det var målet, at dagens tur skulle udgå fra Møllekrogen ved Selsø og mod Eskildsø.
 
Deltagere: Elgjægeren, Torben, Kim, Ulrich, Preben, Christian og jeg. Christian deltog for første gang.
Dagens tur i tal.
Turens længde: 15 kilometer
Vejret: Sol fra en skyfri himmel næsten hele tiden. Vind fra øst ca. 5 m/s og ca. 8 m/s i vindstødene. Temperaturer mellem 10 og 15 grader. Vandet er nu oppe på mellem 10 og 11 grader (DMI).
 
Det var også årets første tur på Roskilde Fjord. Vi lagde ud fra rampen ved Møllekrogen. Med syv deltagere var der trængsel ved rampen, og så gik det af sted mod Selsø Hage. I dag var det lavvandet i fjorden, så stenen ved Sønderby var ovenvande. Vi havde modvind det meste af vejen mod Eskildsø, men solen skinnede fra en skyfri himmel, så det var helt sommeragtigt. Vi kunne også fornemme, at vandtemperaturen var steget nogle grader, så det var for varmt at have vanter på. Det var ekstremt varmt i tørdragten, og diskutionen gik da også på, hvad vi skal have på i næste uge.
 
Der var ikke megen strøm i renden mellem Eskildsø og Skovbroen, hvad er ret sjældent, men den lave vandstand betød også, at vi skulle passe på ikke at løbe på de mange sten, der er i området,men alle undgik at løbe på stenene. Vi have et lille problem med at holde sammen, men det var nu nok fordi, det var første  gang, at vi var syv på vandet. Da vi kom til Eskildsø skulle vi op til klosterruinen for at nyde naturen og madpakkerne. Torbens kone havde frembragt en dejlig chokoladekage til kaffen, så vi måtte holde en ekstra kaffepause på tilbageturen.
 
Det kunne lige så godt være noget senere på året, men vi er blot i midten af april. Vi nød pausen ved i læ af klosterruinen mens lærken kvidrede løs over engen. Det var meget klart, så der var en flot udsigt mod Roskilde og Frederikssund.

Da vi lagde ud fra Eskildsø, skulle Ulrich da også lige prøve at rulle, han havde det nok for varmt i tørdragten. Han påstod, at det ikke føltes koldt. Vi andre nøjedes med at tage vanterne af og kun holde hænderne i vandet - han havde delvis ret, vandet føles ikke ret koldt, og ifølge DMI er vandtemperaturen da også over ti grader i Roskilde Fjord. Vinden var taget af, så vi fik slet ikke glæde af rygvinden på tilbageturen, der skulle ros hele vejen til Skovbroen.
 

Vi havde aftalt et kaffepausestop på tilbageture, hvor vi lagde ind ved bugten neden for Selsø Slot, hvor den stod på Brittas kage til kaffen, Preben havde hjemmebragte småkager med og Christian bød på chokolade, så det blev nærmest en kaloriebombepause. Under kaffepausen oplevede vi havørnene svæve over bugten. Det var formentlig havørneparret fra Bognæs ved Roskilde der var på tur over fjorden. Et fantastisk flot syn med disse kæmpe store fugle i frit svæv over fjorden.
 En meget fin tur med gode naturoplevelser, masser af fugle og et forår der stå på spring.

onsdag den 7. april 2010

Solskinstur fra Vellerup

Onsdag den 7. april.
Dagens distance 19,6 kilometer.
Vejret: Sol, vind fra sydøst til syd ca. 8 m/s. og en temperatur på 10 - 14 grader, vandet blot 6 - 7 grader.
Deltagere: Elgjægeren, Torben, Kim og jeg. Jakob har nødvilligt måtte melde fra på grund af rygproblemer.   
Det var årets første tur på Isefjorden, og vi havde alle glædet os til at komme på fjorden efter vinteren. Ikke fordi de foregående ture langs Nordkysten har været kedelige, men mest fordi der er en eller anden form for gensynsforventning. Selvfølgelig var vejret helt sommeragtigt med sol og temperaturer over 10 grader. Vi lagde ud fra Vellerup Vig og havde planlagt en tur sydover mod Munkholmbroen. Vi fulgte kysten tæt, og der var mange lystfiskere, som stod og håbede på noget stort, men det så ikke ud til, der var mange fisk i fjorden, som havde lyst til flue eller blink.
Kyststrækningen fra Vellerup til Munkholmbroen er altid flot og varieret, og fuglelivet er også anderledes og meget mangfoldigt langs Isefjordens kyster.
Elgjægeren roede i dag med sin nye pagaj. En flot sag i fyr og cedertræ. Vi lagde ind i bugten lige før Munkholmbroen for at nyde frokosten i læ for vinden. Vi fandt en dejlig plet med en flot udsigt mod Munkholm og Inderbredningen. Under frokosten blev vi underholdt af en tårnfalk, som var på jagt efter lidt frokost lige bag ved os, en fantastisk fugl, som vi kunne opleve i luften få meter bag os. Ude over vandet svævede en musvåge i middagssolen. 
Efter frokostpausen fortsatte vi turen mod Munkholmbroen, hvor vi fortsatte et stykke ned i Tempelkrogen, inden vi vendte for at returnere til udgangsstedet.
Munkholmbroen i medlys. Vinden var også taget til, så vi blev nærmest blæst op langs kysten. For ikke at krydse ved Bramsnæs Vig rundede vi Bramsnæs Sejlklub for at indtage eftermiddagskaffen ved klubhuset. Den faste vinterbader ved Bramsnæs mødte vi også på sin første badedag i fjorden. Efter kaffepausen gik turen op langs kysten, hvor vi roede et stykke ind i Vellerup Vig, inden vi krydsede over til udgangsstedet. Nu var vinden blevet ret kraftig, så omklædningen var en kold affære.

Dejligt at være på fjorden igen.