mandag den 10. august 2009

Rundt om Knudshoved.

Mandag den 10. august.

Ulla kom med et forslag om at tage en tur rundt om Knudshoved. Ideen blev hurtigt taget op, så Ulla, Henrik, Arne, Henrik og jeg drog af sted til Svinø Strand, hvor vi lagde fra land ved den nedlagte campingplads for at krydse over til Knudshoved. Forventningerne til turen var meget store. Vi prøvede sidste år at lave turen, men tiden og vejret gjorde, at den ikke blev til noget før i dag.

Fra Svinø Strand ligger Knudshoved 6 kilometer sydover. Da vinden kom fra sydøst, roede vi ned mod Avnø, så vi kunne reducere krydset i modvind med cirka en kliometer. Vinden var meget svag, så det var intet problem at ro over.

Kysten vest for Svinø med Dybsø og indsejlingen mod Gavnø ser meget indbydende ud til en kajaktur i det området, men da der er meget lavvandet, er det nok ikke så spændende at ro fra Svinø og rundt om Gavnø.

Umiddelbart efter skrænterne før Avnø krydsede vi over mod Knudskov og vest om Avnø Røn, så vi ikke kom ind i sælområdet. Vi ville nu ellers gerne have mødt sælerne, men kun Jakob så en sæl. Området skulle efter signede vrimle med sæler ud for Avnø. Vi roede ud til Draget, den smalle sandtange som gør Knudshoved landfast med Sjælland. Vi fandt et passende sted for indtagelse af frokost. Overalt var der rigtig mange irriterende og sultne mariehøns. De havde fået den ide, at vi var nogle forvoksede bladlus, som de ville smage på.

Området er meget stenfuldt og lavt under kysten, så det var lidt besværligt at bære kajakkerne over på den anden side af Drejet, hvor turen fortsatte ud mod spidsen af Knudshoved.

Knudshoved er ikke uden grund et meget specielt område. Selv på en mandag uden for ferietiden var der ret mange mennesker, der tog den lange gåtur til Knudshoved. Det ville pynte på godsejerens omdømme, hvis han fik opsat nogle sheltere på Knudshoved, eller blot lavede en lejrplads for blandt andet kajakroere.

Den sydvestvendte kyst er meget forrevet, men digesvalerne havde fundet plads til reder i skrænterne. En meget flot kyststrækning frem mod spidsen af odden.

Vinden var svag for området, og dønningerne var gode at surfe på.

Der var god vanddybde helt ind under kysten. Vi rundede spidsen og fandt et passende sted at gå i land. Der var også mange mariehøns her ude, hvor det altid lufter.

Vi gik i land bl. a. for at kigge på området og bestemme øer og fastland i området. Ganske svært, da vi ikke havde et oversigtskort med, men så kunne vi jo nyde udsigten ind over Knudshoved.

Vi roede tilbage til Drejet, hvor vi gik i land for at holde kaffepause. Da vi var ved Nekselø tilbød Ulla at lave en ny kage til dagens tur, Henrik havde bestilt gulerodskage, så forventningerne var ret store - og vi blev ikke snydt. Kajakhornsherred er efterhånden ved at minde om en kageklub. Jeg tror vi alle ville tabe os lidt, hvis al den kage blev reduceret . Helt forsvinde skal den nu ikke.
Efter kaffepausen krydsede vi direkte over til Svinø Strand. Et kryds på 6 kilometer, men først under slutningen på krydset var der lidt brændingsbølger, som gjorde landgangen på stranden lidt spændende. Vi mødte stadig ingen sæler, men nu var vi også meget langt fra sælområdet.

Dagens distance: 22 kilometer. 2 kryds på henholdsvis 5 og 6 kilometer.
.
Vejret: Stadig sommer med svag vind fra sydøst til syd 3 - 4 m/s. Nogle skyer og sol det meste af dagen.
Efter turen til Knudshoved, kunne jeg ikke lade være med at kontakte Ejeren Godsejer Peter Oxholm Tillisch omkring etableringen af en primitiv lejrplads ved Drejet. Jeg synes jeg fik en meget pænt svar som jeg synes mange kan have glæde af. Hermed svaret:
Hr. Ole Schytte.

Din henvendelse er ikke påtrængende, som ejer og forvalter af et af Danmarks flotteste naturområder, har vi mange interessenter og mange ideer herfra.
Jeg er ikke tilhænger af simple overnatningspladser og må i henhold til fredningen af Spidsen i 1954 forhindret i at etablere sådan, da området skal stå urørt.
Personligt finder jeg at området skal være ”jomfrueligt” , den der nyder området som den første en morgenstund, skal føle glæden ved at være der alene.
Endvidere har vi det evindelige problem med affald, en skaldale for vor natur, jeg ved at mange vil efterlade området i pæn orden men det er de sidste 10% der ødelægger det for de andre, en særdeles trisst og dybt skuffende oplevelse.

Håber jeg har givet en acceptabel begrundelse, tak for henvendelsen.

Med venlig hilsen
Peter Oxholm
Tillisch.

Ingen kommentarer: