torsdag den 7. august 2008

Nakskov Fjord rundt.

Onsdag den 6. august, 2008.
Så kom dagen,, hvor vi skulle på langfart - det vil sige vi skulle til Nakskov Fjord. Vi var blevet reduceret lidt, men Kristian, Jan, Jakob, Elgjægeren, Torben og jeg var klar til turen.

Vækkeuret ringede klokken 04.30 - det var ikke engang blevet rigtig lyst, men nu begyndte dagen altså. Vi skulle til Nakskov og mødes med tre lokale rovenner, John, Henrik og Erik, sidstnævnte kender jeg fra mit arbejdsliv. Vi samlede op i Roskilde klokken 06.00, hvorefter det gik mod Nakskov. Vi var fremme ved Hestehoved klokken 08.05. Henrik var kommet og var ved at gøre klar. Vi startede med en hurtigt kop kaffe og et rundstykke. En meget kort breefing og så klargøring og af sted. Vi havde planlagt en tur rundt om Vejlø, vest om Enehøje, ind i Sønderkrog og til Albuen, hvor frokosten skulle indtages, tilbage til Enehøje med landgang og kaffepause, derefter nord om Romerholm og ind til Slotø og tilbage til Hestehoved. Der var ingen indvendinger mod det planlagte, så det var bare om at komme af sted.

Nakskov Fjord er nok en af landets bedste fjorde til kajakroning, der er afstand mellem de mange spændende øer og så er naturen meget afvekslende. Det kan give nogle gode dagsture. Nakskov Fjord har en anden fordel i forhold til det lokale rovand - der er næsten ingen sten langs kysterne.

En kort snak om turen inden afgang

Ni kajakker klar til afgang fra Hestehoved i flot rovejr.

Der var godt vand i Nakskov Fjord, så vi kunne ro rundt om Vejlø, et meget flot stykke mellem Vejlø og Lolland. Vi holdt tæt sammen, så de lokale kunne fortælle om området.

Efter et par dage med hård vind og regn, var vi meget spændte på vejret i dag. Der var ikke lovet det bedste vejr, men da alt vejr er rovejr, så var det kun et spørgsmål om påklædningen. Vinden var fra 3 - 6 sm fra sydvest til syd - og så skulle vi forvente et par lette regnbyger i løbet af dagen.
Vestsiden af Enehøje har stejle skrænter mod vandet, det er meget forblæst, og vandet har netop taget et stykke mere af øen.

En anden lokal kajakroer var også på tur i dag, men han ville ikke følges med os.

Ud for Enehøje mødte vi en enkelt sæl og så lige sprøjtet fra et marsvin. Fuglelivet havde valgt at blive på rederne, men der er altid skarver i luften over Nakskov Fjord.

På Albuen fandt vi hurtigt et passende bord, hvor vi kunne indtage frokosten. De fleste af os startede med at tage noget mere tøj på, det var blæst lidt op, og på Albuen er det sparsomt med læ. Efter frokost var vi lidt rundt omkring det gamle Lodshus og læste lidt om området på informationstavlerne. Albuen har tidligere været et meget aktivt fiskersamfund med flere hundrede mennesker i sildeperioden. Albuen har også haft egen skole (nu kaldet gymnasiet). I dag er der sommerhuse ud over museet i lodshuset og så naturligvis naturcenteret ved lodshuset.

Så gør vi klar til næste strækning fra Albuen til Enehøje. På grundt af den tiltagende vind fra syd roede vi næsten hen til Langø inden vi satte kursen nordover mod Enehøje.
Så er landgangsbroen ved Enhøje i sigte.

Kaffepause på Enehøje inden vi skulle lidt rundt på Øen. De lokale var særdeles godt bekendt med øens historie og de forhold der hersker og har hersket på øen. Det er rart at have et levende leksikon med på tur.

Det er ikke på grund af en lille regnbyge, at nogle beholdt redningsvest og rotøj på - det var et kort stop.

Vi skulle lige over og se Skov- og Naturstyrelsens overnatningsplads på Enehøje. Den ligger desværre inde midt på øen, så der er et godt stykke fra stranden til pladsen. En rigtig god plads bortset fra afstanden fra kysten. Det havde været mere ideelt, hvis man måtte slå lejr på den indhegnede plads ved landgangsbroen.


Enehøje har tidligere været ejet af Grønlandsfaren Peter Freuchen, derfor de tre hvalkøber på øens højeste sted (16m. o.h.). I dag drives gården af et kollektiv fra Nakskov. Tilsyneladende kun med lidt agerbrug og ca. 20 stykker kvæg, hvoraf den ene er en søko. Enehøje er en af de danske øperler med en helt fantastisk natur. Vil man opleve rigtig ø-natur, så er det i kajak til Enehøje, men det er også muligt at tage postbåden.

En søko i nyt pespektiv. Sådan ser en brun dansk søko ud.
Videre på turen. Fra Enehøje til Slotø, hvor vi havde støvregn hele vejen.
Romerholmen er efterhånden indtaget af skarver, der i tusindetal har invaderet og ødelagt al vegetation på øen med tonsvis af ekskrementer.

Nakskov Fjord er en af landets mest ørige fjorde.

Landgang på Slotø, som tidligere har været et befæstet skibsværft. I dag er det meste af øen i privat eje, dog er ruinerne nationalt eje. Der skulle være bopælspligt på øen, men det er kun en meget stor flok terner, der bor fast på øen.
Efter Slotø var der kun et par kilometer tilbage til Hestehoved.

Tilbage ved Hestehoved efter 26 kilometer og en meget stor oplevelse. John skulle bare lige 7 kilometer tilbage til Langø.

Turen set på et kort. Efter at bilerne var pakket, skulle vi hjem til Erik og høre om kajakbygning og se hans samling af hjemmebyggede stripkajakker. Eriks hjemmebyggede kajakker er i en fantastisk finish og næste projekt er ved at tage form. Eriks kone mente bestemt, at næste projekt skal være en 2er, så hun kunne komme med ud på tur i Nakskov Fjord.


Sidste nye kajak, som blev søsat på Havkajakroernes Sommertræf. Kajakken skal modificeres med finne, så den bliver lidt mere stabil. Til sidst havde Eriks kone lavet hjemmebagt franskbrød med ost - fantastisk efter en hård dag på fjorden.

Så gik turen tilbage til Roskilde og Holbæk. Meget trætte efter en oplevelsesrig dag. Jeg var atter hjemme klokken 21.00 - hold k... hvor var jeg træt efter en rigtig god tur på Nakskov Fjord.

Billederne er taget af Jakob og Ole.


Ingen kommentarer: